foto: LETA
Aknām, asinsspiedienam un daudz kam citam - veselībai tik ļoti vērtīgās nātres
Baltās nātres.
Dabasspēks
2019. gada 11. jūlijs, 06:45

Aknām, asinsspiedienam un daudz kam citam - veselībai tik ļoti vērtīgās nātres

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai zinājāt, ka nātrēs ir pat labie tauki – vērtīgās Omega 3 taukskābes? Un ne tikai tas vien. Nātres patiešām ir vērts iekļaut ēdienu recepšu sastāvā.

Parastā nātre (Urtica dioica) tautas medicīnā tiek izmantota jau kopš seniem laikiem. Ēģiptieši to lietojuši, lai ārstētu artrītu un sāpes muguras lejasdaļā, savukārt senie romieši ar nātrēm ierīvējušies, lai uzturētu siltumu.

Man no bērnības palicis atmiņā teiciens, ka nātres dzēliens ir labs – palīdzot pret reimatismu. Protams, tolaik man nebija ne jausmas, kas ir reimatisms, bet, ja jau palīdz, tad sūdzēties par dzēlienu nedrīkst. Vēlāk izrādījās, ka nātres var arī ēst. Un arī tad tās esot labas, kaut garša man ne pārāk patika. Bet, ja veselīgas, tad jāēd.

To, kas nātrēs labs un kam tās palīdz, nu jau ir pētījusi arī zinātne. Skatīsim, kā vecmāmiņu apgalvojumi saskan ar zinātnes atklājumiem.

Nātres satur vērtīgas uzturvielas

Liela daļa no nātrēs esošajām uzturvielām mūsu organismā darbojas kā antioksidanti. Ir pētījumu dati, kas liecina, ka nātru ekstrakts palielina asinīs antioksidantu daudzumu.

Lūk, kāds ir nātru sastāvs:

Vitamīni: A, C, K un B grupas vitamīni

Minerālvielas: kalcijs, dzelzs, magnijs, fosfors, kālijs un nātrijs

Tauki: linolskābe, linolēnskābe, palmitīnskābe, stearīnskābe un oleīnskābe

Aminoskābes: visas neaizstājamās aminoskābes

Polifenoli: kempferols, kvercitīns, kafijskābe, kumarīni un citi flavonoīdi

Pigmenti: bēta karotīns, luteīns, luteoksantīns un citi karotenoīdi

Svaigu nātru lapu sastāvs:

82,4 % ūdens

17,6 % sausne

7,1 % ogļhidrāti

5,5 % olbaltumvielas

0,7–3,3 % tauki*

* Nobriedušās nātru lapās ir aptuveni 40 % alfa linolēnskābes jeb vērtīgās Omega 3 taukskābes.

Interesants fakts

Kaltētu nātru lapas var pievienot vistu barībai, lai olu dzeltenums iegūtu izteiksmīgāku krāsu!

Ietekme uz veselību

Var palīdzēt samazināt iekaisumu

Pētījumos ar dzīvniekiem un mēģeņu pētījumos atklāts, ka nātres samazina vairāku iekaisuma hormonu daudzumu. Pētījumos ar cilvēkiem novērots, ka nātru krēms vai nātru produktu lietošana atvieglo iekaisīgus stāvokļus, piemēram, artrītu.

Kādā pētījumā, kurā piedalījās 27 cilvēki, kas ik dienas iesmērēja nātru krēmu uz artrīta skartajām zonām, pētījuma dalībniekiem, salīdzinot ar placebo grupu, novēroja sāpju samazināšanos. Kādā citā pētījumā, kurā dalībnieki katru dienu lietoja nātru ekstraktu saturošu uztura bagātinātāju, bija vērojama artrīta sāpju samazināšanās, tāpēc varēja koriģēt arī pretiekaisuma medikamentu daudzumu, kurus ārsts bija nozīmējis, lai atvieglotu sāpes.

Konkrētas devas pēc veiktajiem pētījumiem nosaukt nevar, taču tas neliedz nātres un to produktus izmēģināt, ja ciešat no kādas hroniskas, iekaisīgas problēmas.

Pret palielinātu prostatas dziedzeri

Pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka nātres (to ekstrakti) spēj samazināt palielinātas prostatas izmērus, savukārt pētījumos ar cilvēkiem novērota īstermiņa un ilgtermiņa urinēšanas problēmu novēršana. Turklāt – bez blakusefektiem. Kā efektīvs daudzums atzīti 360 mg nātru sakņu ekstrakta dienā.

Vēl gan nav skaidrs, kāds ir nātru ekstraktu sniegtais efekts salīdzinājumā ar konvencionālo ārstēšanas pieeju.

