Modernie dārzeņi lapu kāposti - tie nav kalē vai keili. Receptes
foto: Shutterstock
Lapu kāposti veselīguma ziņā ir īsts superprodukts.
Garšīgi

Modernie dārzeņi lapu kāposti - tie nav kalē vai keili. Receptes

"100 Labi Padomi"

Lapu kāposti nav nedz jaunatklājums, kā daudzos izdevumos un sociālajos tīklos mēdz rakstīt, nedz arī kaut kas tāls un svešs Latvijas dārziem un virtuvei.

Un vēl jo aplamāks ir apgalvojums, ka šos dārzeņus sauc par keilu vai kalē. Tādā gadījumā arī gurķi būtu dēvējami par kjukumberiem, rutki – par retihiem, baklažāni – par oberžīniem un tādā garā. Īstenībā lapu kāposti agrāk audzēti teju vai katrā Latvijas dārzā, un ar tiem baroti arī lopi, tāpēc vietām tos pazīst kā lopu kāpostus. Skandināvijā un jo sevišķi Viduseiropā, dažviet arī Rietumos tie popularitātes ziņā ir kāpostu saraksta augšgalā. Tur tradīcijas saglabājušās kopš seniem laikiem, taču pēdējo gadu zinātniskie pētījumi ir parādījuši, ka lapu kāposti veselīguma ziņā ir īsts superprodukts ar tik bagātīgu vērtīgo vielu un vitamīnu buķeti, ka atstāj ēnā visus pārējos kāpostu saimes radiniekus.
 

foto: Shutterstock
Vokpannā cepti lapu kāposti lieliski sader ar sojas mērci, sezama eļļu, svaigu ingveru, apelsīnu sulu.
Vokpannā cepti lapu kāposti lieliski sader ar sojas mērci, sezama eļļu, svaigu ingveru, apelsīnu sulu.

* Lapu kāposti īsti garšīgi kļūst pēc salnām un jo īpaši – pēc pirmā sala, kad cukura saturs lapās divkāršojas.

* Atkarībā no šķirnes mēdz būt zemi, vidēji augsti un augsti lapu kāposti, arī lapas mēdz būt dažādos toņos.

* Lai lapas sagatavotu lietošanai, tās vispirms noplūc no kacena. Sadzeltējušās lapas nav lietojamas un jāmet prom. Ja kāpostu lapu kāti ir pārāk lieli un cieti, tos ar asu nazi izgriež.

* Lapu kāpostos mēdz paslēpties gan kukaiņi, gan smiltis, tāpēc tie rūpīgi jānotīra un jānoskalo.

* Jo svaigāki lapu kāposti, jo garšīgāki un vērtīgāki. Tīras kāpostu lapas, ietītas mitrā dvielītī, ledusskapī vēlams uzglabāt ne ilgāk par divām trim dienām.
 

foto: Shutterstock
Gluži jaunas lapas ar visiem kātiem var izmantot salātos vai arī gatavot pēc tādām pašām receptēm kā spinātus.
Gluži jaunas lapas ar visiem kātiem var izmantot salātos vai arī gatavot pēc tādām pašām receptēm kā spinātus.

Kā izmantot lapu kāpostus?

* Lapu kāpostus var likt zupās un sautējumos. Smalkāku garšu kāposti sautējumos iegūst, ja tos viegli pārkaisa ar cukuru.

* Blanšēti lapu kāposti labi garšo salātos, it sevišķi ar vistas fileju, pīles krūtiņu, truša gaļu un spāņu čoriso desu.

* Blanšētus lapu kāpostus liek arī lazanjas pildījumā un cep vokpannā.

* Gluži jaunas lapas ar visiem kātiem var izmantot salātos vai arī gatavot pēc tādām pašām receptēm kā spinātus.

* Vokpannā cepti lapu kāposti lieliski sader ar sojas mērci, sezama eļļu, svaigu ingveru, apelsīnu sulu.
 

foto: Shutterstock
Īsta vitamīnu bumba - arī zaļajos kokteiļos.
Īsta vitamīnu bumba - arī zaļajos kokteiļos.

Sautēti lapu kāposti ar zemesriekstu sviestu

Vienkārša recepte, bet garšīgs rezultāts. Zemesriekstu sviesta vietā var izmantot arī parasto, tad būs maigāka garša.

2 porcijas; 45 minūtes

500 g notīrītu, sakapātu lapu kāpostu
1–2 sīpoli
2 ķiploka daiviņas
3 ēdk. eļļas
3 ēdk. zemesriekstu sviesta
150–200 ml dārzeņu buljona
1 tējk. romiešu ķimeņu
1 tējk. sinepju sēklu
½ tējk. maltas asās paprikas
sāls

1. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sakapā.

2. Katlā sakarsē eļļu, viegli apsautē sīpolus un ķiplokus un pievieno kāpostus. Apcep un pielej buljonu.

3. Pievieno garšvielas un sautē kāpostus mīkstus. 5 minūtes pirms beigām iemaisa zemesriekstu sviestu.

Sautēti lapu kāposti ar bumbieriem un desiņām

Lapu kāpostus sautē tāpat kā iepriekšējā receptē. 20 minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno 3–4 bumbierus, sagrieztus plānās daiviņās, bet 10 minūtes pirms beigām – 4 kāpostu desiņas.