foto: Shutterstock
Daudzu tik iecienīti pārtikas produkti, kurus mēs varētu zaudēt klimata izmaiņu dēļ
Noderīgi ikdienā
2023. gada 25. augusts, 13:30

Daudzu tik iecienīti pārtikas produkti, kurus mēs varētu zaudēt klimata izmaiņu dēļ

Jauns.lv

Klimata pārmaiņas ir sarežģīts process, un mūsdienās par to runā arvien vairāk. Tās var neatgriezeniski ietekmēt gan cilvēkus, gan visas planētas Zeme likteni. Klimata krīze ir paaugstinājusi vidējo temperatūru pasaulē un izraisa biežākus īpaši augstas temperatūras periodus jeb karstuma viļņus. Temperatūras paaugstināšanās izraisa biotopu samazināšanos un ļoti daudz citas smagas problēmas, taču, ko augstāka temperatūra nozīmē mums ierastām pārtikā izmantojamām kultūrām?

Dažiem no mūsu iecienītajiem pārtikas produktiem ir nepieciešams noteikts klimats, lai tie varētu augt, vai, zivju un gliemju gadījumā, īpaši ūdens apstākļi, lai tie varētu attīstīties.
Portāls “Eatingwell” atlasījis 8 produktus, kurus mēs riskējam zaudēt klimata pārmaiņu rezultātā: 

1. Kafija

Tropos kļūst siltāks, tāpēc kafijas krūmi kļūst mazāk ražīgi un uzņēmīgāki pret slimībām. Tiek lēsts, ka līdz 2050. gadam 50 % no pašreizējās kafijas audzēšanas zemes varētu kļūt neizmantojama.

2. Šokolāde

Kakao pupiņu koki var izturēt karstumu, taču tiem nepatīk sausums. Dažos lielākajos kakao pupiņu audzēšanas  karstajos reģionos, piemēram, Indonēzijā un Āfrikas rietumu daļā, jau vērojams būtisks ražas samazinājums.

3. Vīns

Pārāk ilgs karstuma periods iznīcina vīnogu skābumu. Iegūtais vīns iegūst pliekanu garšu. Līdz gadsimta beigām daudzos slavenos reģionos, piemēram, Napas ielejā, var būt pārāk karsts, lai ražotu izcilu vīnu.

4. Āboli

Daudzām ābolu šķirnēm nepieciešams noteikts skaits “atdzišanas dienu”, lai nākamajā gadā ražotu augļus. Tikai ziemeļaustrumos vien pašlaik ir par 8 dienām gadā vairāk bez sala nekā pirms gadsimta.

5. Mandeles

Kalifornijas mandeļu kultūras (nozare, kas ik gadu sasniedz 4 miljardus ASV dolāru) izdzīvoja neseno sausumu, pateicoties gruntsūdeņu iesūknēšanai, taču, ja tas atkārtosies, gaidāms, ka mandeles kļūs daudz dārgākas un retāk pieejamas. 

6. Kukurūza

Tiek lēsts, ka līdz gadsimta beigām kukurūzas ražošana varētu samazināties līdz pat 50 procentiem.

7. Pupiņas

Lielākā daļa pupiņu šķirņu ienīst karstumu. Tā kā globālā temperatūra turpinās paaugstināties, līdz gadsimta vidum mēs varētu zaudēt 50 % tradicionālo pupiņu kultūru.

8. Austeres

Palielinoties oglekļa dioksīda līmenim atmosfērā, vairāk to uzsūc okeāni, kas kļūst arvien skābāki. Šī skābe izšķīdina gliemeņu, piemēram, austeru, čaulas, kuru pamatā ir kalcijs.