Vai kultivētās sēnes ir tikpat labas kā mežā salasītās? Vērtē uztura speciāliste
foto: Shutterstock
Garšīgi
2024. gada 19. augustā, 12:17

Vai kultivētās sēnes ir tikpat labas kā mežā salasītās? Vērtē uztura speciāliste

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Gan mežā augušās, gan kultivētās sēnes satur maz kaloriju, vienlaikus tās ir lielisks šķiedrvielu un olbaltumvielu avots. Par sēnēm ēdienkartē stāsta uztura speciāliste Liene Sondore.

Stāsta RSU docētāja, Vivendi veselības centra uztura speciāliste Liene Sondore. 

Abas labas

Visās sēnēs ir ārkārtīgi daudz ūdens – līdz pat 90 %. To var labi redzēt, sēnes cepot, kad no milzīgas gaileņu kaudzes pannā paliek tikai vienas vakariņas. Visas sēnes satur D un B grupas vitamīnus, kāliju, magniju, cinku, fosforu, varu. Tajās esošie augu sterīni samazina sliktā holesterīna līmeni asinīs, bet glikāni pozitīvi ietekmē imūno sistēmu.

Jāpiemin arī tas, ka gan meža veltes, gan kultivētās sēnes satur purīnvielas, kas organismā var veidot urīnskābi, tāpēc cilvēkiem ar podagru nav vēlams tās ēst. Un tomēr, ja vienreiz gadā apēdīsi kartupeļus ar sēņu mērci, nekas slikts nenotiks.

foto: no privātā arhīva
Liene Sondore.
Liene Sondore.

Reizēm mēdz teikt, ka sēnes ir smags ēdiens, tāpēc vakaros ar tām nevajag aizrauties. Tas tāpēc, ka lielā olbaltumvielu daudzuma dēļ kuņģa-zarnu traktam nepieciešams vairāk laika, lai tās sagremotu.

Uz šķīvja katru nedēļu

Pasaulē ir zināmas 35 kultivēto sēņu sugas, pamatā tās audzē Āzijas valstīs, kur visvairāk arī patērē. Pie mums Latvijā iespējams iegādāties šampinjonus, portobello, šitake, austersēnes. Par to, ka arvien pieaug kultivēto sēņu popularitāte, jāsaka paldies veģetārismam un vegānismam. Cilvēki, kuri pārtiek tikai no vegāniska uztura, pat mēdz iegādāties kultivēto sēņu micēlijus un mājās audzē sēnes paši.

foto: Shutterstock

Uztura speciālisti rekomendē vienu vai divas dienas nedēļā ēst veģetāru uzturu, un šajās dienās maltītē var iekļaut arī sēnes, kas ir labs olbaltumvielu avots un sniegs sāta sajūtu. Gaļu var lieliski aizvietot ar sēnēm – plovā, risoto, omletē un daudzos citos ēdienos. Pamēģini lielo portobello cepuri izcept kā karbonādi vai pildi to ar dārzeņiem un sieru un cep cepeškrāsnī.

Tiesa, kultivētajām sēnēm nepiemīt meža veltēm raksturīgais aromāts un garša, tomēr tās lieliski uzsūc dažādas garšas. Pieliec šampinjonu mērcei vienu baraviku vai citu aromātisku meža sēni, un pamanīsi, kā mērces garša un aromāts mainīsies.

Ņem vērā!

Lai nemainītos sēņu garša, ieteicams tās nemazgāt, bet gan notīrīt ar birstīti, izgriezt netīrās un bojātās vietas.