Trīs sātīgas sēņu zupas veģetāriešiem
foto: Shutterstock
Garšīgi

Trīs sātīgas sēņu zupas veģetāriešiem

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Baznīcas stingrie un ilgie gavēņi ir radījuši sātīgus un gardus veģetāros ēdienus. Sēnes – vienalga, vai svaigas, sālītas, skābētas, žāvētas – ir viens no gavēņa maltītes vērtīgākajiem produktiem, tāpēc tām receptēs ierādīta goda vieta.

Sēņu zupa ar putraimiem

4 porcijas
30 minūtes

250 g svaigu, 100–125 g vārītu vai 30–40 g kaltētu sēņu
1 neliels sīpols
2 kartupeļi
1 sālīts vai skābēts gurķis
2 ēdk. miežu putraimu
1 ēdk. eļļas
sāls, pipari, timiāns – pēc garšas
lociņi vai pētersīļi, kapāti
1 l ūdens

  1. Svaigās vai vārītās sēnes sakapā; kaltētās pa priekšu izmērcē un tad sakapā. Putraimus noskalo un vāri ūdenī, līdz tie kļūst mīksti, taču neizvāri pavisam.
  2. Uz vidējas uguns izsutini sakapātās sēnes un sīpolus, līdz tie ir mīksti.  Nomizo un sagriez nelielos kubos kartupeļus.
  3. Pie pusvārītajām grūbām liec sutinātās sēnes ar sīpoliem, kartupeļus un vāri, kamēr putraimi un kartupeļi ir mīksti.
  4. Kamēr zupa vārās, sīki sagriez sālīto vai skābēto gurķi. Dažas minūtes pirms noņemt zupu no uguns, iemaisi tajā gurķi. Kad gatavu pasniedz ēdājiem, pārkaisi ar zaļumiem.
foto: Shutterstock

Sēņu rasoļņiks

8 porcijas
30 minūtes

500 g sēņu (vislabāk – baraviku), plāni sagrieztu
2–6 ēdk. grūbu
3 sīpoli, plāni sagrieztu
3 gurķi, skābēti vai sālīti
1 ēdk. eļļas – apcepšanai
sāls, pipari un citas garšvielas – pēc garšas

 

  1. Katlā karstā eļļā apcep sīpolus; kad tie viegli apcepušies, pievieno sēnes un viegli apcep. Pievieno 2,5–3 l verdoša ūdens, uzliec vāku un uz mazas uguns vāri, līdz viss ir mīksts.
  2. Kamēr vārās zupa, atsevišķā kastrolī uzvāri noskalotas grūbas. Sagriez mazos gabaliņos gurķus. Mirkli, pirms zupa gatava, iemaisi tajā grūbas un gurķus un ļauj, lai zupa vēlreiz uzvirst. Gatavs!
foto: Shutterstock

Sēņu un ķirbja zupa

4 porcijas
30 minūtes

200 g svaigu vai 100 g vārītu sēņu
200 g ķirbja
1–2 kartupeļi
1 neliels gurķis vai skābs ābols, sagriezts mazos gabaliņos
1 sīpols
1 tomāts vai 2 tējk. tomātu pastas
1 ēdk. eļļas
gabaliņš selerijas vai pētersīļa saknes
sāls, pipari – pēc garšas
lociņi vai citi zaļumi – pārkaisīšanai
1 l ūdens

  1. Smalki sagriez sēnes, sīpolu un selerijas vai pētersīļa sakni, liec katlā, eļļā apcep un izsutini. Ja izmanto tomātu pastu, nevis tomātu, tad tas ir jāsutina kopā ar sēnēm un sīpoliem.
  2. Katlā uzvāri ūdeni. Sagriez salmiņos nomizotus kartupeļus un ķirbi, liec tos verdošajā ūdenī un vāri, kamēr tie gandrīz gatavi. Pievieno izsutinātās sēnes, gurķi vai ābolu un tomātu, ja izmanto to, nevis pastu. Ļauj, lai vēlreiz viss uzvirst, tad pavāri vēl 3–4 minūtes. Gatavs. Pirms pasniegšanas pārkaisi ar zaļumiem.

Ņem vērā! Ķirbis ātri šķīst, tāpēc zupu nevajadzētu pārvārīt, kā arī vairākas reizes atsildīt.

foto: Publicitātes foto

Kā sēnes konservēt, lasi žurnāla "100 Labi Padomi" speciālizdevumā "Marinēšana". Te atradīsi arī citas receptes un noderīgus padomus. Pērc žurnālu labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai digitāli zurnali.lv