Mājas tīrīšana un citi saimniecības darbi: kāpēc ābolu etiķi izmantot ir labāk nekā parasto
foto: Shutterstock
Ja jāizvēlas starp ābolu etiķi vai parasto 9%, noteikti dod priekšroku pirmajam.
Noderīgi ikdienā

Mājas tīrīšana un citi saimniecības darbi: kāpēc ābolu etiķi izmantot ir labāk nekā parasto

"100 Labi Padomi"

Ābolu etiķis saimniecībā noder praktiski visur tur, kur var izmantot arī parasto 9 % galda etiķi, taču tam ir vairākas priekšrocības: pirmkārt, ābolu etiķis ir saudzīgāks, tādēļ ir mazāks risks sabojāt trauslākas virsmas; otrkārt, tam piemīt aromāts, kas līdzīgāks dabīgajiem aromātiem un nešķiet tik kodīgs; treškārt, tas ir piemērotāks dažādu augu apstrādei pret kaitēkļiem.

Kur un kā izmantot?

1. Ja aizdambējusies izlietnes vai vannas noteka.

Notekā ieber nepilnu pusglāzi sodas un uzlej virsū pusglāzi ābolu etiķa. Ļauj kādas 20 minūtes iedarboties un tad apmēram 15 sekundes strauji skalo prom ar maksimāli karstu ūdeni. Ja vien notekai nav bijis priekšā pilnīgi ciets korķis, ar šo paņēmienu tai vajadzētu tapt brīvai. Turklāt sodas un ābolu etiķa maisījums neitralizē nepatīkamas smakas.

2. Ja aprūsējuši virtuves piederumi.

Aprūsējušos piederumus pa nakti iemērc ābolu etiķī. Nākamajā rītā vai pēc 12 stundām rūsu varēs viegli noskrāpēt vai noberzt. Protams, lielāka izmēra priekšmetam vajadzēs arī vairāk ābolu etiķa.

3. Ja istabas augiem dzeltē lapas.

Ja nekādu citu acīmredzamu iemeslu dzeltēšanai nav, iespējams, augsnei nav vajadzīgā pH līmeņa. Tad ņem 250 ml ūdens, samaisa ar 2 tējk. ābolu etiķa un reizi nedēļā aplaist augu. Ja drīz vien augs atgūst dzīvīgu zaļumu, tas nozīmē, ka izdevies atrast īsto iemeslu un piemērotu risinājumu.

4. Ja uz plīts un cepeškrāsnī ir grūti notīrāmi traipi.

Ūdenim, ar ko paredzēts tīrīt traipus, pielej pāris tējkarošu ābolu etiķa, pamatīgi saslapina traipu un ļauj kādu brīdi iedarboties. Pēc tam notīra un, ja nepieciešams, atkārto vēlreiz.