Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Omega-3! Kas tu esi? Atbilde ir pavisam vienkārša
Caurmēra Latvijas iedzīvotājs zivis ēd apmēram reizi 10 dienās. Turklāt cilvēki savā ēdienkartē ne vienmēr uzņem tieši jūras zivis.
Esi vesels

Omega-3! Kas tu esi? Atbilde ir pavisam vienkārša

Jauns.lv

Šodiena vairs nav iedomājama bez steigas un stresa. Pašiem to nezinot un nejūtot, kļūstam uzņēmīgāki pret dažādām slimībām. Ja saslimstam, pie ārstiem iet nav laika un nereti nodomājam: “Kā tad viņš man varēs palīdzēt?” Bet vajag apstāties un padomāt – kā pasargāt sevi un savus mīļos? Reizēm atbilde ir pavisam vienkārša.

Kas ir omega-3 taukskābes?

Polinepiesātinātās taukskābes iedala vairākās grupās. Galvenās – omega-3 un omega-6. Cilvēka organismam nepieciešamas abas šīs neaizvietojamo taukskābju grupas, jo tās organismā pilda savas funkcijas, savstarpēji mijiedarbojoties. Ikdienas maltītē ir daudz produktu, kas satur omega-6 (sēklas, rieksti un augu eļļas). Tāpēc šo taukskābi papildus uzņemt vajag ļoti reti. Citādi tas ir ar omega-3. Tā kā zivis ēdam ne tik bieži, cik vajadzētu, mūsdienu uzturā ir nepietiekams to omega-3 taukskābju daudzums, kuras var uzņemt tikai ar zivīm un jūras produktiem.

Nepiesātinātās omega-3 taukskābes ir nepieciešamas, lai mūsu organisms normāli attīstītos un funkcionētu. Nepiesātinātās omega-3 taukskābes ir alfalinolēnskābe (ALS), kuru var uzņemt ar augļiem un dārzeņiem, kā arī dokozaheksaēnskābe (DHS) un eikazopentaēnskābe (EPS), kuras organismā neveidojas, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu – zivīm – vai papildus zivju eļļas veidā. Ļoti svarīgi, ka omega-3 nepiesātinātās taukskābes viegli uzsūcas organismā un labi sagremojamas.

EPS labās īpašības

-    Pazemina kardiovaskulāro un artēriju slimību risku.

-    Aizsargā no trombu veidošanās, ieeļļojot asinsvadus.

-    Samazina artrīta izraisītu iekaisumu.

EPS ir vissvarīgākās no visām zināmajām omega-3 taukskābēm, jo tās ir būtisks organisma šūnu (sevišķi smadzeņu, acs un sirds) celtniecības materiāls.

DHS labās īpašības

Visaugstākais DHS sastāvs organismā ir acu audos. DHS ir svarīga redzei neatkarīgi no vecuma, tai ir īpaša nozīme tīklenes veselības uzturēšanā.

-    Arī grūtniecības laikā labvēlīgi ietekmē acs, smadzeņu un centrālās nervu sistēmas attīstību gaidāmajam mazulim.

Möller′s zivju eļļas iegūst no arktisko mencu aknām, kas ir dabiskais omega-3 taukskābju (DHS, EPS) un A un D vitamīnu avots. Ir pierādīta zivju izcelsmes omega-3 taukskābju pozitīvā iedarbība uz sirds, smadzeņu un redzes veselību, tās pozitīvi ietekmē arī ādas un locītavu veselību. Omega-3 ir svarīgs smadzeņu šūnu būvmateriāls, tāpēc ir nepieciešamas, lai saglabātu nervu sistēmas un smadzeņu darbības aktivitātes.

Pareizi sabalansētam uzturam jānodrošina organisms ar visām uzturvielām. Ikdienas pārtikā ne vienmēr pietiekamā daudzumā ir D vitamīns un polinepiesātinātās omega-3 taukskābes, kuru galvenais avots ir treknās jūras zivis. Möller′s Dobbel Immunity ir radīts cilvēkiem, kas rūpējas par savu veselību un vēlas būt aktīvi un veseli katru dienu. Omega-3 lietošana uzturā palīdz sportistiem izturēt slodzi un ātrāk atjaunoties pēc sacensībām. D vitamīns ir svarīgs organisma imunitātei un stipriem kauliem, A vitamīns – redzei un imūnsistēmai. Ir pierādīta zivju izcelsmes omega-3 taukskābju pozitīva ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmas, smadzeņu un redzes veselību.

Raksts tapis sadrbībā ar Möller′s /Foto: All Over Press