Ķiploks - dārza dabīgā antibiotika! Ko ar to vari darīt?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Ķiploks - dārza dabīgā antibiotika! Ko ar to vari darīt?

Jauns.lv

Ķiploku gan sadzīvē, gan dārzā uzskata par dabīgo antibiotiku, jo tas satur ne tikai spēcīgu ēterisko eļļu, bet arī sēra savienojumus, kas iznīcina dažādas baktērijas un sēnītes.

Pret miltrasu – ķiploku tējas koncentrāts

Ķiploku tējas receptes ir dažādas, un tējas stiprums līdz ar to arī efekts atkarīgs gan no ķiploku šķirnes, gan to asuma. Laika taupīšanas nolūkā ieteicams pagatavot tējas koncentrātu.

Dari tā!

10 g smalki sakapātu ķiploku aplej ar 1 l karsta (bet ne verdoša) ūdens un atstāj, lai diennakti ievelkas. Tad izkās, ielej tumšā pudelē un uzglabā vēsumā – pagrabā vai ledusskapī – trīs nedēļas. Pirms lietošanas atšķaidi ar nostāvējušos lietusūdeni attiecībā 1:3 un ielej pulverizatorā.

Ik pēc 4–5 dienām apsmidzini, piemēram, gurķus, flokšus, asteres, delfīnijas. Ķiploku koncentrāts nav piemērots zirņiem, pupiņām, lupīnām un kāpostiem.

Pretsēnīšu līdzeklis – ķiploku virca

Dari tā!

500 g svaigu, smalki sakapātu ķiploku iepildi nelielā muciņā vai citā raudzēšanai piemērotā traukā, aplej ar 10 l ūdens un atstāj laukā, lai rūgst. Atkarībā no laika apstākļiem process ilgst 1–3 nedēļas. Tiklīdz virca kļuvusi dzidra, izkās to caur marli, atšķaidi ar nostāvējušos lietusūdeni attiecībā 1:10 un smidzini uz augsnes. Virca darbojas kā spēcinošs līdzeklis un neļauj vairoties kaitīgām sēnītēm, piemēram, pelēkajai puvei un miltrasai. Neatšķaidītu vircu var izmantot cīņā ar sīpolu mušu.