Noderīgi ikdienā
2020. gada 11. novembris, 19:45

Ēd mārrutkus, un būsi vesels! Mārrutku audzētājs Māris Lapiņš: "Ķiploks nestāv mārrutkam blakus!"

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Agrākos laikos mārrutku rīvēšanu pielīdzināja kāpostu skābēšanas ballei, tas bija viens no rudens rituāliem bagātīgas iztikas un veselīgas dzīves nodrošināšanai ziemā. Tagad mārrutkus var rakt cauru gadu un izmantot pēc sirds patikas.

Savulaik mārrutku saknes lielākos apjomos vispirms apstrādāja zirgi – ar pakaviem samīdīja, bet mūsdienās šo darbu ātri un veikli var paveikt, ņemot talkā gaļas maļamo mašīnu, sulu spiedi un visparastāko rīvi. To, ko cilvēki reiz sajuta ar Dievs zin kuru maņu pirms gadu gadiem, ir apstiprinājuši arī zinātniski pētījumi – mārrutks ir superprodukts! Turklāt mūsējais! 

foto: no žurnāla "100 Labi Padomi" arhīva

Māris Lapiņš, kurš kopā ar ģimeni izveidojis zīmolu Mārlapiņi un neliela dzīvokļa nelielā virtuvē gatavo mārrutkus, pēc kuriem tīko kā dabīgu, tā interesantu garšu cienītāji, par to nešaubās ne mirkli: “Mārrutks ir viens no trim veselīgākajiem augiem pasaulē. Ķiploks nestāv mārrutkam blakus! Cik daudz un dažādu iespēju mārrutka izmantošanai esam atklājuši! Mārrutki pie visu veidu zivs un gaļas jau ir pašsaprotama lieta, pie salātiem un mērcēm – arī, taču mārrutkus var pievienot konfektēm, iestrādāt šokolādē, likt uz saldējuma.

Piemēram, gatavojam mārrutkus ar avenēm – brīnišķīgi garšo gan pie saldējuma, gan pankūkām, gan tējas. Jā, no mārrutkiem sanāk arī garšīga tēja, taču, lai no tējas būtu labums arī veselībai, jāatceras, ka ūdenim jābūt ne karstākam par tādu, kāds tas ieteicams, izmantojot medu, – līdz 40 grādiem. Mārrutkus var kaltēt, mēs taisām arī čipsus, gan vienkāršos, gan ar garšaugiem. Tos var grauzt tāpat un var lietot kā garšvielu.”

foto: no žurnāla "100 Labi Padomi" arhīva

Drusku sāls, un būs čipsi!

Māra mārrutki ir piesaistījuši uzmanību ar daudzveidību un mazliet neierastu produktu kombināciju, piemēram, mārrutki un smiltsērkšķi, mārrutki un šokolāde, mārrutki un brūklenes, mārrutki un avenes, arī mārrutku čipsi. Taču Māris nav ne diplomēts pārtikas ražotājs, ne kulinārs vai dārzkopis. Ideja par mārrutku gatavošanu dzimusi pirms dažiem gadiem, kad abām meitām – Annai un Elizabetei – bija jāsarūpē piedāvājums gadskārtējam Miķeļdienas tirdziņam skolā.

“Vasarā biju savācis tējas, dārzā auga mārrutki, un es nodomāju: izraksim saknes, sataisīsim un paskatīsimies, kā ies. Un meitenēm visu izpirka pirmajās divdesmit minūtēs – gan tējas, gan mārrutkus, itin visu! Bet mārrutki tika izķerti pirmie! Divdesmit minūtēs katra nopelnīja pa 40 eiro!

Tad nu mēs ar sievu Intu vakarā apsēdāmies, papētījām, palasījām, padomājām un nospriedām – pamēģināsim! Tā tas aizgāja, un nu notiek diezgan nopietni, tā, ka jābrauc rakt reizi, pat divas reizes nedēļā pa diviem trim spaiņiem mārrutku, arī ziemā. Ziema nav attaisnojums nedarīšanai!”

foto: no žurnāla "100 Labi Padomi" arhīva

Arī doma par mārrutku čipsu tapšanu ir bērnu, tiesa, ne savējo. "Kad notika Mārupes uzņēmēju dienas, mūs uzaicināja, lai parādām, ko darām. Biju paņēmis līdzi mārrutku pulveri, kaltētus mārrutkus, biju izracis metru garu sakni, ko uz vietas mizojām, malām un rādījām, ko varam ar mārrutku izdarīt. Bērni uzgrauza kaltētos mārrutkus, un tad kāds ieteicās: “Šitam vēl klāt drusku sāls, un būs labie čipsi!” Un kāpēc gan ne?”

