foto: Pixabay.com
10 tautas līdzekļi, ja neizturami sāp zobs
Ja parādās šie simptomi - galvassāpes, drudzis vai mutes pamatnes tūska, nekavējoties jādodas pie zobārsta! Taču mazāk nopietnos gadījumos uz laiku var palīdzēt ķiploki, krustnagliņas vai cits no mūsu nosauktajiem līdzekļiem.
Mājas aptieciņa
2018. gada 24. augusts, 06:42

10 tautas līdzekļi, ja neizturami sāp zobs

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja pēkšņi rodas kāda problēma ar zobiem – sastrutojušas smaganas, kariess, zobu sāpes, sāpošs gudrības zobi vai temporomandibulārie traucējumi, kas rada spēcīgas sāpes, – nereti var palīdzēt pavisam vienkārši līdzekļi. Protams, šīs metodes var palīdzēt tikai uz brīdi un nekādā ziņā neaizstās ārsta apmeklējumu, atgādina žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta".

Temporomandibulārie traucējumi (TMT) visbiežāk rodas tad, ja ir deformējusies žokļu locītava (eņģes tipa locītava, ko var sajust, uzliekot pirkstu tieši zem auss un atverot muti). Tad var parādīties sāpes, nogurums, kakla sāpes, pat sejas muskulatūras raustīšanās un miega traucējumi. TMT gadījumā, aizverot muti vai žāvājoties, var just vai dzirdēt klikšķi locītavā.

Temporomandibulāros traucējumus ļoti bieži var novērst, ja sakārto locītavu ar manuālo terapiju pie specializēta osteopāta vai hiropraktiķa, (pirms veikt nopietnas un daudz dārgākas manipulācijas pie stomatologa, ir vērts vērsties pie šiem speciālistiem).

Bet ir arī dažas dabiskas alternatīvās ārstēšanas metodes, kas var palīdzēt atbrīvoties no zobu sāpēm.

Krustnagliņas

Šie aromātiskie nagliņkoka (Syzygium aromaticum) ziedpumpuri satur krustnagliņu eļļu – dabisku līdzekli pret zobu sāpēm. Tā aktīvā sastāvdaļa ir eigenols, kam piemīt spēcīga antibakteriāla, pretiekaisuma un anestezējoša iedarbība un kas var atvieglot zobu sāpes un ārstēt infekciju.

Kā rīkoties? Ielieciet veselu krustnagliņu mutē uz sāpošā zoba vai tuvu tam un sakošļājiet to, lai izdalītos dziedinošā eļļa. Jūs sajutīsiet mutē rūgtu garšu, var būt arī kodīga sajūta uz mēles un smaganām. Iespējams, jums gribēsies to izspļaut, bet tas nav jādara. Pagaidiet kādas divas minūtes un tad izskalojiet muti ar ūdeni. Anestezējošā iedarbība ilgs divas vai trīs stundas, bet rūgtums pazudīs jau pēc 10 minūtēm.

Ja izmantojat veikalā pirktu krustnagliņu eļļu, uzpiliniet dažus pilienus uz kokvilnas vates piciņas un uzlieciet to uz sāpošā zoba.

Varat arī pagatavot krustnagliņu tēju. Tas ir vienkārši – ieberiet 1 tējkaroti krustnagliņu verdošā ūdenī un dažas minūtes paturiet. Vienīgi jāatceras, ka krustnagliņu tējai, ja to dzer lielā daudzumā, iedarbojas kā asins šķidrinātājs.

Silts sāls šķīdums mutes skalošanai

Sāpes var samazināt arī, skalojot muti ar siltu sālsūdeni, un tas var veicināt strutu čūlas plīšanu. Ja tā notiek, rūpīgi vēlreiz izskalojiet muti ar siltu sālsūdeni.

Šis vienkāršais līdzeklis tiek izmantots jau kopš seniem laikiem, piemēram, pārtikas uzglabāšanā – lai nogalinātu baktērijas un saglabātu gaļu ilgāku laiku lietojamu, gatavoja sālījumu un gaļu sālīja. Silts sālsūdens var palīdzēt aizskalot bakteriāla iekaisuma paliekas, veicinot smaganu un zobu dzīšanu.

Asafetīda

Šie sveķi, ko iegūst no Ferula assafoetida  lakstauga, tiek izmantoti homeopātijā un tautas medicīnā kā līdzeklis gremošanas uzlabošanai un arī kā garšviela un garšas pastiprinātājs kulinārijā. Tāpat kā kurkuma, arī asafetīda ir indiešu virtuves sastāvdaļa.

