foto: Shutterstock
Kāpēc šķīvī noteikti vērts likt sarkanās bietes?
Garšīgi
2020. gada 16. februāris, 16:11

Kāpēc šķīvī noteikti vērts likt sarkanās bietes?

"100 Labi Padomi"

Uzturvērtības ziņā bietes stabili ierindojas dārzeņu saraksta līderpozīcijās, tūdaļ aiz kāpostiem un burkāniem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tās satur vērtīgas organiskās skābes, daudz minerālvielu, vitamīnu, šķiedrvielu un pektīnvielu, kas regulē organismā svarīgas funkcijas.

Bietēm piemīt asinsradoša, pretiekaisuma, pretsāpju, urīndzenoša, žulti dzenoša, pretstresa, asinis attīroša iedarbība; tās veicina tauku vielmaiņu, normalizē aknu šūnu darbību un samazina holesterīna līmeni asinīs. Bietes labi uztur skābju un sārmu līdzsvaru organismā, tāpēc tās īpaši ieteicamas, ja uzturā lieto daudz gaļas un tās izstrādājumus. Bietēs ir daudz minerālvielu, īpaši daudz kālija, kas labi ietekmē sirdsdarbību.

Kā lietot?

Vārītas, ceptas, skābētas utt. Gatavo svaigu biešu sulu, bet sāc ar mazumiņu 2–3 ēdamkarotes vienā reizē, ko samaisi, piemēram, ar burkānu vai apelsīnu sulu. Vārītas bietes (100–150 g, lieto apmēram mēnesi) tukšā dūšā labi palīdz pret aizcietējumiem, aknu un žultsceļu slimībām, aptaukošanos, kuņģa un zarnu darbības traucējumiem, arī pret sirds mazspēju un sirds ritma traucējumiem.

Vārītas bietes jebkādā veidā ieteicams lietot, ja ir artrīts, nieru, urīnpūšļa vai prostatas iekaisums, cukura diabēts, ateroskleroze, hipertensija u. c. Organisma spēcināšanai, pret neirozēm, mazasinību, vīrusiem un saaukstēšanos dzer biešu sulu – pusglāzi dienā, samaisot to ar dzērveņu, burkānu vai citu sulu.