foto: Eugene Sergeev / Alamy/ Vida Press
Kā atvēsināt četrkājaino draugu karstajās dienās?
Suns un kaķis guļ ēnā.
Mūsu mīluļi
2023. gada 22. augusts, 10:09

Kā atvēsināt četrkājaino draugu karstajās dienās?

Jauns.lv

Kaķi un suņi ne vienmēr zina, kas viņiem ir vislabākais. Lūk, daži ekspertu padomi, kā nodrošināt mājdzīvnieku drošību un labsajūtu ekstremālās temperatūrās.

Lai arī cik slikti mūsu mājas, biroji un vilcieni būtu pielāgoti karstām dienām, lielākā daļa cilvēku jau ir informēti par sabiedrības veselības jautājumiem.

Dzeramais ūdens un pēc iespējas mazāk ārā pavadīts laiks ir saraksta augšgalā.  Bet ko mēs kā mājdzīvnieku mīļotāju sabiedrība varam darīt, lai rūpētos par dzīvniekiem? Tāpat kā mēs, arī suņi, kaķi un citi radījumi var ciest no karstuma dūriena, tāpēc ļoti svarīga ir ūdens dzeršana un ēna.

Tā kā uzturēšanās ārā ir tik neērta, iespējams, jums būs jāpielāgo arī ierastie paradumi, tostarp pastaigas. "Šajā karstumā suņus nav jāved pastaigāties," saka Battersea Dogs and Cats Home labturības vadītāja Rebeka Verna.

"Tas tiešām nav tā vērts, lai riskētu ar mīluļa dzīvību."

Suņiem nav vēlams dot saldējumu, jo viņi nespēj pārstrādāt krējumu, toties ledus gabaliņi ūdenī būs lielisks veids, kā suns varēs atveldzēties.

Tāpat ļoti labi derēs sasaldēti gardumi vai uz laizāmajiem paklājiņiem izsmērēts gardums, kas pēc tam sasaldēts.

Lai gan fiziska slodze, protams, ir būtiska jūsu suņa veselībai un labsajūtai, lielā karstumā prioritātes ir jāmaina.

Pastaigas ar suni parasti ir drošas temperatūrā līdz 19°C. Ja šī temperatūra pārsniedz 20°C, jums jābūt uzmanīgiem, jo pat 20°C temperatūrā sunim draud karstuma dūriens. 

Ja jūtaties nedroši, pieskarieties bruģim ar roku: ja tas ir pārāk karsts jums, tas noteikti ir pārāk karsts arī jūsu suņa ķepām.

Dzīvniekiem, kas ikdienā dzīvo būros vai akvārijos, tos obligāti jāiznes no saules un jānoliek ēnā. Tāpat jāseko līdzi saviem kaķiem, jo tiem ir tendence ielīst siltumnīcās vai noslēgtās vietās.

"Cilvēki vienmēr domā, ka kaķi it kā gozējas saulē un bauda karstumu, taču arī kaķiem var būt grūti," saka Bridija Viljamsa, Battersea Cats and Dogs Home uzņemšanas un labturības vadītāja.

"Ja viņi sāk izrādīt tādas lietas kā uzbudinātība, elsošana ir svarīgi piezvanīt veterinārārstam."

Arī suņi ne vienmēr zina, kas viņiem ir vislabākais, tāpēc pārliecinieties, ka suns, kas sauļojas, tiek pārvietots ēnā. Suņiem draud ne tikai karstuma dūriens, bet arī suņi - pat garspalvainie un jo īpaši tie, kuriem ir balts kažoks, - ir uzņēmīgi pret saules apdegumiem. Suņu sauļošanās krēmus var iegādāties tādos veikalos kā Pets at Home.

RSPCA norāda, ka karstuma dūriena brīdinājuma pazīmes suņiem ir šādas: smaga elpošana un apgrūtināta elpošana, pārmērīga siekalošanās, miegainība, koordinācijas trūkums un ģībšana vai vemšana.