foto: Shutterstock
Klāt pavasara tīrīšana!
Noderīgi ikdienā
2023. gada 20. aprīlis, 06:00

Klāt pavasara tīrīšana!

Reklāmas projekts

Katru gadu līdz ar spožajiem pavasara saules stariem rodas vēlēšanās un arī nepieciešamība sarīkot mājās ģenerālo tīrīšanu. Lai lielā pavasara tīrīšana sagādātu prieku un būtu gandarījums par paveikto, svarīgi ielāgot dažus knifiņus, kas palīdzēs ar darbiem tikt galā ātri un efektīvi.

Izvirzi mērķus un sastādi plānu

Vispirms izstaigā māju un pieraksti visus darbus, kas jāizdara, pēc tam sagatavo detalizētu uzkopšanas plānu. Tas palīdzēs šķietami nepaveicamu, lielu uzdevumu – visas mājas ģenerālo tīrīšanu – sadalīt sīkākos, viegli paveicamos darbiņos. Ielāgo, ka pavasara tīrīšanas plānam jābūt reāli izpildāmam, neieplāno visas mājas ģenerālo tīrīšanu pabeigt pāris stundās – tas nav iespējams!

Katram darbam atvēli pietiekami daudz laika, labāk pat vairāk nekā nepieciešams. Šādi varēsi strādāt nesteidzoties un darbu izdarīt kvalitatīvi. Ja kaut ko nepaspēj paveikt ieplānotajā laikā, nepārdzīvo, jo tie ir tikai tavi noteikumi un tu vari tos mainīt, ja nepieciešams, bet nepieļauj arī lielas atkāpes no plāna, citādi ģenerālo tīrīšanu nekad nepabeigsi. Pavasara tīrīšanas organizēšana ir pilnībā tavās rokās – vari grupēt darbus, piemēram, nomazgāt mājās visus logus, notīrīt griestus, vai arī izvēlēties tīrīšanu pa telpām: virtuve, guļamistaba, koridors… 

Vajag efektīvus tīrīšanas līdzekļus

Kad saraksts sagatavots, pārbaudi, vai tev ir pieejams nepieciešamais aprīkojums un tīrīšanas līdzekļi. Tie ir ļoti svarīgi, jo, ja tīrīšanas procesā kaut kā trūks, darbu nāksies pārtraukt. Tad būs jātērē laiks, lai dotos un veikalu un nopirktu vajadzīgo, bet tikpat labi trūkstošais līdzeklis var kļūt par pamudinājumu darbu vispār vairs neturpināt.  Lai tā nenotiktu, sagatavo sarakstu ar visiem nepieciešamajiem tīrīšanas līdzekļiem, tad pārbaudi, kuri no tiem mājās ir un kas vēl jānopērk.

Pavasara tīrīšanai tev vajadzēs: sūkļus, mikrošķiedras lupatiņas, mikrošķiedras lupatiņas stiklam, stikla tīrāmo līdzekli, stikla tīrīšanas birsti, grīdas birsti, tualetes birsti, grīdas mazgājamo lupatu vai mopu, mitrās salvetes virsmām un putekļiem, putekļu sūcēju ar dažādiem uzgaļiem, veļas mazgājamo līdzekli, universālu tīrīšanas līdzekli, līdzekli grīdas uzkopšanai, trauku mazgājamo līdzekli, tualetes un vannasistabas tīrīšanas līdzekli, atkritumu maisus, papīra dvieļus, nelielu birstīti (labi noder veca zobu birste), trauku mazgājamo līdzekli, taukus šķīdinošu līdzekli, līdzekli plīts virsmas tīrīšanai, plastmasas cimdus, spaini, kokvilnas lupatiņas un citus mazgāšanas un uzkopšanas līdzekļus.

Gatavojoties lielajai tīrīšanai, ir būtiski līdzekļus iepirkt jau laikus, izvērtējot labākos piedāvājumus. Tīrīšanas līdzekļi nav lēti, un sekot līdzi izdevīgākajiem piedāvājumiem nav nekāds grēks. Piemēram, veikalos “Maxima” patlaban notiek iniciatīva “Cenu līderis” un var iegādāties dažādus mājas darbiem nepieciešamus līdzekļus par ļoti izdevīgām cenām, turklāt ilgtermiņā, kas nozīmē, ka gatavošanās pavasara tīrīšanai nav ierobežota noteiktā akcijas periodā. Ievērojamas atlaides pieejamas tādiem sadzīves ķīmijas zīmoliem kā “Astonish”, “Cif”, “Mayeri”, “Kvadro” un “Bref”, kas ir īstie palīgi mājas darbos un tīrīšanai gan vannasistabā, gan virtuvē, gan citās telpās. Ar pilnu sarakstu un cenām var iepazīties šeit:  https://www.maxima.lv/cenulideri

Svarīgi! Pirms sāc tīrīšanu, pārbaudi vai liekšķere, birste, putekļu slotiņa, tualetes birste un citas mājās pieejamās uzkopšanai nepieciešamās lietas ir tīras un darba kārtībā. Ja nepieciešams, izmazgā, bet dažkārt tās ir jau ļoti nolietojušas, tāpēc pirms ģenerāltīrīšanas ir vērts nopirkt jaunas, lai darbs būtu maksimāli efektīvs.

