foto: Shutterstock
Tautas medicīna: pagatavo kliņģerīšu, ķiploku un asinszāles tinktūru mājas apstākļos
Ķiploku tinktūru lieto vīrusu laikā un imunitātes stiprināšanai, kā arī pret paaugstinātu asinsspiedienu.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 18. oktobris, 18:07

Tautas medicīna: pagatavo kliņģerīšu, ķiploku un asinszāles tinktūru mājas apstākļos

"100 Labi Padomi"

Aptieku augu tinktūru gatavo, izmantojot 90% spirtu, piemēram, piparmētras tinktūra satur pat 90% spirta. Ekstraktos ir ap 30% spirta.

Gatavojot augu izvilkumu mājās, parasti izmanto degvīnu, kas satur 38–40% spirta, tāpēc gatavais produkts ir pa vidu starp ekstraktu un tinktūru. Pirms tinktūras pagatavošanas augu vai drogu sasmalcina, ieliek stikla traukā un aplej ar spirtu vai degvīnu.

Pēc 10–20 dienu noturēšanas ieteicams ik pa laikam saskalināt, izvilkumu izkāš vai nolej, pilda cieši aizkorķējamās pudelēs, kur tos var glabāt pat vairākus gadus. Iekšķīgi lieto dozētās devās pa pilieniem, vienā reizē ne vairāk par 20–40, ārīgi – kompresēm un ierīvēšanai.

Pagatavo tinktūras no nātru saknēm, pelašķiem, vilkābeles, tauksaknes, tīruma kosas, piparmētrām u. c. Izmēģini!

foto: Shutterstock

Kliņģerītes tinktūra. Aplej svaigus vai žāvētus kliņģerītes ziedus attiecībā 1:10 ar degvīnu un noturi 10 dienas. 1 tējkarote tinktūras uz glāzi ūdens noder angīnas un citu strutainu procesu ārstēšanai mutes dobumā un uz ādas, kakla skalošanai. Iekšķīgi ļoti noderīga sievietēm pēc piecdesmit paaugstināta asinsspiediena normalizēšanai – 20 pilieni 3 reizes dienā pirms ēšanas, iepilinot nelielā daudzumā ūdens. Ārīgi palīdz pret furunkuliem, strutainām čūlām, ievainojumiem un sasitumiem.

Ķiploku tinktūra. 40 g sagrieztu ķiploku aplej ar 100 g degvīna un ļauj ievilkties kādu nedēļu. Vīrusu laikā un imunitātes stiprināšanai, kā arī pret paaugstinātu asinsspiedienu, lieto pirms ēšanas pa 10 pilieniem 3 reizes dienā, iepilinot nelielā ūdens daudzumā.

Asinszāles tinktūra. Sasmalcinātus kaltētu asinszāļu lakstus irdeni ber stikla burkā un aplej ar degvīnu. Burku cieši noslēdz un 2–3 nedēļas tur siltā vietā, tad nokāš. Ar iegūto tinktūru ierīvē sāpošo muguru krustu apvidū un citas nervu iekaisumu skartās vietas. Efektīvi palīdz dziedēt brūces un sastiepumus.