Recepte vasaras vakariņām - grilēta cūkas fileja ar mazsālītiem gurķīšiem
foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Garšīgi

Recepte vasaras vakariņām - grilēta cūkas fileja ar mazsālītiem gurķīšiem

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ja lauzi galvu, ar ko vasarā cienāt ciemiņus un ko pasniegt vakariņās ģimenei, lūk, pats labākais risinājums – sulīga, aromātiska gaļa un kraukšķīgi gurķīši! Neko labāku pat vēlēties nevar.

Mazsālīti gurķīši

½ kg nelielu gurķu
3 ķiploka daiviņas
buntīte diļļu
graudu pipari
2 tējk. sāls
1 tējk. baltā cukura
½ l gāzēta ūdens

Cūkas fileja

cūkas fileja
3 ēdk. eļļas
½ citrona sula
2 tējk. sinepju
2 tējk. šķidra medus
2 ķiploka daiviņas
½ tējk. sāls
malti melnie pipari
garšaugu maisījums

1. Gurķus nomazgā, nogriez galiņus un pārgriez gareniski uz pusēm. Ķiploku daiviņas sagriez gabaliņos. Dilles rupji sakapā. Sāli un cukuru ieber trauciņā, aplej ar nelielu daudzumu karsta ūdens un maisi, līdz izkūst.

2.  Plastmasas maisiņā ar zip aizdari liec gurķus, pievieno ķiplokus, dilles un piparus. Lej maisiņā sāls un cukura maisījumu un pielej arī gāzēto ūdeni. Maisiņu rūpīgi noslēdz un sakrati. Liec gurķus ledusskapī savilkties uz vismaz 3–5 stundām.

3. Tikmēr pagatavo marinādi cūkgaļai. Traukā liec sinepes un medu, pielej citrona sulu, piespied vai pierīvē ķiploku. Pieber sāli, piparus, garšaugu maisījumu pēc izvēles un pielej eļļu. Kārtīgi samaisi un ar iegūto mērcīti bagātīgi apsmērē fileju. Ļauj marinēties 30 minūtes.

4. Iekurini grilu (vai uzsildi grila pannu). Cep grilā 20–25 minūtes, ik pa laikam apgrozot, līdz gaļa gatava. Noņem no grila, pārklāj ar foliju un pirms pasniegšanas atstāj 10–15 minūtēm atpūsties. Pasniedz ar mazsālītajiem gurķīšiem.

Zināšanai

Ja mājās nav piemērota plastmasas maisiņa gurķu sālīšanai, droši vari tos gatavot bļodā vai citā traukā, Tikai raugi, lai tie visi ir pārklāti ar sālījumu.