foto: Shutterstock
Kā izaudzēt brangu ķiploku ražu?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 18. jūnijs, 07:09

Kā izaudzēt brangu ķiploku ražu?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Kādam izdodas izaudzēt skaistas, lielas, veselīgas ķiploku galviņas, bet citam ķiploki neaug pat tad, ja ir ļoti apčubināti un uzpasēti.

* Uzglabā pareizi! Lai iegūtu labu ķiploku ražu, svarīgi ir pareizi sagatavot kvalitatīvu stādāmo materiālu. Pavasarī stādāmos ķiplokus pēc novākšanas 10–15 dienas apžāvē labi vēdināmā telpā, tad nogriez īsākas lapas un saknes un pāris nedēļas turpini žāvēt telpā, kur temperatūra ir ap +20–22 grādiem. Ziemā uzglabā 0 grādu temperatūrā vietā, kur gaisa mitrums ir 65–70 procenti. Rudenī stādāmos ķiplokus pēc novākšanas apžāvē un līdz stādīšanai uzglabā neapgrieztus 10–12 grādu temperatūrā.

* Grib gaismu. Nākamais, kas jāatceras – ķiploki ir gaismas prasīgi augi. Tie labi aug un ražo izgaismotā un saulainā vietā, tāpēc nestādi pārāk bieži, lai ķiploki cits citu nenoēno, un noteikti izravē nezāles.

* Mīl padzerties. Ķiploki ir mitruma prasīgi augi, īpaši tas vajadzīgs augšanas sākumā, kad tie dzen saknes un asnus. Ja šajā laikā lietus nelīst un augsne ir sausa, ķiplokus regulāri laisti. Veģetācijas perioda beigās mitruma vajag krietni vien mazāk – tas traucēs ķiploku nobriešanu, un pārāk slapji ķiploki slikti glabājas.

Stādīt rudenī vai pavasarī?

Ziemas ķiplokus stādi rudenī, septembrī vai oktobrī, bet novāc jūlijā, augustā. Šie ķiploki labi pacieš ziemas salu, bet salīdzinoši slikti glabājas, kaut arī ražo labi. Latvijas apstākļos šiem ķiplokiem sēklas faktiski neveidojas.

Vasaras ķiplokus stādi pavasarī reizē ar parastajiem sīpoliem. Šos ķiplokus novāc augustā, septembrī. Galviņas vasaras ķiplokiem ir mazākas nekā ziemas ķiplokiem, toties tie ļoti labi glabājas. 

Universālie ķiploki – tos var stādīt gan rudenī, gan arī pavasarī. Uzglabājas sliktāk nekā vasaras ķiploki, bet labāk nekā ziemas. Pacieš salu. Ja stādīsi rudenī, ražu varēs novākt par 1–2 nedēļām ātrāk nekā ziemas ķiplokiem.