Katrai receptei līdzi ir stāsts: madonietes Lailas Rudzones Saulgriežu siera recepte
Laila Rudzone. Foto: no privātā arhīva
Garšīgi

Katrai receptei līdzi ir stāsts: madonietes Lailas Rudzones Saulgriežu siera recepte

Ilze Trofimova

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Madoniete Laila Rudzone žurnāla "100 Labi Padomi" jaunākajā numurā piedāvā īpašo Saulgriežu siera recepti, kur katra šķēle glabā vasaras garšu un saules pieskārienu. Viņas aizraušanās ir recepšu kolekcionēšana.

Interesanti izstāstīt stāstu ir jāprot, un ne visiem tas padodas. Tikai retais var izstāstīt to tā, ka šķiet, tu pati esi bijusi kāda notikuma lieciniece, un klausoties nespēj valdīt nedz asaras, nedz smieklus. Vēl lielāka māka ir izstāstīt stāstu tā, ka var bezmaz vai sajust smaržas un garšas. Tieši tā stāstus stāsta Laila Rudzone no Madonas. Viņas aizraušanās ir recepšu kolekcionēšana, un katrai receptei līdzi ir stāsts. 

Jāņu stāsts

Lai arī šogad itin bieži līst kā pa Jāņiem, Laila ir priecīga, ka Madonai applūšana nedraud, jo pilsēta atrodas 193 metrus virs jūras līmeņa. “Tas ir augstāk par Pēterbaznīcas gaili, tāpēc te Jāņu svinēšana būs!” Vasaras saulgriežos ēst gatavošana cepšana, vārīšana un brūvēšana Lailas mājās notiek uz “divi gaņģi”. Tiek siets apaļš siera ritulis saules svētkiem par godu un arī cepts šašliks – tā, ka smaržo visa pamale. Pēc Zāļu vakara, kad rīts nāk ar rasu un alus kā migla vēl sēž galvā, glābiņš ir aukstā zupa, kas dod spēku dienai. Un, kad Jāņu rītā kāds gluži kā Skroderdienās  jautā: “Es gribēju palūgt… nez vai nevarētu dabūt kā skāba… kā sālīta?”, tad zināms, ka laiks celt galdā marinētu siļķu podiņu. 

“Jāņu laikā Madonas novada Brakos dzimusī Blaumaņa luga Skroderdienas Silmačos kā medus pielīp dvēselei un, ja tā padomā, arī vēderam. Jau pirmais skats – saime pie galda, nupat paēdusi brokastis. Var kādreiz aizdomāties, kādu tēju Zāra pasniedz Ābramam? Varbūt gaiļbiksīšu tēju, kas ir kā simbols mīlestībai, maigumam, bet vienlaikus nomierina un atver sirdi?  Ai, kā pie mums Madonas pusē, kas ir augstāk par virs pasaules burzmu, skan dziesmas, smaržo siers, puto miestiņš un jūtams Skroderdienu gars!”

Laila Rudzone. Foto: no privātā arhīva
Laila Rudzone. Foto: no privātā arhīva

Saulgriežu siers

Sieru sien marlē, lai vidiņā veidojas dobīte. Cienājot tur liek sviesta bumbiņas, kas sajauktas ar zaļumiem vai ziedlapiņām. Agrāk lika jauno medu, kur siera šķēli pamērcēt. Tad siera pasniegšana bagātāka.

2 l piena (3,8 % vai treknāka)
2 ēdk. sāls
1 l  skābā krējuma (30 %)
8 lauku olas
3 ēdk. grauzdētu linsēklu vai ķimeņu

1. Pienu lej katlā, kas izskalots ar aukstu ūdeni, un karsē līdz 90 grādu temperatūrai. 

2. Sakul skābo krējumu ar olām. Tad ar mazu strūkliņu lej katlā pie piena un karsē, līdz atdalās sūkalas. Iemaisi linsēklas. Ja labi neatsulojas, piespied nedaudz citrona sulas.

3. Nolej marlē un marles galus saripini ritulītī, lai iespiežas vidiņš. Liec zem sloga.

Vēl 4 Lailas Rudzones stāstus un ēdienu receptes, ko celt Jāņu galdā, vari izlasīt žurnāla 100 labi padomi jūnija numurā, kas pieejams labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā. Žurnāla digitālo versiju meklē vai abonē  Zurnali.lv.