foto: Shutterstock
Meža ķiploki jeb lakši - pavasara gardums, ko ēd pat lāči
Lakši ir lieliska piedeva salātiem – gan zaļajiem, gan pastas, gan gaļas salātiem, arī zupām un mērcēm. Tos var lietot arī kā atsevišķu garšvielu ķiploku vietā, piemēram, pievienot sviestam, biezpienam, sieram un sinepēm.
Garšīgi
2021. gada 12. maijs, 05:46

Meža ķiploki jeb lakši - pavasara gardums, ko ēd pat lāči

"100 Labi Padomi"

Lakšiem ēdamas ir visas auga daļas, bet visiecienītākās ir lapas.

Tās noskalo, nosusina un pēdējā brīdī pirms pasniegšanas galdā smalki sagriež vai saplucina un pievieno ēdienam. Pēdējā brīdī tas jādara tāpēc, ka lakšiem raksturīgais spēcīgais ķiploku aromāts pēc lapu sasmalcināšanas diezgan strauji pagaist.

Ēdami ir arī lakšu sīpoli un ziedi. Ziediem ir maigāka, izsmalcinātāka un saldenāka garša, kas būs pa prātam tiem, kuriem lapu garša šķiet pārāk intensīva.

Interesanti

● Tautā lakšus dēvē ne tikai par savvaļas ķiplokiem, bet arī par mežlokiem, meža ķiplokiem un lāču lokiem. Atbilstoši nostāstiem lakšu ēšanu ļaudis senos laikos esot noskatījušies no lāčiem, jo tie pēc pamošanās no ziemas miega locījuši iekšā zaļās lapas, lai iztīrītu sārņus un atgūtu enerģiju.

foto: Shutterstock

Kur izmanto lakšus?

Tie ir lieliska piedeva salātiem – gan zaļajiem, gan pastas, gan gaļas salātiem, arī zupām un mērcēm. Tos var lietot arī kā atsevišķu garšvielu ķiploku vietā, piemēram, pievienot sviestam, biezpienam, sieram un sinepēm. No lapām gatavo pesto – līdzīgi kā no bazilika un pētersīļiem.

Nelielu sauju lakšu lapiņu smalki sagriez, samaisi ar 100 g sinepju pulvera, 100 ml ābolu sulas un 100 ml ābolu etiķa un sablendē. Pievieno tējkaroti sarīvēta ingvera un sāli pēc garšas. Ļauj pāris nedēļu ievilkties.

Lakšu un tomātu mērce

2 mīkstiem avokado ar karoti izdob mīkstumu, ar dakšiņu saspaidi un tūlīt samaisi ar 2 ēdamkarotēm citrona sulas, lai nesabrūnē. Pievieno 2 smalki sagrieztus tomātus, 2 ēdamkarotes smalki sakapātu lakšu, sāli, maltus melnos piparus un Kajenas piparus pēc garšas.

Labi garšo kā piedeva čipsiem un svaigiem dārzeņiem.