foto: ddp/Eskymaks / Vida Press

Mārrutku gudrības

Mums der tādi mārrutki, kuriem ir vismaz trīs gadi. Viengadīgos neizmantojam, jo tiem neturas stiprums. Tos gan ir viegli tīrīt, jo miziņa plāna, taču, kad pirmajā gadā pamēģinājām, tad, pēc divām nedēļām atverot burciņu, secinājām, ka smarža ir, garša ir, bet asuma nekāda. Lai stiprums turētos, mārrutkiem vajag vismaz vienu ziemu sasalt, bet vēl labāk – divas. Ne velti arī sena latviešu gudrība māca, ka mārrutkus vajag rakt tikai trešajā gadā.

Viengadīgie ļoti labi der tādās reizēs, kad gribas svaigus pie salātiem pierīvēt vai kādam ēdienam uzkaisīt; tad nav pat jāmizo, pietiek, ka kārtīgi nomazgā. Arī mizā ir vērtīgas vielas, un tāds mārrutks viegli rīvējams. Jo vecāks mārrutks, jo cietāks, bet arī kreptīgāks! Taču stiprums ir atkarīgs arī no augsnes, kādā mārrutks audzis. Tam patīk smilšaina augsne, viegla un trekna, mālaina gan ne. Dažkārt, rokot saknes, ir gadījies ierakties dziļumā pat līdz pusotram diviem metriem.

Kad vienā ziemā mums pašiem nebija, kur regulāri rakt svaigus mārrutkus, iepirkām ilgākam laikam. Lai tos uzglabātu, izraku pusotru metru dziļu bedri un tad klāju kārtām – mārrutku kārtu, smilšu kārtu, tad atkal mārrutkus un smiltis, un glabājās ļoti labi.”

foto: no žurnāla "100 Labi Padomi" arhīva

Bez etiķa un citronskābes

Lapiņu mārrutkus, ja arī neredzētu zīmola vārdu, šķiet, uzreiz varētu atšķirt. Galvenokārt pēc divām pazīmēm, pirmkārt, pēc parupjas tekstūras, otrkārt, pēc patīkama saldenuma. “Mēs maļam mārrutkus gaļasmašīnā, nevis smalcinām sulu spiedē. Ja izmantotu sulu spiedi, tad mārrutkiem būtu viens liels mīnuss, kas man nepatīk, proti, ļoti, ļoti smalks malums, tajā vairs nejustu tekstūru. Savukārt gaļasmašīnā sanāk rupjāka, sagaršojama tekstūra.

Daudzi prasa, cik tad liekam cukuru mārrutkiem klāt, ja jau tie sanāk tik saldi. Kad atbildu, ka tikai 15 gramus uz kilogramu, brīnās. Bet mārrutks jau ir rutks, un rutki paši par sevi ir saldi! Un vēl – ir pierasts, ka mārrutkiem lielākoties ir etiķis vai citronskābe klāt, taču mēs nepievienojam ne vienu, ne otru. Etiķis un skābes noēd mārrutka dabīgās vērtīgās vielas, turklāt diezgan ātri.

Tiesa, ja neko no tā neliek klāt, jārēķinās, ka mārrutki burciņas augšpusē kļūs tumši – oksidēsies. Ja tas netraucē, tiem, kuriem garšo etiķis, labs risinājums ir šāds: etiķi iemaisa mārrutkos tad, kad tos ēd. Vienkārši. Mārrutkiem bez skābes piedevas ir savas priekšrocības, proti, tos var izmantot krietni vien plašāk – pie tā paša saldējuma vai tējas, vai siera.

Mārrutki ar ingveru un citronu savukārt ir kā radīti laikam no novembra līdz pavasarim, kad visādi baciļi klejo apkārt. Ja negrib vispār slimot, ja grib gripas laikam, kā smejos, dejojot cauri iet, tad atliek vēl pielikt šiem mārrutkiem medu, atstāt pa nakti, lai ievelkas, un tad katru dienu apēst pa tējkarotei, un baciļiem beigas!”

