Pašgatavots sēņu pulveris - garšviela zupām, mērcēm, buljoniem un sautējumiem
foto: Shutterstock
Garšīgi
2024. gada 23. augustā, 06:30

Pašgatavots sēņu pulveris - garšviela zupām, mērcēm, buljoniem un sautējumiem

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Sēņu pulveri gatavo no kvalitatīvām kaltētām sēnēm. Tās ieber miezerī un smalki saberž vai arī samaļ garšvielu vai kafijas dzirnaviņās. Pēc tam ieber labi aizvākojamā stikla traukā un uzglabā tumšā, sausā vietā.

Ja mājās ir prāvāki kaltēto sēņu krājumi, tad ieteicams sēnes samalt pulverī ik pa laikam – nelielā daudzumā vienai vai pāris lietošanas reizēm, lai, ilgāku laiku uzglabājot, nezustu aromāts.
Ņem vērā! Sēņu pulveri neiemaisa taisnā ceļā ūdenī vai buljonā (jo tad jūtami samazinās garša), bet gan sakarsētās taukvielās, piemēram, sviestā un viegli apcep. Tikai pēc tam pievieno atbilstošu šķidrumu.

Zināšanai! 

■ Sēņu pulveri izmanto kā garšvielu zupām, mērcēm, buljoniem un sautējumiem. Piemēram, ar 5–7 g sēņu pulvera pietiek, lai pagatavotu 500 ml sēņu mērces ar krējumu.
■ Sēņu pulveri kā garšvielu pārkaisa arī dažādiem salātiem, it sevišķi tiem, kuru mērcē ir taukvielas.
■ Sēņu pulveris noder gaļas marinēšanai: karbonādes šķēles vai citus nelielus gaļas gabalus apziež ar eļļu (vēl jo labāk, ja tā aromāta ziņā atgādina sēnes, piemēram, valriekstu vai argana eļļa) un taupīgi apkaisa ar sēņu pulveri. Atstāj pa nakti, lai ievelkas. Šādi var gan marinēt gaļu pirms cepšanas, gan piešķirt brīnišķīgu maigumu un aromātu jau izceptai gaļai.
■ Sēņu pulveris ļoti labi sader ar makaroniem: ieber karstā sviestā, uz lēnas uguns pāris minūtes pakarsē un tad samaisa ar vārītiem spageti.

No pulvera gatavota sēņu mērce 

Ja vēlies, iemaisi mērcē jau iepriekš izceptas sēnes.

4–6 personām
15 minūtes

5–10 g sēņu pulvera
300 ml saldā krējuma
200 ml sausā baltvīna
2 ēdk. sviesta
2 ēdk. sakapātu šalotes sīpolu
4 ēdk. smalki sakapātu pētersīļu
svaigi malti melnie pipari
sāls

1. Pannā sakarsē sviestu, iemaisi sēņu pulveri, sāli, piparus un sīpolus un strauji apcep.
2. Pielej vīnu un uzvāri.
3. Iemaisi krējumu un uz lēnas uguns turpini vārīt, līdz mērce sabiezē līdz vēlamajai konsistencei.
4. Iemaisi pētersīļus.

Sēņu granulas

Arī granulas gatavo no kaltētām sēnēm. Tās sasmalcina 2–4 mm mazos gabaliņos. Tāpat kā pulveri, arī granulas var pievienot ēdienam bez iepriekšējas mērcēšanas. Granulas labāk garšos tiem, kuriem patīk, ja ēdienā sajūtami mazi sēņu kriksīši.