foto: Shutterstock
Sašutums sociālajos tīklos: par divistabu dzīvokļa īri prasa 800 eiro
Īres cenas Rīgā šobrīd ne katram pa kabatai.
Likums un taisnība
2024. gada 23. jūnijs, 08:16

Sašutums sociālajos tīklos: par divistabu dzīvokļa īri prasa 800 eiro

Ziņu nodaļa

Kas Jauns Avīze

“Atradu 44 kvadrātmetru dzīvokli par 800 eiro – īre bez komunālajiem. Skats pa logu pat nekāds. Kas ir tie darbi, kas jāstrādā, lai samaksātu par dzīvi Rīgā?” vietnē "X" vaicā Ieva, kura pēc atgriešanās no Vācijas cenšas atrast pajumti dzimtenē.

Ap šo komentāru izvērtusies diskusija, un pamatdoma ir vienkārša – acīmredzot maksātspējīgo pieprasījums ir pietiekams, lai uzturētu tik augstu cenu.

Līdz pat 950 eiro

Kārlis Blūmentāls raksta: “Esmu īres biznesā. Cenu nosaka tirgus.” Viņa cenas par labākajiem 50 kvadrātmetru mājokļiem ir no 690 līdz pat 950 eiro. Klienti pamatā ir jaunie profesionāļi no IT nozares, aviācijas, medicīnas, korporatīvās vadības, uzņēmējdarbības.

Pēc Blūmentāla vērtējuma, Ievas piemērs ir apmēram 100 eiro par dārgu nolaistas mājas un interjera dēļ, “bet viņi spiež uz vietu”. Kā nopratusi Ieva, tas ir pie “Radisson”, nav gan precizēts, pie kuras viesnīcas konkrēti.

Pieredzē dalās citi komentētāji, piemēram, Cappy: “Nu, kas nevar atļauties, dzīvo nesmukos, mazāk optimālos dzīvokļos, kur tad liksies? Mums ir 40 kvm kambarītis Rīgas centrā, īre 500 EUR, vismaz skats uz parku. Bet īres cenas (un prasības) Rīgā ir diezgan mistiskas.”

Arī centrā ir daudz lētāk

Par 400 eiro, neskaitot komunālos maksājumus, var noīrēt divistabu dzīvokli, piemēram, Ganību dambī, tikai jārēķinās ar troksni un putekļiem. Tikmēr Patrīcija īrē Rīgas centrā divreiz lielāku un divtik lētāku dzīvokli nekā Ievas minētais – 83 kvadrātmetrus par 400 eiro, neskaitot komunālos maksājumus.

Ilze uzskata: “Ir pietiekoši liels piedāvājums par zemākām cenām. 800 eiro izklausās pēc ideāla remonta, ar iekārtām, virtuvi, mēbelēm un labā lokācijā.”

Nauris atgādina, ka būtisks ir gan dzīvokļa stāvoklis, gan vieta, vai tas ir jaunais projekts, jo Rīgā 18 eiro īre par kvadrātmetru ir “premium cena”, centrā labās vietās ar labu remontu īrei var atrast par deviņiem līdz 12 eiro par kvadrātmetru. Cits zina teikt, ka par 800 eiro var noīrēt Stabu ielā, starp Barona un Tērbatas ielu, nesen izremontētu četristabu dzīvokli 105 kvadrātmetru platībā.

Ja nav īpašas vēlmes vai nepieciešamības dzīvot centrā, Iļģuciemā divistabu dzīvokli izīrē par 320 eiro, plus komunālie maksājumi. Ilze: “Nav svaigs remonts, bet nav arī padomijas šarms.”

Var gan smalki, gan vienkārši

Un kādas tad ir pašlaik īres cenas Rīgā? Sludinājumu portālā Ss.com, piemēram, izremontēts 30 kvadrātmetru vienistabas dzīvoklis Stabu ielā ar virtuves iekārtu, sadzīves tehniku un drēbju skapi pieejams par 280 eiro. Trīsistabu dzīvoklis Merķeļa ielā, mēbelēts, ar ozolkoka parketu un skatu uz parku 1872. gadā celtā arhitekta Jāņa Fridriha Baumaņa namā – 1000 eiro.

Ķengaragā tukšu divistabu dzīvokli var noīrēt par 220 eiro mēnesī, ar mēbelēm, plīti, ledusskapi, veļasmašīnu par 350 eiro, bet Ziepniekkalnā līdzīgu var atrast par 250 eiro. Jaunie projekti ir arī šeit, bet tad jārēķinās ar vismaz 440 eiro.