foto: Norm Betts/Shutterstock/ Vida Press

Jaunais veselības produkts – mārrutku zaļumi

Ar mārrutku zaļumiem sākām eksperimentēt janvāra sākumā. Likām diedzēt mārrutku saknes – vienkārši uz palodzes, bez jebkāda papildu apgaismojuma. Un sanāca! Pirmkārt, tā ir lieliska iespēja ziemā tikt pie svaigiem zaļumiem, otrkārt, veselīgiem zaļumiem un, treškārt, garšīgiem zaļumiem. Jaunajās lapiņās ir iekšā patīkams asumiņš. Noder gan salātiem, gan kā piedeva citiem ēdieniem, gan kā dekorācija. Pirmie diedzētie mārrutki mums jau paguvuši noziedēt, tagad zied nākamie. Tā jau mēdz sacīt – idejas tepat apkārt vien gaisā lidinās, jāmāk tikai noķert un pēc tam atliek vien realizēt dzīvē.”

foto: ddp/Viktor Fischer / Vida Press

Mārlapiņu ieteikumi

■ Mārrutki ar smiltsērkšķiem ir ideāls pamats gan salātu, gan citām mērcēm – klāt pievieno vēl labu olīveļļu, sāli un maltus piparus.

■ Mārrutki ar smiltsērkšķiem labi der krāsnī ceptas zivs pagatavošanai – tos lieto citrona vietā: apziež zivi, piemēram, lasi vai foreli, pārkaisa sāli un cepeškrāsnī iekšā! Beigās uzliek piciņu sviesta virsū.

■ Mārrutki ar bietēm ir kā radīti tādas mērcītes pagatavošanai, kurā pamērcēt svaigus dārzeņus. It sevišķi bērniem patīk mērcītes glītā, rozā krāsa.

Kā mājās pašam pagatavot mārrutkus?

Process ir ļoti vienkāršs: mārrutku saknes nomazgā, nomizo un vai nu samaļ gaļasmašīnā, vai sasmalcina sulu spiedē. Pieber sāli un cukuru (uz 1 kg mārrutku 1 ēdk. sāls un 1 ēdk. cukura) un pielej vārītu, atdzesētu ūdeni – 300 ml vai drusku vairāk, tas atkarīgs no mārrutku sulīguma. Samaisa un pilda burciņās.

Kā samalt mārrutkus, lai nekairina acis?

Kad pie gaļasmašīnas skrūvē klāt atbilstošu sietiņu, pieskrūvē arī polietilēna maisiņu un mārrutkus iemaļ šajā maisiņā. Pēc tam gan ar maisiņu jāapietas lēni un uzmanīgi, jo, tiklīdz pamatīgāk sakustinās, tad gan var nākties raudāt.

Idejas daudzveidīgai mārrutku izmantošanai

Mājas siers ar mārrutkiem

300 g mājas siera samaisi ar 1 ēdk. svaigi sarīvētu mārrutku, ½ tējk. svaigi spiestas citrona sulas, cukuru, sāli un maltiem pipariem un uz 3 stundām ieliec ledusskapī, lai ievelkas. Ļoti labi garšo piedevās pie vārītiem kartupeļiem, pie auksta cepeša, kopā ar svaigiem dārzeņiem, uz maizes.

Mārrutku un apelsīnu sviests

180–200 g mīksta sviesta sakul ar 3 tējk. sarīvētu mārrutku, 1 tējk. smalki sarīvētu apelsīna miziņu, 1 tējk. svaigi spiestas apelsīnu sulas, cukuru, sāli un maltiem pipariem. Piemērots ziešanai uz maizes, piedevās zivju un gaļas ēdieniem.

Mārrutku lapu pesto

15–20 jaunas, mīkstas mārrutku lapas samal un rūpīgi samaisi ar 100 g maltu valriekstu, 80 ml olīveļļas, sarīvētu cieto sieru pēc garšas, sāli un maltiem pipariem. Noder mērcēm, makaronu ēdieniem, salātiem, gaļas un zivju ēdieniem, zupām.

■ Ar aprikožu ievārījumu un sinepēm sakultus rīvētus mārrutkus izmanto kā glazūru krāsnī ceptam šķiņķim.

■ Ar sviestu un sinepēm samaisīti rīvēti mārrutki ir lieliska piedeva vārītiem, ceptiem, sautētiem burkāniem un kukurūzas vālītēm, arī konservētai un notecinātai kukurūzai.

■ Ar vieglu majonēzi sakulti mārrutki labi noder putnu gaļas un zivju salātiem, tomātu un vārītu olu salātiem un vārītām, kā arī pildītām olām.

■ Karotīte mārrutku atsvaidzina arī bazilika, pētersīļu un spinātu pesto garšu.