Viena Vide Visiem
2024. gada 28. marts, 06:22

Kā pareizi atbrīvoties no liekajām zālēm? Kur likt vecos dzīvsudraba termometrus?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ikvienā mājas aptieciņā var atrast medikamentus, kuriem beidzies derīguma termiņš, vai arī tie vairs nav nepieciešami. Tie uzskatāmi par bīstamajiem atkritumiem, tāpēc vienkārši izmest kopā ar sadzīves atkritumiem tos nedrīkst.

Utilizējami ir medikamenti, kuriem vai nu beidzies derīguma termiņš, vai arī tie vairs nav nepieciešami. Nereti gadās, ka pēc zāļu kursa pabeigšanas daļa paliek pāri un tās vairs nebūs izmantojamas, īpaši, ja runa ir par recepšu zālēm. “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga iesaka nevajadzīgās zāles nodot aptiekā, bet pirms tam vēlams tās atbrīvot no iepakojuma – to savukārt var droši izmest sadzīves atkritumos. “Atbrīvojam medikamentus no visa, ko mājās varam noņemt: kartons, papīrs, dažādas plastmasas detaļas, plastmasas karotītes sīrupiem un tamlīdzīgi. Zāles saliekam vienā maisiņā un nesam uz aptieku.”

foto: Ekrānuzņēmums

Aptiekā var nodot arī vecos labos, bet bīstamos dzīvsudraba termometrus. Daudzās mājās tādi joprojām ir, lai gan Eiropas Savienībā tos iegādāties vairs nav iespējams. Ja vēlaties atbrīvoties no dzīvsudraba termometra, jāievēro papildu drošības noteikumi, lai indīgais metāls, termometram saplīstot, nenonāk vidē. Zane Melberga iesaka termometru ievietot stikla burkā, kurā ieliets ūdens, un šādā veidā to transportēt uz aptieku.

foto: Ekrānuzņēmums

Zane Melberga uzver, ka zāļu pareiza utilizēšana ir ļoti svarīga, lai tās nenonāktu saskarsmē ar dabu vai citiem cilvēkiem. “Visi mēs ķīmijas stundās esam redzējuši, kā izskatās dažādas ķīmiskās reakcijas. Zālēs ir aktīvas vielas, kas saskarsmē ar vidi var dažādi reaģēt. Piemēram, ja ūdenskrātuvē nonāk antibiotikas, tās iznīcina vērtīgās baktērijas. Izmestus medikamentus var atrast dzīvnieki un ar tiem saindēties.”

foto: Ekrānuzņēmums

Farmaceite iesaka rūpīgi sekot zāļu derīguma termiņam, kas norādīts uz iepakojuma, un droši atbrīvoties no tām, kuras ražotājs vairs neiesaka lietot. Aptiekā šie medikamenti tiek uzkrāti un pēc tam nodoti kompānijai, kas specializējas to utilizācijā.

foto: Ekrānuzņēmums

Noskaties video un uzzini vairāk par medikamentu utilizāciju un iemesliem, kāpēc tas jādara.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.