foto: Facebook
"Ja nebūtu ziedotāju, jau sen būtu atstiepusi kājas" - kā šobrīd jūtas māksliniece Ingvilda, kura cīnās ar pēdējās stadijas vēzi
Māksliniece karstajās vasaras dienās.
Dzīvības loterija
2019. gada 13. jūnijs, 14:40

"Ja nebūtu ziedotāju, jau sen būtu atstiepusi kājas" - kā šobrīd jūtas māksliniece Ingvilda, kura cīnās ar pēdējās stadijas vēzi

Jauns.lv

58 gadus vecā māksliniece Ingvilda Knāviņa šajā karstajā vasarā cīnās par izdzīvošanu un dzīvošanu. Viņai pavasarī diagnosticēts metastātisks vēzis 4.stadijā, un ar Jauns.lv lasītāju palīdzību (gan naudas ziedojumiem, gan fizisku palīdzību sadzīvē) gleznotāja ir izrāpusies no bezcerības un izmisuma. Vēl vairāk - arī Latvijas valsts un institūcijas ir pagriezušas savu seju pret slimnieci. Tiesa gan, pagaidām tikai apsolījuma vēstuļu formā, nevis reālos iztikas līdzekļos.

Ingvilda turpina ārstēšanos, un mūsu visu saziedoto līdzekļu dēļ šobrīd var dzīvot. Vēl pirms divām nedēļām mākslinieces kontā bija tikai 12 eiro, bet sabiedrība viņai saziedojusi četrciparu skaitli. Ingvilda norāda, ka mediji jau sen vairs nav ceturtā vara, bet gan pirmā, jo pēc tam, kad par gleznotājas skaudro situāciju vēstīja Jauns.lv, viņai pavērušās daudzas durvis - arī valsts iestāžu durvis. "Tik daudz vēstuļu, kurās izskan ieinteresētība par manu situāciju, neesmu saņēmusi. Pat Labklājības ministrija ir pievērsusi uzmanību manam gadījumam. Invaliditātes pensija pēkšņi mainīja savu apjomu no 83,24 eiro uz divreiz lielāku," stāsta Ingvilda, "arī no Nacionālā arhīva saņēmu ļoti ātri izziņu. Sociālais dienests vēlas inspektēt manu dzīvesvietu. Tik daudz paldies vārdu kā saņēmu VSAA, nebiju institūcijās sen dzirdējusi. Man radās sajūta, ka pēkšņi debesis atvērušās un kaut kas ir stipri mainījies," viņa priecājas. Tas, viņasprāt, ir publicitātes un sabiedrības nopelns, jo citiem radošajiem, kuri arī cīnās ar vēzi, nav tā paveicies. Citiem, lai izdzīvotu, pat jāņem ātrie kredīti.

Palīdzība no Latvijas gan vēl nav fiziski taustāma, vienlaikus vērojami pozitīvi signāli, ka valsts tomēr nestāv pavisam malā. Ingvilda saņēmusi gan lielisku attieksmi un apkalpošanu, gan apsolījuma vēstules, ka pretimnākšana būs: "Pagriešanās ar seju pret mani ir notikusi. Gribētos, lai ideālā variantā tā notiktu pret katru. Lai nebūtu jāsaņem neiejūtīgas atrunas un trenkāšanu no kabineta uz kabinetu. Lai nav gaidīšana pie kabinetu durvīm, kuros tev faktiski atsaka".

Ķīmijterapija devusi būtiskus uzlabojumus

Apziņa, ka neesmu viena, ka man ir tik daudz atbalstītāju visā Latvijā, mani stiprināja un dziedēja, teic Ingvilda. "Es ik reizi domāju par jums, mani mīļie atbalstītāji, kad aptiekā pērku zāles, kad iegādājos pārtiku, samaksāju kārtējo rēķinu, arī maksājot par kārtējām analīzēm," viņa saka. Turklāt onkoloģiskie marķieri šobrīd uzrāda labus rezultātus. Vēl gan jāuzlabo asinsanalīzes, jo tās ķīmijas ietekmē krasi pasliktinājušās. Ir skaidrs, ka pilnīga atveseļošanās no vēža 4.stadijā būtu brīnums, taču ir iespējams stipri paildzināt dzīvi. Ingvilda paļaujas uz saviem zinošajiem ārstiem. "Pasaule ir sadevusies rokās ap mani. Jūsu atbalsts pavirza pasauli uz apvienošanos pusi. Esmu sākusi cerīgi raudzīties nākotnē, pārvarot onkoloģisko slimību," skaidro māksliniece, kuras pašsajūta šobrīd ļauj arī strādāt - gleznot. 

Palīdzēt Ingvildai Knāviņai viņas cīņā ar slimību var arī, nopērkot kādu viņas darbu. Arī tieša veida ziedojumus māksliniece ļoti novērtē un saka milzīgu paldies visiem, kas ar savu palīdzību atgriezuši viņā dzīvotprieku. Ingvildas konta numurs: 

Swedbank: LV38HABA0551032632267
PayPal: ingvildart@gmail.com

Māksliniece Ingvilda Knāviņa piedāvā savus darbus apmaiņā pret finansiālu palīdzību cīņā ar vēzi

gallery icon