Omega-3! Kas tu esi? Atbilde ir pavisam vienkārša
Caurmēra Latvijas iedzīvotājs zivis ēd apmēram reizi 10 dienās. Turklāt cilvēki savā ēdienkartē ne vienmēr uzņem tieši jūras zivis.
Esi vesels
2013. gada 13. novembris, 08:30

Omega-3! Kas tu esi? Atbilde ir pavisam vienkārša

Jauns.lv

Šodiena vairs nav iedomājama bez steigas un stresa. Pašiem to nezinot un nejūtot, kļūstam uzņēmīgāki pret dažādām slimībām. Ja saslimstam, pie ārstiem iet nav laika un nereti nodomājam: “Kā tad viņš man varēs palīdzēt?” Bet vajag apstāties un padomāt – kā pasargāt sevi un savus mīļos? Reizēm atbilde ir pavisam vienkārša.

Kas ir omega-3 taukskābes?

Polinepiesātinātās taukskābes iedala vairākās grupās. Galvenās – omega-3 un omega-6. Cilvēka organismam nepieciešamas abas šīs neaizvietojamo taukskābju grupas, jo tās organismā pilda savas funkcijas, savstarpēji mijiedarbojoties. Ikdienas maltītē ir daudz produktu, kas satur omega-6 (sēklas, rieksti un augu eļļas). Tāpēc šo taukskābi papildus uzņemt vajag ļoti reti. Citādi tas ir ar omega-3. Tā kā zivis ēdam ne tik bieži, cik vajadzētu, mūsdienu uzturā ir nepietiekams to omega-3 taukskābju daudzums, kuras var uzņemt tikai ar zivīm un jūras produktiem.

Nepiesātinātās omega-3 taukskābes ir nepieciešamas, lai mūsu organisms normāli attīstītos un funkcionētu. Nepiesātinātās omega-3 taukskābes ir alfalinolēnskābe (ALS), kuru var uzņemt ar augļiem un dārzeņiem, kā arī dokozaheksaēnskābe (DHS) un eikazopentaēnskābe (EPS), kuras organismā neveidojas, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu – zivīm – vai papildus zivju eļļas veidā. Ļoti svarīgi, ka omega-3 nepiesātinātās taukskābes viegli uzsūcas organismā un labi sagremojamas.

EPS labās īpašības

-    Pazemina kardiovaskulāro un artēriju slimību risku.

-    Aizsargā no trombu veidošanās, ieeļļojot asinsvadus.

-    Samazina artrīta izraisītu iekaisumu.

EPS ir vissvarīgākās no visām zināmajām omega-3 taukskābēm, jo tās ir būtisks organisma šūnu (sevišķi smadzeņu, acs un sirds) celtniecības materiāls.

DHS labās īpašības

Visaugstākais DHS sastāvs organismā ir acu audos. DHS ir svarīga redzei neatkarīgi no vecuma, tai ir īpaša nozīme tīklenes veselības uzturēšanā.

-    Arī grūtniecības laikā labvēlīgi ietekmē acs, smadzeņu un centrālās nervu sistēmas attīstību gaidāmajam mazulim.

-    Samazina bērnu hiperaktivitāti.

-    Labvēlīgi ietekmē depresijas gadījumā.

Lai stiprinātu organismu un saņemtu papildu enerģiju, kvalitatīvas jūras izcelsmes omega-3 taukskābes pietiekami lielā devā ieteicams lietot regulāri, vislabāk – visu gadu.

Kāpēc omega-3 ir regulāri jāuzņem?

Omega-3 taukskābes ir šūnu membrānu galvenās sastāvdaļas, kas nodrošina membrānas caurlaidību. Vissvarīgākās tās ir nervu šūnu, acs tīklenes, sirds un smadzeņu pilnvērtīgā darbībā. Vispārzināma ir omega-3 taukskābju labvēlīgā iedarbība uz sirds un asinsvadu sistēmu. Regulāri lietotas pietiekamā daudzumā, tās samazina zema blīvuma (tā sauktā sliktā) holesterīna līmeni asinīs, sargā artērijas no aterosklerozes, samazina trombu veidošanās risku, palīdz normalizēt asinsspiedienu. Pirmie rezultāti holesterīna analīzēs atspoguļojas pēc vismaz pusgadu ilgas lietošanas.

Nepiesātinātās taukskābes arī labvēlīgi ietekmē locītavu veselību, palīdz tajās saglabāt kustīgumu un elastību, aizkavē sīko locītavu deformāciju.

Omega-3 palīdz ādai izskatīties veselīgākai un svaigākai, samazina tās sausumu, kalpo ādas slimību profilaksei, stiprina matus un nagus, mati ātrāk aug un mazāk izkrīt.

Pateicoties savām antioksidatīvajām īpašībām, samazina brīvo radikāļu skaitu organismā, palīdz organismam cīņā ar infekcijām un aizsargā pret alerģijām.

Uzlabo smadzeņu asinsapgādi, līdz ar to veicina labu atmiņu un koncentrēšanās spējas, samazina stresu. Omega-3 taukskābēm ir ļoti liela loma bērna smadzeņu attīstībā. Zivju eļļa palīdz samazināt bērnu hiperaktivitāti. Tāpēc arī omega-3 taukskābju trūkums organismā var izpausties dažādu simptomu veidā.