Izkrāmē un atbrīvojies no liekā

Pavasara tīrīšana nav vienkārša tīrīšana, tajā svarīgi sakopt tās vietas, kas ikdienā tiek palaistas garām. Piemēram, kārtojot virtuves plauktus vai drēbju skapi, izkrāmē to saturu ārā un iztīri iekšpusi. Tad pārskati saturu – pārbaudi, vai pārtikai, kas glabājas virtuves plauktos, joprojām ir labs derīguma termiņš, vai plauktos un skapīšos nestāv lietas, ko nelieto. Tāpat rīkojies ar drēbju skapja saturu – lieko, nederīgo met ārā, labās nevajadzīgās lietas kādam atdod, ziedo vai pārdod. Iztīrītajos skapjos un plauktos atpakaļ liec tikai to, kas patiešām ir nepieciešams.  

No augšas uz leju

Tīrīšanas darbus sāc no griestiem un virzies uz leju; pēdējo uzkop grīdu. Katram gadu gaitā ir izveidojušies savi uzkopšanas paradumi, bet virzību no augšas uz leju rekomendē daudzi profesionāli māju uzkopēji, jo putekļi un netīrumi no griestiem, sienām, mēbelēm, durvīm, lustrām tīrot krīt uz grīdas. Tāpēc nevajadzētu vispirms izmazgāt grīdu un tikai pēc tam slaucīt no lustrām putekļus.

Tīrot grīdu, neaizmirsti pabīdīt mēbeles un iztīrīt arī zem tām. Starp citu, zem mēbelēm un paklājiem nereti var atrast sen pazudušas lietas, kas nodod to, cik sen jau tur krājas putekļi. Iztīri ne tikai paklājus, bet arī zem tiem!

Neaizmirsti mīkstās mēbeles, aizkarus un rotaļlietas

Pavasaris ir ideāls laiks, lai pievērstu uzmanību tam, kas atrodas zem palagiem. Tāpēc ķeries pie matrača tīrīšanas – vispirms tiec galā ar traipiem, tad izsūc ar putekļu sūcēju un dezinficē. To ļoti labi var izdarīt ar karstu gludekli – uzklāj uz matrača palagu un cītīgi gludini, lai iznīcinātu putekļu ērcītes. Tad matraci apgriez un otru pusi un visas darbības atkārto. Izmazgā segas un spilvenus. Ja uz birkas ir norāde, ka tos var mazgāt tikai ķīmiskajā tīrītavā, nāksies doties uz turieni, bet, ja nav, vari to izdarīt mājās. Izvēlies saulainu un vējainu dienu, lai segas un spilveni ātrāk izžūst. Ja gultai ir veļas kaste, noteikti iztīri un izvēdini arī to. Noņem un izmazgā vai arī nomaini aizkarus un notīri žalūzijas. Ja vannasistabā ir dušas vai vannas aizkari, izmazgā arī tos!

Atceries arī par mīkstajām mēbelēm. Uz tām traipi nereti parādās paši no sevis, tāpēc ņem talkā ne vien putekļu sūcēju, bet arī efektīvu traipu tīrīšanas līdzekli (arī tiem šobrīd veikalos “Maxima” ir ļoti izdevīgi piedāvājumi), bet vispirms gan pārliecinies, ka tas nesabojās mēbeles audumu un krāsu toni. Izmazgā arī bērnu mīkstās rotaļlietas, jo tajās nereti ir ne vien putekļi, bet arī ēdienu paliekas un citi netīrumi.

Atceries par sīkumiem un ievies kārtību it visur

Ikvienā mājā ir ļoti daudz nelielu lietu, ko ikdienā lietojam, bet aizmirstam tās regulāri notīrīt. Ģenerāltīrīšanā par tām noteikti ir jāatceras, piemēram, pultis, dūmu detektori, ventilācijas restītes, pagarinātāji, kontaktligzdas, spuldzītes, rokturi, grīdlīstes un gaismas slēdži. Starp citu, tās visas ļoti labi var notīrīt ar mitrajām mājas uzkopšanas salvetēm.

Un vēl katrā mājā ir kāda vieta vai telpa, kur glabājas dažādas vajadzīgas un nevajadzīgas lietas, kam dzīvojamās telpās nav vietas. Citiem tā ir garāža, citiem – pieliekamais, citiem – pagrabs vai šķūnītis. Tāpēc, ja reiz mājās ir lielā pavasara tīrīšana, to nedrīkst uzskatīt par pabeigtu, līdz arī šī vieta nav sakārtota un iztīrīta. 

Maxima aktuālos piedāvājumus skatīt šeit!

Reklāmas raksts tapis sadarbība ar Maxima Latvia.