Tautas gudrības: kā izvairīties no paģirām - un kā tās ārstēt
Dzeriet ūdeni ar citronu, tas palīdzēs atgūt alkohola lietošanas laikā zaudēto šķidrumu un normalizēs kuņģa darbību.
Esi vesels
2016. gada 31. decembris, 07:02

Tautas gudrības: kā izvairīties no paģirām - un kā tās ārstēt

Jauns.lv

Svētki ir laiks, kad visas labās apņemšanās mēdz pagaist, kā nebijušas, un pēcsvētku dienā mēs atkal sēžam ar sāpošu galvu un skaišamies par savu vājo gribasspēku. Tomēr, sekojot mūsu padomiem un izmantojot šos dabiskos līdzekļus, jūs varat apmānīt pēcsvētku paģiras un sagaidīt nākamo rītu ar neskartu pašapziņu.

Kādēļ vispār rodas paģiras?

Viens no pirmajiem produktiem, kas rodas, kad aknas pārstrādā alkoholu, ir acetaldehīds. Šī viela, kas ir apmēram 30 reižu toksiskāka par pašu alkoholu, ģenerē brīvos radikāļus un izjauc dažus smadzenēs notiekošus ķīmiskus procesus. Jo ātrāk jūs atbrīvosities no acetaldehīda, jo mazāk iespējams, ka piedzīvosit paģiras. Alkohols darbojas arī kā diurētiķis, kas izraisa pēkšņu šķidruma, cukuru, būtisku minerālvielu un vitamīnu, piemēram, B vitamīna, zudumu. Arī tas ir paģiru iemesls.

Lūk, 6 padomi, kā izvairīties no paģirām

1. No sākuma paēdiet

Nekad nedzeriet alkoholu tukšā dūšā. Apēdiet vismaz kādu uzkodu, kas satur daudz proteīnu, un pirms došanās ārā no mājas iedzeriet vitamīnus, kam pievienota krietna deva minerālvielu.

2. Lietojiet vitamīnus

Pirms svinēšanas iedzeriet kādu uztura bagātinātāju, kas satur B1 vitamīnu C vitamīnus. Tas palīdz atindēt organismu.

3. Prātīgi izvēlieties, ko dzerat

Visi alkoholiskie dzērieni satur tā sauktās radniecīgās ķīmiskās vielas, kas rodas fermentācijas procesā. Likums ir šāds – jo tumšāks dzēriens (sarkanvīns, skotu viskijs, brendijs, burbons), jo vairāk tajā radniecīgo vielu. Dodiet priekšroku gaišajiem alkoholiskajiem dzērieniem (džinam, degvīnam, baltvīnam), un vislabāk dzeriet ekoloģisku baltvīnu. Nekādā gadījumā nepērciet lētus un nekvalitatīvus dzērienus, jo tie var saturēt arī citas ķimikālijas.

4. Dzeriet lēni

Nedzeriet vairāk par vienu mēriņu dzēriena stundā – šādā ātrumā jūsu aknas spēj pārstrādāt alkohola blakusproduktus.

5. Iedzeriet olas dzeltenumu

Pirms gulētiešanas pagatavojiet sev piena, olu un cukura kokteili, kam var pievienot arī nedaudz ruma, viskija vai brendija un garšvielas. Ja nav spēka gatavot kokteili, iedzeriet vienkārši olu, kas sakulta kopā ar pienu un nedaudz fruktozes (tā ir arī medū). Pavisam vienkāršs variants – iesitiet apelsīnu sulā jēlu olas dzeltenumu un izdzeriet to. Šo dzērienu sauc par buļļa aci un tajā ir daudz cisteīna.

6. Turiet pie rokas glāzi ūdens

Dzeriet ūdeni ar citronu, tas palīdzēs atgūt alkohola lietošanas laikā zaudēto šķidrumu un normalizēs kuņģa darbību.

Šo var darīt nākamajā dienā, kad šķiet, ka galvassāpes jūs nogalinās:

* Pamēģiniet homeopātiju

Piemēram, Cocculus Indicus 6C (labi noder pret paģirām pēc alus dzeršanas, sliktu dūšu, miegainību un reiboni), Natrum Phosphoricum 6D (palīdz pret paģirām pēc vīna dzeršanas un atūdeņošanās simptomiem), Nux Vomica 6D (labs pret nelabumu, aizkaitināmību, pret palielinātu jutīgumu pret trokšņiem un sekām, kas rodas pēc lielā daudzumā lietota alkohola) un Natrum Sulphuricum 6D (der pret trulām, spēcīgām galvassāpēm).

* Pamēģiniet ārstniecības augus

Iedzeriet tēju, kas pagatavota, aplejot divas karotes kumelīšu, vilkābeles, apiņu un piparmētras ar krūzi karsta ūdens.

* Iepiliniet dažus ēterisko eļļu pilienus vannā ar karstu ūdeni, saunā, vai iemasējiet kopā ar pamateļļu deniņos

Ja izmantosiet dažus pilienus bazilika, kadiķa, greipfrūta un rozmarīna eļļas, kaitīgās indes no organisma tiks izvadītas ātrāk.

* Iedzeriet aktivēto ogli un kalcija karbonātu

Tomēr nelietojiet to regulāri, jo tādējādi tiks absorbētas un izvadītas arī nepieciešamās barības vielas.

* Pamēģiniet taurīnu

Tā ir aminoskābe, ko dabiski sintezē arī cilvēka organisms, bet ļaudīm, kas bieži lieto alkoholu, papildu taurīna uzņemšana varētu novērst selēna, hroma un mangāna zudumu. Tiesa, ja gribam būt godīgi, tad jāsaka, ka pētījumi par to veikti tikai ar dzīvniekiem un var neattiekties uz cilvēkiem.

Parūpējieties, lai viss iepriekš minētais jums nebūtu jāatkārto pārāk bieži.

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"/ Foto: Shutterstock