Atklāti par sēnēm. Tās uzlabo veselību vai kaitē tai?
Esi vesels
2013. gada 1. septembrī, 15:31

Atklāti par sēnēm. Tās uzlabo veselību vai kaitē tai?

Jauns.lv

Diskusijas par sēņu lietošanu uzturā, šķiet, turpinās no laikiem, kad cilvēki ir sākuši sēņot. Katru gadu arvien no jauna kāds uzdod jautājumu, kas tās sēnes vispār ir un vai tās kaitē veselībai vai to uzlabo.

Konsultē uztura speciāliste Eva Kataja

Sēnes patiešām nepieskaita pie dārzeņiem, tās nepieder arī augu valstij, jo nesatur hlorofilu (augiem raksturīgo zaļo pigmentu). Izrādās, sēnes veido atsevišķu organismu grupu, kas pārtiek no jau atmirušām vielām vai parazitē uz citu dzīvo organismu rēķina. Runājot par sēņu bioloģisko vērtību, tās ir bagātīgs enzīmu, antioksidantu, vitamīnu un minerālvielu avots. Ūdens saturs sēnēs var sasniegt pat 94% no kopējās masas, tāpēc tās ir ideāls produkts visiem tiem, kas vēlas samazināt svaru. Tāpat sēnes ir arī labs olbaltumvielu avots, kas var noderēt uztura daudzveidošanai vai gaļas aizvietošanai.

Tomēr jāatceras, ka ne visas sēnes ir ēdamas, un uzturā jālieto tikai tādas sēnes, par kurām ir simtprocentīga pārliecība, ka tās nav indīgas. Tie, kas nav kaislīgi sēņotāji, varētu nezināt, ka pūpēži ir ēdami, bet kādu citu neēdamu sēni varētu noturēt par derīgu.  Starp citu, zemestauki, kas ir viena no pūpēžsēnēm, tiek cildināta kā īpaši veselīga.

Jāatceras, ka sēnes tiek sagremotas diezgan smagi, jo to šūnapvalkos ir grūti sagremojama viela hitīns, tāpēc pirms gulētiešanas sēņu mērce nebūs tas labākais ēdiens. Ideālā gadījumā dodiet priekšroku meža sēnēm un mazāk izvēlieties veikalos nopērkamos šampinjonus, kas, tāpat kā lielākā daļa dārzeņu, tiek apstrādāti ar ķimikālijām.

1 Nelasiet vecas un bojātas sēnes, jo vecu sēņu augļķermeņos sākas audu sadalīšanās un var rasties toksiski blakusprodukti.

2 Nav ieteicams uzturā lietot sēnes, kuras ir vairākkārt saldētas un atlaidinātas.

3 Sēņu ēšana vienlaikus kopā ar alkoholu nav ieteicama, jo var pastiprināt toksisko vielu iedarbību.

4 Lasiet sēnes tikai dabiska materiāla grozos, jo plastmasas traukos tās ātrāk bojājas.

5 Pārnesot sēnes mājās, vislabāk tās uzreiz apstrādājiet, jo kavējoties sēnes var sākt bojāties un tad var saindēties pat ar ēdamām sēnēm.

6 Nelasiet sēnes ceļmalās un rūpnīcu tuvumā, kur tās tiek piesārņotas ar automašīnu izplūdes gāzēm un smagajiem metāliem.


Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Rojs Maizītis, Shutterstock