Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kaktu dakteriem draud bargi sodi – arī dziedniekiem un kodētājiem
Sevi par dziedniekiem dēvējošie nav ārstiecības personas, un viņu darbības var tikt krimināli sodāmas. Pagaidām lielākā daļa slēgto iestāžu gan nodarbojusies ar neatļautu zobārtstniecību.
Esi vesels

Kaktu dakteriem draud bargi sodi - arī dziedniekiem un kodētājiem

Jauns.lv

Latvijas likumdošana paredz bargas sankcijas par neatļautu ārstniecību – gan nebrīvi līdz astoņiem gadiem, gan lielus naudas sodus. Tomēr dažāda ranga dziednieki un ārsti bez attiecīga sertifikāta regulāri reklamē savus pakalpojumus, solot noteikt precīzu diagnozi un izārstēt.

Pēdējo trīsarpus gadu laikā pārkāpumi konstatēti 31 ārstniecības iestāžu vai ārstu praksēs, kas slēgtas. Deviņos gadījumos tie bijuši zobārstniecības kabineti.

Bardzība tikai uz papīra

Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par neatļautu ārstniecību bez attiecīgas medicīniskas izglītības var sodīt ar naudas sodu līdz 350 eiro. Tāpat paredzēts sods par nodarbošanos ar ārstniecību, ja tā nav reģistrēta likumā noteiktajā kārtībā.

Krimināllikums paredz vēl bargāku sodu. Ja šāda veida ārstniecība pacientam izraisījusi smagus miesas bojājumus vai nāvi, var nokļūt aiz restēm uz astoņiem gadiem. Te gan jāpiebilst, ka tik bargi sodi tiesu praksē nav piemēroti, līdz šim vainīgie sveikā izsprukuši tikai ar salīdzinoši nelielu naudas sodu.

Jābūt reģistrā

Veselības inspekcijas vadītāja biroja preses sekretāre Agita Antonāne skaidro: “Veselības aprūpes pakalpojumus ārstniecības personas ir tiesīgas sniegt tikai ārstniecības iestādēs, kuras noteiktā kārtībā ir reģistrētas Ārstniecības iestāžu reģistrā un atbilst ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām noteiktajām obligātajām prasībām. Patstāvīgi nodarboties ar ārstniecību konkrētā specialitātē atļauts Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā reģistrētām un sertificētām ārstniecības personām.”

Informācija par šiem mediķiem ir atrodama Veselības inspekcijas interneta lapā vi.gov.lv/lv/pr. Ieteicams pirms speciālista apmeklējuma pārliecināties par viņa kvalifikāciju. Inspekcija regulāri veic kontroles, kurās pārbauda, vai ārstniecības pakalpojuma sniedzējs ir reģistrējies šajā reģistrā un vai viņam ir atbilstošs sertifikāts.

Dziednieki nedrīkst ārstēt

Saskaņā ar Ārstniecības likuma 12. pantu personas, kam nav medicīniskās izglītības un kas patstāvīgi nodarbojas ar slimnieku ārstēšanu, dzemdībpalīdzības sniegšanu (izņemot gadījumus, kad jāsniedz pirmā palīdzība), hipnozi, kodēšanu un citām cilvēka psihi ietekmējošām metodēm, cilvēka enerģētisko lauku korekciju (biokorekciju), akupunktūru un cilvēka organisma enerģētisko sistēmu ietekmējošām metodēm, kā arī personas, kas atbalsta ārstniecības darbībā tādas personas, kurām nav medicīniskās izglītības vai nav speciālista prakses tiesību, ir saucamas pie likumā noteiktās atbildības.

Par personām, kuras bez medicīniskās izglītības sniedz ārstniecības pakalpojumus, Veselības inspekcija lūdz informēt pa tālruni 67081600.

Sevi par dziedniekiem dēvējošie nav ārstniecības personas (ja nav ieguvušas medicīnisku izglītību) un nedrīkst nodarboties ar ārstēšanu, piemēram, uzstādīt diagnozi un solīt izārstēšanu.

Visvairāk krāpjas zobārsti un fizioterapeiti

Veselības inspekcija pērn kopumā konstatējusi septiņus gadījumus, kuros personas ir nodarbojušās ar neatļautu ārstniecību, šogad – četrus, tostarp personas sniegušas ārstniecības pakalpojumus bez medicīniskās izglītības, izmantojot neapstiprinātas medicīniskās tehnoloģijas un bez reģistrācijas.

Visbiežāk neatļauta ārstniecība atklāta zobārstniecībā, fizioterapijā, homeopātijā, psihiatrijā un masāžā. Visos šajos gadījumos „dakterēšana” pārtraukta un persona sodīta saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Informācija par tām ārstniecības personām un iestādēm, kam ir apturēta darbība, pamatojoties uz Ārstniecības likuma 75. pantu, pieejama Veselības inspekcijas mājaslapas sadaļā "Veselības aprūpe".

2016. gadā slēgtās nelikumīgās ārstu prakses

* Zobārstniecības kabinets "Smaidīsim" Rīgā, Tallinas ielā 45

* Dr. A. Kalniņa zobārstniecības privātprakse Rīgā, Čaka ielā 55

* Fizioterapijas SIA "Scenar Balti" Rīgā, Ieriķu ielā 15

* Dziedniecības centrs "Healica"

* Ineses Jēkabsones zobārstniecības kabinets Taurupes pagastā

* O. Krastiņa refloksoterapijas klīnika Valmierā, Pīlādžu ielā 2

* J. Aivares LOR privātprakse Jelgavā, Filozofu ielā 5

* Zobārstniecības kabinets "Dias grupa" Rīgā, Tomsona ielā 21

* SIA "Āgenskalna klīnika" Rīgā, Liepājas ielā 34

* Transportlīdzekļu vadītāju veselības pārbaudes centrs "Consilium Medicum" Rīgā, Raiņa bulvārī 25

* Ijas Cimdiņas miega kabinets Rīgā, Brīvības ielā 211

* Oskara Ābelīša ārstniecības prakse Liepājā, Aldaru ielā 20/24

* Triecienviļņu terapijas SIA "Sporta medicīna 1" Rīgā, Brīvības ielā 155

* Adatu terapeita Romana Čikviladzes prakse

* SIA "AG-A" Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 101

* SIA "B-Dents" Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 101

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock