Apkaļķojusies tējkanna: vienkārši un droši tīrīšanas veidi bez ķīmijas
foto: Shutterstock
Visbiežāk tējkannā veidojas kaļķa nogulsnes, kas labi šķīst skābā vai sārmainā šķīdumā.
Noderīgi ikdienā

Apkaļķojusies tējkanna: vienkārši un droši tīrīšanas veidi bez ķīmijas

Jauns.lv

Tējkannas iekšpuse ar laiku mēdz apkaļķoties, jo izgulsnējas ūdenī esošie ķīmiskie elementi. Veikalos var nopirkt dažādus ķīmiskos atkaļķošanas līdzekļus, bet veselībai draudzīgāki ir dabiskie, turklāt ar tiem tējkannu var iztīrīt ļoti labi.

Zināšanai. Visbiežāk tējkannā veidojas kaļķa nogulsnes, kas labi šķīst skābā vai sārmainā šķīdumā.

Citronskābe vai etiķis

Ielej tējkannā ūdeni un etiķi attiecībā 1:1 un pēc tam uzvāri, vai arī pielej tējkannu ar ūdeni un ieber tajā 1–2 ēdk. citronskābes. Abos gadījumos pēc tam ļauj ūdenim 20 minūtes atdzist tējkannā, tad izlej, izskalo tējkannu ar tīru ūdeni un izmazgā ar asu sūkli. Ja nepieciešams, atkārto visu vēlreiz. 

Coca-Cola

Lai cik dīvaini tas šķiet, bet šajā saldajā dzērienā ir ļoti daudz skābes. Ne velti to lieto arī kanalizācijas cauruļu tīrīšanai virtuvē, kā arī, ja jāpalīdz kuņģim sagremot apēsto. Tējkannā līdz pusei ielej Coca-Cola un uzvāri, ļauj atdzist apmēram 30 minūtes, pēc tam izmazgā ar sūkli un tīru ūdeni.

Citrons

Pārgriez citronu uz pusēm un izspied sulu tējkannā, pēc tam sagriez palikušo citronu mazos gabaliņos un iemet tējkannā. Pielej apmēram ½ l ūdens un uzvāri. Vāri apmēram 15 minūtes, tad ļauj atdzist. Izlej citronūdeni un izmazgā tējkannu.

Soda

Tējkannā ieber 1 tējk. sodas un pielej ½ l ūdens. Uzvāri un ļauj vārīties 15 minūtes. Elektriskajā tējkannā uzvāri ūdeni, ļauj 10 minūtes atdzist, tad vāri vēlreiz. Tā atkārto 3–4 reizes.  Kad sodas ūdens atdzisis, rūpīgi izmazgā un izskalo tējkannu.

Tēmas