Sarkanās bietes jāēd tieši tagad, kad tās ir visgaršīgākās. Iedvesmai - boršča un salātu recepte
foto: Shutterstock
Borščs.
Garšīgi

Sarkanās bietes jāēd tieši tagad, kad tās ir visgaršīgākās. Iedvesmai - boršča un salātu recepte

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Sarkanās bietes ir lieliskas rudens veltes – košas un ļoti veselīgas. Pēc ražas novākšanas tās jāēd, cik vien var, jo tieši tagad tās ir visgaršīgākās.  

Borščs

Šoreiz borščam izmantojam cūkgaļu, bet brīnišķīga zupa sanāk arī no liellopa vai teļa gaļas. Pērkot gaļu, noteikti izvēlies gabalu ar kauliņu, piemēram, ribiņas. Tās ir izcils pamats jebkurai zupai!

2 stundas 30 minūtes
Aptuveno 4 ½ l zupas

1 ½ kg cūku ribiņu
3 vidējas bietes
4 kartupeļi
400 g kāpostu
2 burkāni
1 citrons
3 ēdk. tomātu pastas
3–4 ēdk. 9 % etiķa
2–3 ēdk. eļļas
1 ½ ēdk. sāls
1 ēdk. cukura
2 ķiploka daiviņas
10 pipari
3 lauru lapas
sakapāti zaļumi (pētersīļi, loki, dilles) un skābs krējums pasniegšanai

1. Liec katlā ribiņas, pārlej ar 3 ½ l ūdens un uzvāri. Noputo, pieliec  1 ēdk. sāls, lauru lapas, piparus un turpini vārīt uz lēnas uguns apmēram 2 stundas, līdz gaļa gatava. Ribiņas izņem no buljona, noknibini no kauliem gaļu un sagriez kumosa izmēra gabalos.

2. Bietes un burkānus notīri un sarīvē salmiņos. Padziļā pannā lej eļļu un uz straujas uguns tajā apcep bietes un burkānus. Iebirdini cukuru un maisot nedaudz karamelizē dārzeņus. Iejauc tomātu pastu un cep 2–3 minūtes, pēc tam pielej etiķi. Pārsedz pannu ar vāku un sutini dārzeņus uz lēnas uguns 10 minūtes.

3. Kartupeļus nomizo un sagriez kubiņos. Kāpostu sagriez karotē paņemamos gabalos. Liec tos gatavajā buljonā un vāri, līdz gatavi.

4. Pievieno katla saturam saceptās bietes un burkānus, pieber sagriezto gaļu. Uzvāri un ļauj zupai uz lēnas uguns karsēties 5 minūtes. Nogriez uguni un pievieno smalki rīvētu citrona miziņu un sulu, iemaisi sarīvētu ķiploku. Pagaršo un, ja nepieciešams papildini sāli, cukuru, etiķi vai citronu sulu.

5. Pasniedz ar sakapātiem zaļumiem un karoti skāba krējuma.

foto: Shutterstock

Biešu salāti ar čorizo un bumbieriem

Salātu gatavošanas laiku var ievērojami saīsināt, izmantojot jau gatavas tvaicētas bietes, tomēr krāsnī ceptām ir daudz koncentrētāka un saldāka garša. Bietes var izcept jau iepriekš un uzglabāt ledusskapī. Ņem vērā, ka biešu cepšanas laiks ir atkarīgs no to izmēra, tāpēc lielākās pirms likšanas krāsnī var pārgriezt uz pusēm.

1 stunda 20 minūtes
4–6 personām

800 g nelielu svaigu biešu
2 bumbieri
200 g fetas siera
150 g čorizo
1 citrons
2 ēdk. olīveļļas
2 ēdk. sakapāta koriandra
1 ēdk. mandeļu skaidiņu

1. Bietes rūpīgi nomazgā, liec uz plāts un pārsedz ar foliju. Cep cepeškrāsnī 190 grādu temperatūrā 1 stundu. Gatavas, kad tajās var viegli iedurt ar nazi. Atdzesē, nomizo un sagriez plānās šķēlēs.

2. Bumbieriem izņem serdi, sagriez daivās un mazliet apslaki ar citrona sulu, lai nesabrūnē. Uz pannas vai krāsnī viegli apgrauzdē mandeļu skaidiņas. Čorizo sagriez plānās šķēlītēs

3. Uz porciju šķīvjiem kārtām liec bietes, bumbierus, čorizo un sadrupinātu fetas sieru. No palikušās citrona sulas, olīveļļas un šķipsnas sāls sakul mērci un pārlej salātiem. Pārkaisi ar mandelēm un koriandru. Pasniedz nekavējoties.

Zināšanai - kas ir čorizo desa

Čorizo desa spāņu virtuvē ieņem stabilu vietu jau gadus piecsimt. Īpašo krāsu un garšu tai piešķir paprikas pulveris, kas arī gādā, lai desa ilgāk saglabātos.

foto: Shutterstock
Čorizo desiņas.
Čorizo desiņas.

Čorizo ir universāla – to izmanto uzkodās, zupās, sautējumos, to mēdz arī cept un grilēt, vārīt sidrā un vīnā un izmanto arī kā garšvielu.