Pierādīts, ka cilvēki, kas regulāri lieto zivju eļļu, daudz retāk cieš no depresijas. Tas saistāms ar smadzenēs atrodamo serotonīnu, ko sauc arī par laimes hormonu. Serotonīns ietekmē cilvēka noskaņojumu, radošumu, apetīti. Tā kā omega-3 nepiesātinātās taukskābes palīdz serotonīnu pārstrādāt, tad samazināta omega-3 taukskābju daudzuma gadījumā kļūst mazāks arī serotonīna līmenis smadzenēs.

Omega-3 stiprina organismu, gripas sezonas laikā – palīdz noturēties, lai nesaslimtu ar dažādām vīrusu slimībām. Ja tomēr sanācis saslimt, tad vieglāk un ātrāk noris izveseļošanās process.

Omega-3 – dabiskā veidā?

Caurmēra Latvijas iedzīvotājs zivis ēd apmēram reizi 10 dienās. Turklāt cilvēki savā ēdienkartē ne vienmēr uzņem tieši jūras zivis. Ideāla ir Vidusjūras diēta, jo tās pamatā ir zivju tauki un augu eļļas.

Vērtīgs omega-3 taukskābju avots ir treknās zivis, sevišķi dziļūdens zivis –sardīnes, siļķes, skumbrijas, zobenzivis, anšovi, tunči un laši. Daudz mazākas zivis – anšovi, sardīnes un skumbrijas – satur tikpat daudz omega-3 taukskābes un ir daudz tīrākas nekā lielās jūras zivis, jo mazajām zivīm ir mazāks mūža ilgums.

Lai omega-3 taukskābes uzņemtu pietiekamā daudzumā, vajadzētu vismaz 2–3 reizes nedēļā lietot apmēram 200 gramu treknu zivju dienā. Ja ikdienas uzturā regulāri neēdat zivis, omega-3 taukskābes ieteicams uzņemt ar uztura bagātinātājiem.

Visvairāk omega-3 taukskābes ir jūras zivīs:

– arktisko ūdeņu treknajās zivīs (lasis, skumbrija, siļķe, anšovi un sardīnes);

– zivju aknās (īpaši mencu);

– omega-3 produktos (mencu aknu eļļā vai zivju eļļā).

Možam un mundram organismam

Izvēloties, kādu zivju eļļu lietot, ir vērts pievērst uzmanību dažādiem faktoriem. Viens no svarīgākajiem rādītājiem ir tajā iekļauto taukskābju daudzums – jo tas ir lielāks, jo vērtīgāka zivju eļļa. Omega-3 taukskābes ir katras šūnas sastāvā, iesaistītas visās orgānu sistēmās. Tāpēc arī omega-3 taukskābju trūkums organismā var izpausties dažādu simptomu veidā.

Omega-3 taukskābes ir trīs dažādās formās – triglicerīdu, fosfolipīdu un etilesteru. Triglicerīdi (piemēram, no zivīm, roņiem) un fosfolipīdi (no krila) ir dabiska forma, bet etilesteris ir sintētiska forma, kas dabā nav sastopama. Pētījumi liecina, ka triglicerīdi un fosfolipīdi cilvēka organismā iedarbojas vienādi – abas formas var pilnīgi brīvi pārveidoties citos veidos, ja tas ir nepieciešams. Gan triglicerīdi, gan fosfolipīdi vienlīdz labi uzsūcas organismā. Taču pētījumos par omega-3 taukskābēm DHS un EPS pamatā ir izmantoti triglicerīdi. Möller's piedāvā dabisko zivju eļļu un omega-3 preparātus visdabiskākajā triglicerīdu formā.

Möller′s zivju eļļas iegūst no arktisko mencu aknām, kas ir dabiskais omega-3 taukskābju (DHS, EPS) un A un D vitamīnu avots. Ir pierādīta zivju izcelsmes omega-3 taukskābju pozitīvā iedarbība uz sirds, smadzeņu un redzes veselību, tās pozitīvi ietekmē arī ādas un locītavu veselību. Omega-3 ir svarīgs smadzeņu šūnu būvmateriāls, tāpēc ir nepieciešamas, lai saglabātu nervu sistēmas un smadzeņu darbības aktivitātes.

Pareizi sabalansētam uzturam jānodrošina organisms ar visām uzturvielām. Ikdienas pārtikā ne vienmēr pietiekamā daudzumā ir D vitamīns un polinepiesātinātās omega-3 taukskābes, kuru galvenais avots ir treknās jūras zivis. Möller′s Dobbel Immunity ir radīts cilvēkiem, kas rūpējas par savu veselību un vēlas būt aktīvi un veseli katru dienu. Omega-3 lietošana uzturā palīdz sportistiem izturēt slodzi un ātrāk atjaunoties pēc sacensībām. D vitamīns ir svarīgs organisma imunitātei un stipriem kauliem, A vitamīns – redzei un imūnsistēmai. Ir pierādīta zivju izcelsmes omega-3 taukskābju pozitīva ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmas, smadzeņu un redzes veselību.

Raksts tapis sadrbībā ar Möller′s /Foto: All Over Press