foto: Shutterstock
Putnu barotavās daudzveidība ir lieka
Viens no barotavas viesiem ziemā var būt melnais meža strazds.
Viena Vide Visiem
2024. gada 8. janvāris, 06:22

Putnu barotavās daudzveidība ir lieka

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Ziemā daudzi cenšas palīdzēt putniem, iekārtojot barotavas, bet ne vienmēr spārnaiņi novērtē piedāvājumu, pat ja tas ir daudzveidīgs.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības “Facebook” lapā Inese vēsta, ka izmanto veikalos nopērkamo speciāli putniem domāto graudu un citu sēklu maisījumu. Putni izvanda tik daudz barības, ka uz zemes, šajā gadījumā terases, mētājas kilogramiem barības.

Nepareiza ēdienkarte

No trīs barotavām savākts pilns astoņu litru spainis. “Esam pētījuši – tie nav viena veida graudi/sēklas, bet gan visu veidu. Mums nav skaidrs, kāpēc tā notiek. Maisījumus papildinām kilogramiem, un ļoti daudz nonāk zemē, un putni no zemes uzlasa ļoti kūtri vai nemaz,” raksta Inese.

Ornitoloģijas biedrības pārstāvis Imants Jakovļevs “Kas Jauns Avīzei” skaidro: “Veikalos tirgotie maisījumi pārsvarā mūsu putniem negaršo. Tie satur prosu, kukurūzu, citus graudus, bet līdz pat 70% aiziet mēslainē.”

foto: Shutterstock
Ar saulespuķu sēklām nekļūdīsieties.

Vislabāk būs saulespuķu sēklas

Imants iesaka rīkoties vienkārši – gandrīz visi Latvijas putni ēdīs saulespuķu sēklas, tās uz kārā knābja liks gan zīlītes, gan dižknābji, dzeņi, sarkankrūtīši, meža strazdi un citi.

Tikai jābūt nesālītām, barotavās var likt arī nelobītas, tomēr daudzdzīvokļu namos jārēķinās ar kaimiņiem, un diez vai viņiem patiks vākt putnu atstātās čaumalas no balkona. Arī privātmājā pašam jārēķinās, ka pēc putniem būs jāslauka. “Var paņemt 30 kilogramu maisu, pietiks visai ziemai, maksā pusotru eiro par kilogramu,” saka Imants.

Garšīgās speķa bumbas

“Laba pārtika ir nesālīts speķis, gan dzeņiem, gan zīlītēm, dzilnīšiem, sīļiem,” teic Jakovļevs. Var izlikt arī pīlādžu ogas, bet tad vasarā pašiem jāsavāc. Laukos var izbērt kviešu graudus, bet tie piemēroti šaurākam lokam – zvirbuļiem, baložiem, var nākt arī laukirbes.

foto: Shutterstock
Speķa bumbas patiks gan zilzīlītei, gan citiem putniem, tikai nelietojiet šādu iepakojumu – spārnotie draugi var sapīties un iet bojā.

Ļoti labi ir pagatavot speķa bumbas – samaisīt cūku taukus ar saulespuķu sēklām. Tādas var nopirkt arī gatavas, taču jāuzmanās no kaprona sietiņiem – diemžēl ir ražotāji, kas šīs bumbas ietin šādos veidojumos, kur putniem iepinas kājas, atbrīvoties nespēj un, ja barotājs nepamana, iet bojā. Tāpēc kaprons jāpārgriež, bumba jāizņem, to var pārlikt metāla sietiņā, tādi nopērkami būvniecības un mājas preču veikalos.

Imants aicina nelikt barotavās maizi – tā satur sāli, cukuru, nemaz nav piemērota putniem. Daudz ir dzirdēts, ka, sākot barot spārnotos draugus, tas jāturpina līdz pat pavasarim. Jakovļevs uzskata, ka nav tik obligāti – ja barības šajā vietā nebūs, putni atradīšot citur, īpaši pilsētā.

foto: Shutterstock
Tauku bumbu var ielikt šādā metāla režģī.

Konkurss ar balvām

“Tas ir tikai cilvēku untumiem un priekam, lai varētu putnus paskatīties,” Imants norāda, ka putnus barot nav nemaz tik nepieciešams, tie paši var tikt galā. Toties tas ir vērtīgi putnu vērošanai un iepazīšanai, un Jakovļevs lūdz par barotavā redzētajiem ziņot portālā dabasdati.lv – būs vēl viena pievienotā vērtība.

Ornitoloģijas biedrība arī aicina dalīties spilgtākajos novērojumos no barotavām – līdz 31. martam iesūtīt fotogrāfijas vai aprakstus uz e-pasta adresi putni@lob.lv (ne vairāk kā piecus foto vienā mēnesī) vai interesanta vai pārsteidzoša novērojuma aprakstu jebkādā brīvā vai radošā formā. Ik mēnesi tiks izvēlēti labākie stāsti un izteiksmīgākās fotogrāfijas, autoriem būs balvas.

Publikācija tapusi ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu