1dienas
21stundas
42minūtes
12sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Divas aukstās zupas receptes - bez kefīra, bietēm un dillēm
foto: Shutterstock
Garšīgi

Divas aukstās zupas receptes - bez kefīra, bietēm un dillēm

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Nav tiesa, ka aukstās zupas gatavo tikai no kefīra, bietēm un dillēm! Tikpat iederīgs šajā ēdienā ir ūdens, dārzeņu novārījums, jogurts, buljons, kvass, tomātu sula, teju katrs vasaras dārzenis un zaļums.

Kāpēc ir vērts gatavot aukstās zupas?

* Tās ir vienkārši un ātri pagatavojamas.

* Var izmantot un variēt visdažādākos produktus, bet pirmām kārtām dārzeņus un zaļumus.

* Lielāko daļu (izņemot zupas, kas gatavotas uz kefīra, jogurta un skābā krējuma bāzes) var pārvērst par sātīgāku silto ēdienu – zupa vienkārši ir jāuzkarsē vai jāuzvāra, pēc vēlēšanās to var papildināt ar saplucinātiem vārītas vai ceptas gaļas vai zivju gabaliņiem.

* Vienmēr labi garšo, jo gandrīz jebkuru ne visai izdevušos auksto zupu var izglābt ar papildu zaļumu porciju un garšvielām.

Zināšanai

Ja zupas vēsumu nespēj nodrošināt ledusskapis, var izlīdzēties ar ledus gabaliņiem vai vižņiem – gan salikt apkārt zupas traukam, gan likt zupā (nepārspīlējot, citādi padarīsi to ūdeņainu).

Interesanti

Aukstās zupas labāk garšo bļodiņās, nevis šķīvjos, jo augstās malas ilgāk saglabā aukstumu, līdz ar to arī zupas burvību.

Aukstā salātu zupa

Tici vai ne, bet arī no salātlapām var pagatavot gardu auksto zupu. Vai garša tai būs maigāka vai pikantāka, tas atkarīgs no pārējiem zaļumiem un citām piedevām – garšvielām, grauzdiņiem.

4 personām
30 minūtes + laiks atdzesēšanai

600 g salātlapu
250 ml dārzeņu buljona
200 g mazu spinātu lapiņu
2 sakapāti sīpoli
100 g saldā krējuma
60 ml sausā baltvīna
50 g skābeņu lapu
3–4 sakapātas ķiploka daiviņas
3–4 ēdk. mīksta sviesta
3 ēdk. citronu sulas
malts muskatrieksts
sāls un cukurs
grauzdēti baltmaizes kubiņi

1. Salātus sadali pa lapām. Katlā uzvāri ūdeni, pieber sāli, pievieno salātus un spinātus un vāri aptuveni 2 minūtes. Nokās sietā, strauji atdzesē ledainā ūdenī un notecini.

2. Katlā sakarsē pusi sviesta, ieber sīpolus un ķiplokus un pāris minūtes pasautē. Pielej vīnu un vāri, līdz šķidrums gandrīz iztvaiko. Pielej buljonu un turpini vārīt vēl 10 minūtes.

3. Skābenes sagriez strēmelēs, pievieno salātus un spinātus, citronu sulu un atlikušo sviestu. Sablendē.

4. Pievieno buljonam, iemaisi krējumu, sāli, cukuru un muskatriekstu un uzvāri, pēc tam atdzesē.

5. Zupu lej šķīvjos un pārber ar grauzdiņiem.

Cukīni aukstā zupa ar gurķi

Svaiga zupīte, ko par elegantu ēdienu pārvērš avokado un ciedru rieksti. Diemžēl tie ir dārgi un ne vienmēr pie rokas, tāpēc tos var aizstāt ar citiem riekstiem vai maizes grauzdiņiem.

4 personām
30 minūtes

2 cukīni
500 ml dārzeņu buljona
1 neliels gurķis
1 avokado
100 g biezpiena
2 ēdk. kapātu maurloku
30 g kapātu ciedru riekstu,
sāls, pipari

1. Nomazgā cukīni, rupji sagriez, aplej ar ½ l dārzeņu buljona un vāri 15 minūtes. ⅔ gurķa nomizo un sagriez gabalos; ⅓ nenomizo – to vajadzēs tikai pirms pasniegšanas. Avokado izņem mīkstumu.

2. Visus sagatavotos dārzeņus sablendē. Pievieno biezpienu, atlikušo buljonu, sāli, piparus un sajauc viendabīgā masā. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liec ledusskapī, lai atdziest.

3. Atdzisušu lej šķīvjos. Atlikušo gurķi sagriez plānās ripās, rotā ar tām zupu, pa virsu uzber maurlokus un ciedru riekstus.