Pieci gaileņu ēdieni: no mērces līdz omletei un žuljēnam
foto: Shutterstock
Garšīgi
2024. gada 13. augustā, 12:42

Pieci gaileņu ēdieni: no mērces līdz omletei un žuljēnam

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Piecas sēņu laika idejas - ko gardu un interesantu pagatavot no gailenēm.

Gaileņu mērce ar cūkas krūtiņu

Ja gailenes nav ļoti smilšainas, tās nevajag mazgāt; meža gruzīšus var notīrīt ar otiņu. Ja sēnes tomēr jānomazgā, pēc tam tās notecini sietiņā.

15 minūtes
4 personām

400 g gaileņu
200 ml saldā krējuma
100 g kūpinātas cūkas krūtiņas
sāls, malti pipari

1. Gailenes sagriez šķēlītēs, cūkas krūtiņu – mazos kubiņos.

2. Uzkarsē pannu un liec tajā sagriezto gaļu. Uz vidējas uguns cep tik ilgi, līdz iztek tauki.

3. Pannā liec gailenes un uz straujas uguns apcep. Nekas, ja tās pagūst sasuloties; pacep vēl 3–4 minūtes un lej klāt krējumu. Ļauj mērcei kārtīgi uzburbuļot un noņem no uguns. Pēc garšas iemaisi sāli un piparus.

foto: Shutterstock

Gaileņu žuljēns

Žuljēnu gatavo nelielos trauciņos, ko var likt cepeškrāsnī.

30 minūtes
6 personām

300 g gaileņu
250 g mocarellas siera
200 ml saldā krējuma
1 ēdk. sviesta
1 sīpols

1 tējk. timiāna lapiņu

sāls, malti pipari

1. Uz pannas sviestā apcep smalki sagrieztu sīpolu. Pievieno palielos gabalos sagrieztas gailenes, timiānu, šķipsnu sāls un piparus. Samaisi un cep vēl minūti.

2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem. Sagatavo 4 nelielus karstumizturīgus trauciņus.

3. Pannas saturam pielej saldo krējumu un visu vēlreiz uzkarsē, līdz sāk burbuļot. Tad mērci sadali pa trauciņiem un katram trauciņam virspusē bagātīgi liec saplūkātu mocarellas sieru.

4. Liec cepeškrāsnī un cep apmēram 10–15 minūtes – līdz trauciņu saturs uzvārījies un siers veido skaisti zeltainu garoziņu. Pasniedz ar riecienu grauzdētas maizes.

foto: Shutterstock

Gaileņu pīrāgs

Šis pīrāgs ir ļoti populārs Zviedrijā, un tur tam izmanto Vasterbottensost sieru, bet tas ļoti labi garšo ar jebkuru labi kūstošu sieru – izvēlies to, kas tev vislabāk tīk.

1 stunda 30 minūtes
12 gabali

MĪKLAI:

350 g miltu
175 g sviesta
1 tējk. sāls
3 ēdk. auksta ūdens

PILDĪJUMAM:

900 g gaileņu
300 ml saldā krējuma
150 g rīvēta, labi kūstoša siera
3 olas
1 ēdk. sviesta
½ tējk. sāls
½ tējk. maltu piparu
šķipsna rīvēta muskatrieksta

1. Pagatavo mīklu. Liec virtuves kombainā miltus, sviestu un sāli un blendē, līdz izveidojas smalkas drupatas. Pievieno ūdeni un samīci trauslu, sausu mīklu. Ja mīkla nesaiet kopā, var pievienot nedaudz vairāk ūdens.

2. Uzkarsē krāsni līdz 185 grādiem. Izrullē mīklu un ieklāj to formā ar izņemamu apakšu. Raugies, lai nebūtu plaisu, jo pa tām var iztecēt pildījums.

3. Cep mīklu apmēram 15 minūtes. Ja pēc cepšanas mīklas groziņam tomēr parādījušās plaisas, tās var eleganti aizpildīt ar fetas tipa sieru vai pāri palikušas mīklas pikucīti.

4. Ļoti karstā pannā izkausē sviestu un apcep tajā gailenes. Olas sakul ar saldo krējumu, muskatriekstu, sāli un pipariem. Liec gailenes uz pusceptās mīklas un pārkaisi ar rīvēto sieru, pāri lej olu un krējuma maisījumu.  Cepeškrāsnī cep apmēram 30 minūtes – līdz pildījums sarecējis. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.

Gaileņu karstmaize

Kad gailenes nav pieejamas, var izmantot šampinjonus vai citas sēnes.

20 minūtes
4 personām

4 tostermaizes šķēles
250 ml piena
200 g notīrītu gaileņu
1 ola
3 ēdk. mīksta sviesta
1 ēdk. miltu
sāls, malti pipari
maurlociņi

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Pārklāj plāti ar cepamo papīru. Maizes šķēles no abām pusēm ļoti plānā kārtiņā apzied ar sviestu un liec uz plāts.

2. Pannā izkausē atlikušo sviestu un apcep tajā miltus. Pielej pienu un, intensīvi kuļot, vāri mērci. Pēc garšas iemaisi sāli un piparus. Iekul mērcē olu.

3. Liec gailenes uz maizītēm un pārlej ar mērci. Cep cepeškrāsnī 10–15 minūtes. Gatavas pārkaisi ar sīki sagrieztiem maurlokiem.

Gaileņu omlete

Ātrs brokastu ēdiens, kas, ielikts starp divām maizītēm vai ietīts tortiljas plācenī, var kļūt par pusdienu sviestmaizi.

10 minūtes
1 personai

2 olas
maza saujiņa iztīrītu gaileņu
 50 ml saldā krējuma
2 ēdk. krēmsiera
1 ēdk. eļļas
sāls, malti pipari

1. Pannā uzkarsē eļļu. Olas sakul ar krējumu, sāli un pipariem. Lej olu masu uz pannas un pa virsu uzkaisi gailenes.

2. Kad omletes apakšpuse kārtīgi sarecējusi, apmet to otrādi un cep vēl 1–2 minūtes.

3. Apgriez atkal ar sēņu pusi uz augšu, bagātīgi uzsmērē  krēmsieru un pārloki uz pusēm. Pasniedz nekavējoties.