foto: Shutterstock
Plāno aizliegt turēt suņus pie ķēdes
Mūsu mīluļi
2023. gada 6. oktobris, 15:49

Plāno aizliegt turēt suņus pie ķēdes

Jauns.lv

Grozot Dzīvnieku aizsardzības likumu, plānots ieviest vairākas jaunas prasības, kuru mērķis ir uzlabot mājdzīvnieku turēšanas apstākļus. Viens no tiem ir aizliegt turēt suņus pie ķēdēm, vēsta ReTV.

Plānots, ka aizliegums turēt suni pie ķēdes attieksies uz suņiem, kas likuma spēkā stāšanās brīdī ir jaunāki par 10 mēnešiem, jo pieauguši pie ķēdes radināti suņi var būt bīstami.

Saeimas deputāts Jānis Grasbergs: "Noteikts, ka principā vairs nedrīkst visus reģistrētos suņus pieķēdēt. Tiem, kas šobrīd dzīvo pie ķēdes, būs pārejas periods. Saimnieki par to netiks sodīti. ”

Dzīvnieku psiholoģe Inga Cerbule stāsta, ka pieķēdētie suņi bieži netiek apmācīti un aprūpēti, kā arī netiek mācīti elementāri noteikumi. "Turot pie ķēdes, dzīvnieki kļūst agresīvāki. Otrs nežēlības iemesls ir tas, ka šādi suņi bieži tiek atstāti bez uzraudzības un var sapīties vai ieķerties ķēdē. Rezultātā suns var gūt nopietnas traumas vai pat mirst no nosmakšanas."

Kā uzraudzīt jauno noteikumu ievērošanu?

Viens no kontroles mehānismiem var būt kaimiņi vai garāmgājēji, kuri uztraucas par dzīvnieku labturību. Pie šiem mehānismiem joprojām tiek strādāts. Ja suns joprojām tiek turēts pie ķēdes, vispirms tiks brīdināts saimnieks, tad sekos administratīvais sods.

Gan Jānis Grasbergs, gan Inga Cerbule uzsver, ka vislielākais darbs jāiegulda sabiedrības izglītošanā un izpratnes veidošanā, ka suns nav ērts aksesuārs.

"Sabiedrībai ir jāaug empātijā, neviens no mūsu mājdzīvniekiem nav pelnījis būt pieķēdēts. Viņi ir dzimuši, lai būtu brīvi un īstu saimnieku aprūpē. Mēs šos dzīvniekus, suņus audzinām kā mājdzīvniekus, nevis kā trauksmes signālus."

Cerbule: "Suņiem ir jābūt ģimenes locekļiem, daļa dienas jāpavada mājās kopā ar saimniekiem gan iekšā, gan ārā. Suņi ir sabiedriski dzīvnieki, viņiem ir nepieciešams kontakts gan ar cilvēkiem, gan viņu tuviniekiem, viņiem ir vajadzīga pārvietošanās brīvība.”