Tofu kultenis un aukstā zupa – kas labs vegānisko produktu plauktā?
foto: Shutterstock
Kas labs vegānisko produktu plauktā?
Garšīgi

Tofu kultenis un aukstā zupa - kas labs vegānisko produktu plauktā?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vegānisks dzīvesveids kļūst arvien populārāks visā pasaulē, un līdz ar to pieaug arī vegānisku jeb augu valsts produktu klāsts Latvijas pārtikas veikalos. Šie produkti nereti ir veselīgāka alternatīva dzīvnieku izcelsmes produktiem. Reizē to garša ir tikpat garda, un sastāvs – uzturvielām bagāts. Pēdējā gada laikā Latvijas veikalu plauktus papildinājuši vairāk nekā 130 jaunu augu produktu!

Vegānisks dzīvesveids kļūst arvien populārāks visā pasaulē, un līdz ar to pieaug arī vegānisku jeb augu valsts produktu klāsts Latvijas pārtikas veikalos. Šie produkti nereti ir veselīgāka alternatīva dzīvnieku izcelsmes produktiem. Reizē to garša ir tikpat garda, un sastāvs – uzturvielām bagāts. Pēdējā gada laikā Latvijas veikalu plauktus papildinājuši vairāk nekā 130 jaunu augu produktu!

Viens no populārākajiem augu produktiem ir tofu. Šis no sojas pupiņām gatavotais produkts ir izcils olbaltumvielu avots un piedāvā daudzveidīgas gatavošanas iespējas. Tofu ir zināms ar savu spēju uzsūkt garšvielas un mērces, tāpēc, ja labi pagatavots, tas ir lielisks aizvietojums gaļai, olām, sieram un pat biezpienam. Piemēram, tofu kultenis ir veselīga olu kulteņa alternatīva, kas ļaus atklāt šī produkta daudzveidīgo pielietojumu.

Tofu kultenis ar dārzeņiem

Sastāvdaļas:

300 g tofu
1–2 ēd. k. olīveļļas
¼ sarkanā sīpola, ½ sarkanās paprikas
2 glāzes sakapātu lapu kāpostu vai spinātu 

Mērcei:
½ tējk. sāls, ½ tējk. ķiploku pulvera, ½ tējk. malta kumīna, ¼ tējk. čili pulvera, ¼ tējk. kurkumas (piedos dzeltenu krāsu)
1 glāze ūdens

Pagatavošana:

1. Sagriež papriku, sīpolu un lapu kāpostu. Uz karstas pannas uzlej eļļu, tajā liek sīpolu un papriku. Pievieno sāli un piparus. Gatavo, līdz sīpols kļuvis caurspīdīgs (~ 5 min).
2. Tikmēr sagatavo mērci, ūdenim pievienojot garšvielas.
3. Pannā pievieno lapu kāpostu, vēl nedaudz sāls un piparu, uzliek vāku un cep vēl 2 min.
4. Tikmēr ar dakšiņu saspaida tofu. Uz pannas sabīda dārzeņus vienā pusē un otrā liek tofu. Cep 2 min, tad pievieno mērci, lejot to uz tofu. Visu samaisa. Gatavo vēl 5–7 min, līdz tofu ir apbrūnējis.
5. Pasniedz karstu ar svaigiem zaļumiem un maizi.

Vēl viena populāra izvēle ir vegāniskā maltā "gaļa". Šim produktam, kas bieži tiek izgatavots no sojas vai citiem pākšaugiem, piemīt augsts olbaltumvielu daudzums un ļoti līdzīga tekstūra kā tradicionālajai maltajai gaļai. Augu valsts maltā "gaļa" ir ideāli piemērota kotletēm, lazanjai, kāpostu tīteņiem un citiem gaļas ēdieniem, nodrošinot tādu pašu sāta sajūtu, taču ar mazāku piesātināto tauku daudzumu.

Vegānisks skābais un saldais “krējums” ir lielisks papildinājums dažādiem ēdieniem - no zupām un mērcēm līdz desertiem. Tas tiek izgatavots no dažādām augu izcelsmes izejvielām, piemēram, kokosriekstiem, auzām vai Indijas riekstiem, un nodrošina krēmīgu tekstūru un bagātīgu garšu bez piena produktiem. Augu valsts “krējums” ir piemērots arī cilvēkiem, kuriem ir laktozes nepanesamība, sniedzot iespēju baudīt dažādus ēdienus bez diskomforta.
Augu valsts “piens” ir vēl viens populārs vegāniskais produkts, kuru izmanto kā veselīgu alternatīvu tradicionālajam pienam. Tas ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām, piemēram, kalciju un D vitamīnu, un nereti satur ievērojami mazāk kilokaloriju. Auzu piens ir lieliski piemērots brokastu pārslām, kafijai un smūtijiem, sniedzot krēmīgu garšu.

Vegāniska aukstā zupa

Sastāvdaļas:

3 gurķi
5 redīsi
1 buntīte diļļu
1 buntīte lociņu
3 ēd. k. ābolu etiķis vai citronu sula
2 tējk. mārrutki
500 ml burciņa marinētu biešu
1l nesaldināts sojas “piens”
sāls un malti melnie pipari pēc garšas
melnais sāls ("kala namak") pēc garšas

Pagatavošana:

1. Katliņā liek sakapātus lokus, dilles, gabaliņos sagrieztus gurķus un redīsus. Pieliek marinētās bietes.
2. Tukšajā biešu burkā ielej sojas ''pienu”', pievieno mārrutkus un etiķi vai citrona sulu. Burku aiztaisa un kārtīgi sakrata.
3. Pievieno burkas saturu pārējām zupas sastāvdaļām. Pieber sāli un piparus pēc garšas, visu samaisa. Pagaršo zupu un, ja nepieciešams, pievieno vēl skābumu, asumu vai sāli.

Jāatzīmē, ka šobrīd jau trešo gadu norisinās arī balsojums par balvu “Gada augu produkts 2023″, kurā tiks noskaidroti sabiedrības iecienītākie jaunie augu produkti. Ikviens ir aicināts līdz 9. jūnijam balsot par saviem mīļākajiem produktiem un iepazīt jaunus.

Aptauja tiek rīkota programmas ietvaros.