Liet eļļu izlietnē vai podā ir milzīga kļūda - aicina bez maksas nodot izlietoto pārtikas eļļu
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā
2024. gada 21. maijā, 12:05

Liet eļļu izlietnē vai podā ir milzīga kļūda - aicina bez maksas nodot izlietoto pārtikas eļļu

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Lai pēc ēdiena gatavošanas pāri palikusī izlietotā eļļa neapdraudētu vidi un nebojātu kanalizācijas sistēmu, to bez maksas aicina nodot kādā no šķirošanas punktiem. Kas jāņem vērā, pirms dodaties turp?

Lai pēc ēdiena gatavošanas pārtikas eļļa nebūtu jālej kanalizācijā vai apkārtējā vidē, atkritumu apsaimniekotājs "CleanR" nodrošina iespēju Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem to nodot bez maksas kādā no pieciem šķirošanas laukumiem. Tādējādi izlietotā eļļa neapdraudēs vidi un nebojās kanalizācijas sistēmu, bet tiks pārstrādāta tālāk izmantojamos resursos – biodīzeļdegvielā, informē uzņēmuma Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

Izlietoto pārtikas eļļu var nodot šķirošanas laukumos Rīgā, Vietalvas ielā 5 un Spilves ielā 8e; Stopiņu pagasta "Nomalēs", Brīvnieku ielā 11; Jūrmalā, Ventspils šosejā 61; Ķekavas novada "Gurnicās". Plānots, ka pakāpeniski šāda iespēja tiks nodrošināta visos uzņēmuma šķirošanas laukumos.

Pēc ēdiena gatavošanas iedzīvotāji mājās pārtikas eļļu var izliet dažāda tilpuma plastmasas vai stikla pudelēs un burkās, ko pēc tam ērti nogādāt šķirošanas laukumā.

"Eļļa, ko iedzīvotāji nodod šķirošanas laukumos, tiek apstrādāta, attīrīta no pārtikas pārpalikumiem un nodota pārstrādei, rezultātā iegūstot biodīzeļdegvielu. Aicinām iedzīvotājus izmantot iespēju legāli un bez maksas no tās atbrīvoties tā vietā, lai eļļu izlietu izlietnē vai podā, radot aizdambēšanās risku un īsinot to kalpošanas laiku," stāsta Rumpane.

Viņa piebilst, ka šo eļļu nedrīkst arī liet nedz atkritumu konteineros, nedz komposta kaudzē, jo, pirmkārt, tā var sabojāt pārējos sašķirotos atkritumus, otrkārt, eļļa nav bioloģiski noārdāmi atkritumi, kas dabā ātri sadalās, bet, tieši otrādi, tā rada vides apdraudējumu.

Iedzīvotāji šķirošanas laukumos var nodot lietotu rapšu, olīvu, saulespuķu u.tml. eļļu,  kas tika izmantota ēdiena pagatavošanai. Eļļai jābūt termiski apstrādātai, bez ēdiena paliekām un būtisku citu vielu, tai skaitā ūdens, piejaukumiem.

Savukārt laukumos nedrīkst nodot eļļu, kurā bijuši dažādi pārtikas produkti, piemēram, šprotes, siļķes, siers, paprika u.tml., eļļu, kas izmantot kosmētikā vai autoremontā, ķīmisko eļļu, kā arī termiski neapstrādātu eļļu. Tāpat nevar nodot taukus, kas tika izmantoti cepšanai, piemēram, sviestu vai margarīnu.