Mājās gatavots burgers: dažas lieliskas idejas, ko tajā likt iekšā
foto: Shutterstock
Garšīgi

Mājās gatavots burgers: dažas lieliskas idejas, ko tajā likt iekšā

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Burgers, ja to gatavo mājās no garšīgiem un veselīgiem produktiem, zaudē neveselīga ēdiena statusu. Mājās cepta maizītes, svaigi dārzeņi, kvalitatīvs siers, pašgatavotas mērces... Bet kas būs burgera galvenā zvaigzne? Lūk, daži lieliski varianti!

Kraukšķīgs vistas filejas burgers

Vistas filejas iemarinē vismaz 2 stundas pirms cepšanas. Var izmantot arī atkaulotu vistas šķiņķīšus, tikai tie ilgāk jācep. Panko rīvmaize dod īpašu kraukšķīgumu, bet, ja tās nav pie rokas, izmantot parasto rīvmaizi.

20 minūtes + laiks marinēšanai
4 burgeriem

2 lielas vistas filejas
200 ml kefīra
4–5 ēdk. panko rīvmaizes
1 ola
1 ēdk. miltu
1 tējk. raudenes
1 tējk. sāls
½ tējk. kūpinātas paprikas pulvera
eļļa cepšanai

1. Katru fileju pārgriez slīpi divās daļās, paturot prātā burgera maizītes izmēru. Viegli ar gaļas āmurīti izklapē, lai gabali būtu viscaur vienādi biezi.

2. Bļodā sajauc kefīru ar raudeni, papriku un sāli, liec gaļu šajā marinādē un turi ledusskapī vismaz 2 stundas.

3. Uz šķīvja uzber miltus, bļodiņā sakul olu. Uz dēlīša biezā slānī uzber rīvmaizi.

4. Izņem gaļu no marinādes un notecini lieko kefīru. Filejas gabalus vispirms apviļā miltos, tad olā un visbeidzot ļoti rūpīgi, nedaudz piespiežot, arī rīvmaizē, lai nepaliek tukšas vietas.

5. Padziļā pannā ielej eļļu vismaz 1 cm biezā kārtā un uzkarsē. Liec pannā filejas un cep mērenā karstumā 7–8 minūtes, ik pa laikam apgrozot.

foto: Shutterstock

Vegānisks: biešu un kvinojas burgers

Papildini burgeru ar tofu, gardu maizīti un svaigiem dārzeņiem.

30 minūtes
4 burgeriem

300 g vārītu vai ceptu biešu
200 g vārītas kvinojas
1 citrona sula un smalki rīvēta miziņa
70 g miltu
4 ķiploka daiviņas
2 ēdk. smalki sakapātu diļļu
2 ēdk. samaltu linsēklu
1 ēdk. malta kumīna
1 tējk. sāls
eļļa cepšanai

1. Kumīnu mazliet apgrauzdē uz sausas pannas.

2. Bļodā uz smalkās dārzeņu rīves sarīvē bietes, sīpolu un ķiploku. Pievieno kumīnu, kvinoju, dilles, miltus, linsēklas, sāli, citrona miziņu un sulu.

3. Ar rokām samīci. Ja masa ir pārāk sausa un neturas kopā, pievieno mazliet ūdens. Ļauj mīklai pusstundu uzbriest.

4. No mīklas veido 4 plakanas kotletītes. Cep uz pannas mērenā karstumā 4–5 minūtes no katras puses.

Veģetārs: portobello sēņu un ķiploku sviesta burgers

Veikalā izvēlies sēnes, kas ir nedaudz lielākas par iecerētajiem burgeriem, jo cepoties tās sarausies.

25 minūtes
4 burgeriem

4 portobello sēņu cepurītes
3 ķiploka daiviņas
2 ēdk. sviesta
2 ēdk. sakapātu pētersīļu
1 tējk. kūpinātas paprikas pulvera
 ½ tējk. sāls
½ tējk. sakapāta čili

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Izklāj plāti ar cepamo papīru.

2. Mazā panniņā izkausē sviestu. Sarīvē ķiploku un pievieno sviestam, pieber arī pētersīļus, sāli, čili un paprikas pulveri. Samaisi.

3. Iezied sēnes ar sviesta maisījumu, liec tās uz plāts ar lapiņām uz augšu un cep krāsnī 15–20 minūtes. Šādi sagatavotas sēnes var cept arī uz grila.