Kā rīkoties? Pieberiet glāzei citronu sulas šķipsnu maltas asafetīdas, uzkarsējiet šo šķīdumu, līdz tas ir silts, un tad samērcējiet tajā kokvilnas vates piciņu. Lai ātri atvieglotu sāpes, šo garšvielu var arī karsēt gī sviestā un uzlikt uz sāpošās vietas.

Ķiploki

Bieži zobu sāpes izraisa infekcija, kas rada sastrutojumu. Allicīns ir ķiploka galvenā aktīvā sastāvdaļa, un tai piemīt antibakteriāla iedarbība. Vielu var iegūt, sasmalcinot vai saspiežot ķiploka daiviņu. Dabā allicīns aizsargā ķiploku no mikrobu patogēniem, kas atrodas augsnē, tomēr lielās devās šī viela var būt bīstama paša auga audiem un enzīmiem, tādēļ tas izstrādā allicīnu nelielās devās un tikai tad, ja ir iespējama inficēšanās ar mikrobiem.

Kā rīkoties? Lai apturētu infekcijas izplatīšanos, var sasmalcināt ķiploka daiviņu un aplikt ap sastrutojušo zobu. Tas arī uzreiz noņem sāpes. Allicīnu var iegādāties arī pulvera vai šķidruma veidā, vai kapsulās.

Pārtikas soda un hidrogēnperoksīds jeb ūdeņraža pārskābe

Šīs abas vielas kombinētā veidā atrodamas vairākās komerciāli ražotās zobus balinošās zobu pastās.

Kā rīkoties? Mazgājot slimo zobu ar šiem produktiem, tiek noņemts ne tikai aplikums, bet var samazināt arī gingivītu un citas zobu slimības. Daudzi paši no šīm vielām gatavo zobu pastu, taču ieteicamāk būtu izmantot tikai sodu, jo pat mājsaimniecībā izmantojamā ūdeņraža pārskābe (pat 3%) var būt bīstama. Ja, skalojot muti, to norīsiet, varat apdedzināt mutes gļotādu, var sāpēt vēders un pat sākties vemšana, savukārt ieelpoti tvaiki var kairināt degunu, kaklu un elpceļus. Augstāka koncentrācija, piemēram, 10% pārskābe, var būt letāla.

Vaniļas ekstrakts

Arī vaniļas ekstrakts, tāpat kā krustnagliņas, satur eigenolu, kam piemīt antiseptiska un anestezējoša iedarbība, tādēļ to var izmantot kariesa profilaksei un sāpju samazināšanai.

Kā rīkoties? Piesūciniet kokvilnas vates piciņu ar trim vai četriem pilieniem vaniļas ekstrakta un uzlieciet to uz sāpošā zoba vai ar pirkstu apsmērējiet ar vaniļas ekstraktu sāpošo vietu, tikai pirms tam rūpīgi nomazgājiet rokas. Atkārtojiet, līdz sāpes pārgājušas.

Purvmirtes (Myrica) ogas

Šī krūmauga miza (Myrica dzimta) var stiprināt smaganas, savukārt ogas ideāli noder, ārstējot sāpīgus gudrības zobus. Ķīnas purvmirtes (M.rubra) lapu ekstrakta antibakteriālās īpašības ir pierādītas arī laboratorijas pētījumos.

Kā rīkoties? Sajauciet purvmirtes mizu ar etiķi un pagatavojiet pastu. To uzklājiet uz sāpošā zoba. Ja nepieciešams, lieciet pastu uz zoba vairākas reizes dienā.

Guavas (Psidium guajava) lapu ekstrakts

Šim ekstraktam piemīt antibakteriāla iedarbība, un tas var kavēt grampozitīvo baktēriju, piemēram, Staphylococcus aureus, vairošanos. Parasti to izmanto zobu kariesa un gingivīta apstrādei, bet var lietot arī mutes čūlu ārstēšanai un sāpju samazināšanai. Ekstrakta iedarbība būtu jājūt tūlīt pēc uzklāšanas.

Kā rīkoties? Ja ir pieejamas svaigas guavas lapas, var sakošļāt pāris lapu, līdz jūt, ka sula sāk iedarboties uz sāpošo vietu. Var arī četras vai piecas lapas uzvārīt ūdenī, ļaut novārījumam atdzist un remdenam šķidrumam pievienot šķipsnu sāls, un tad ar to skalot muti.

Aktivētā ogle

USP aktivētās ogles pulveris efektīvi palīdz ārstēt zobu infekcijas, zobu sāpes, smaganu slimības un sastrutojušus zobus.

Zobu sāpju augs

Oficiāls šī auga nosaukums ir Spilanthes acmella vai Acmella oleracea, un tam piemīt analgētiska iedarbība. Tradicionālajā medicīnā to izmanto jau kopš seniem laikiem. Košļājot jaunus auga pumpurus, mute kļūst nejutīga.