Pret siena drudzi

Siena drudzis ir alerģisks stāvoklis, kad iekaisums ir lokalizējies deguna sieniņās, un nātres ir daudzsološs produkts, lai samazinātu šo iekaisumu.

Mēģeņu pētījumos atklāts, ka nātru ekstrakti var samazināt iekaisumu, kas rodas alerģiskā rinīta gadījumā. Tiek bloķēti histamīna receptori un imūno šūnu spēja izdalīt savienojumus, kas veicina alerģijas simptomus.

Pētījumos ar cilvēkiem nātru ekstraktu pielīdzina placebo, vai arī atzīst par nedaudz labāku par placebo siena drudža ārstēšanā. Vienā no pētījumiem tika izmantoti 600 mg sasaldētu un žāvētu (freeze-dried) nātru lapu dienā.

Lai pazeminātu asinsspiedienu

Augsts asinsspiediens ir nopietns riska faktors sirds slimībām un insultam, tāpēc asinsspiediena normalizēšana ir ļoti būtiska. Nātres jau izsenis lietotas tautas medicīnā, lai pazeminātu asinsspiedienu. Zinātnieki to skaidro ar nātru spēju stimulēt slāpekļa oksīda veidošanos, kas kalpo kā vazodilators. Vazodilatori atslābina asinsvadu sieniņu muskuļus un padara asinsvadus plašākus. Papildus šim darbības mehānismam nātres satur savienojumus, kas var kalpot kā kalcija kanālu blokatori, kuri atslābina sirds muskuli, samazinot kontrakciju spēku.

Pētījumi ar dzīvniekiem rāda, ka nātres samazina asinsspiedienu un palielina sirds antioksidantu aizsargmehānismu, taču pētījumus ar cilvēku līdzdalību būtu nepieciešams turpināt, lai sniegtu konkrētus ieteikumus. Tātad, ja nātres un no tām gatavotus uztura bagātinātājus izmantosiet asinsspiediena samazināšanai, rūpīgi sekojiet līdzi, kāda būs iedarbība.

Atbalsts cukura līmeņa normalizēšanā

Nātru saistība ar zemāku cukura līmeni ir atklāta gan pētījumos ar dzīvniekiem, gan ar cilvēkiem. Tiesa, pārsvarā izmantots nātru lapu ekstrakts.

Interesanti, ka nātres satur arī savienojumus, kas darbojas līdzīgi insulīnam.

Kādā trīs mēnešus ilgā pētījumā, kurā 46 cilvēki ar insulinējamu otrā tipa cukura diabētu ik dienas uzņēma 500 mg nātru ekstrakta, pētījuma dalībnieki būtiski samazināja savu cukura līmeni salīdzinājumā ar placebo grupu.

Pētījumi ir daudzsološi, taču to vēl nav pietiekami daudz, tāpēc insulīnu ar nātrēm aizstāt nebūtu prātīgi. Taču nātru iekļaušana uzturā papildus par sliktu nenāks.

Citi potenciālie ieguvumi

* Samazina asiņošanu. Piemēram, preparāti, kas satur nātru ekstraktu, var samazināt pēcoperācijas asiņošanu.

 * Uzlabo aknu veselību. Nātrēs esošie antioksidanti var pasargāt aknas no iekaisuma, toksīniem un smago metālu radītiem bojājumiem.

* Veicina brūču un apdegumu dzīšanu. Nātru krēmi palīdz sadziedēt brūces, tostarp – apdegumu izraisītas.

Iespējamie blakusefekti

Ja lietojat termiski apstrādātas vai kaltētas nātres, tad tās ir drošas. Ar svaigām nātrēm jāuzmanās no dzelošajām lapiņām, kas var injicēt ādā acetilholīnu, histamīnu, serotonīnu un citus savienojumus, kuri rada izsitumus un niezi. Atsevišķos retos gadījumos cilvēkiem var būt smaga alerģiska reakcija pret šiem savienojumiem. Ja lapas termiski apstrādā, minētie aktīvie savienojumi iet bojā.

Grūtniecēm nātres nevajadzētu lietot pārmērīgi, jo tās var veicināt dzemdes kontrakcijas.

Tāpat ar nātru ēšanu jābūt uzmanīgam, ja tiek lietoti asinis šķidrinoši preparāti, litijs, diabēta zāles, diurētiķi un medikamenti asinsspiedienam. Šajā gadījumā konsultējieties ar ārstu, jo, piemēram, diurētiķu kombinācija ar nātrēm var pastiprināt to iedarbību un palielināt dehidratācijas risku.