Pirmais mājdzīvnieks: kā vislabāk sagatavoties tā ienākšanai ģimenē
Mūsu mīluļi
2023. gada 12. aprīlis, 11:03

Pirmais mājdzīvnieks: kā vislabāk sagatavoties tā ienākšanai ģimenē

Reklāmas projekts

Mājdzīvnieka ienākšana ģimenē ir ļoti nozīmīgs un saviļņojošs notikums. Taču vienlaikus tās ir rūpes un atbildības uzņemšanās, tādēļ lēmumam par mājas mīluļa iegādi vai adoptāciju ir jābūt ļoti pārdomātam. Taču, kā veicināt pēc iespējas ātrāku mājdzīvnieka adaptēšanos jaunajā mājvietā? Uzzini raksta turpinājumā!

Labāk adoptēt vai tomēr pirkt?

Ja tikai vēl apsver ideju kļūt par suņa vai kaķa īpašnieku, iespējams, Tev ir radies jautājums – mājdzīvnieku labāk pirkt vai adoptēt? Patiesībā nav vienas pareizās atbildes, jo viss ir viss ir atkarīgs no Tavām vēlmēm un iespējām. Pirmais mājdzīvnieks var tikt iegādāts kādā no dzīvnieku audzētavām vai arī par simbolisku summu adoptēts no dzīvnieku patversmes. 

Ieteikumi, kā vislabāk sagatavoties mājdzīvniekam

Lai gūtu pārliecību un sirdsmieru par tik nozīmīgo satikšanās brīdi, svarīgi jau laikus sagatavot visu nepieciešamo, lai mīluļa adaptēšanās jaunajās mājās noritētu pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk. 

Sarūpē pirmās nepieciešamības preces

Vispirms iegādājies trauciņus barībai un ūdenim. Izmēra ziņā lielākiem dzīvniekiem ieteicams izvēlēties tādas suņu bļodiņas, kas ir aprīkotas ar speciālu statīvu, tādējādi ātri un ērti pielāgojot trauciņu augstumu. Vislabāk izvēlēties nerūsējošā metāla traukus ar gumijas pamatni, kas nodrošina pretslīdi. 

Savukārt topošajam kaķa īpašniekam papildus ir jāparūpējas par tā kastītes jeb tualetes iegādi. Lai arī ir pieejamas dažādas kaķu kastes, iespējams, var nākties izmēģināt vairākus variantus līdz tiek atrasta vispiemērotākā tieši Tavam mājas mīlulim. Pats galvenais nosacījums – lai kaķis vēlētos apmeklēt kastīti, bet saimniekam tās tīrīšana būtu ērta, ātra un vienkārša. 

Iegādājies atbilstošu barību 

Arī barība ir ļoti nozīmīga, tādēļ ieteicams sazināties ar audzētājiem vai līdzšinējiem mājdzīvnieka saimniekiem, lai būtu skaidrs, ar ko tas ir barots līdz šim. Īpaši kucēnu un kaķēnu gadījumā nav ieteicama krasa barības maiņa, jo tas var izraisīt gremošanas traucējumus. Specializētā suņu barība un kaķu barība satur konkrētajai šķirnei nepieciešamākos vitamīnus un citus vērtīgus mikroelementus normālai dzīvnieka  augšanai un attīstībai. 

Ierīko guļvietu

Vēl viena svarīga nianse, kam pievērst uzmanību, ir gaidāmā mājdzīvnieka guļvietas iekārtošana. Veikalos plašā klāstā ir pieejamas dažāda veida un izmēra kaķu un suņu guļvietas. 

Neaizmirsti par pastaigu aprīkojumu

Svarīgi, lai  suns jau no mazotnes tiktu pieradināts pie kaklasiksnas un pavadas. Suņu pavadas un cits pastaigu aprīkojums ir pieejams ļoti daudzveidīgā klāstā, tādēļ, lai izvēlētos savam mīlulim vispiemērotāko, ieteicams konsultēties ar zoo veikala speciālistiem vai audzētāju. 

Sagādā savam mīlulim rotaļlietu

Nekas tā neiepriecina mājdzīvnieku kā laika pavadīšana ar savu samnieku un nodošanās kopīgām rotaļām. Dzīvnieku rotaļlietas ir nepieciešamas ikvienam četrkājainajam draugam, jo tās veicina  attīstību. Izvēloties mantiņu, jāņem vērā dzīvnieka izmērs. Piemēram, Jorkšīras terjera kucēnam būs par smagnēju lielas rotaļlietas, turpretī labradors nejauši var norīt neliela izmēra bumbiņu, kas var rezultēties veselības problēmās.

Dodieties pirmajā vizītē pie vetārsta 

Noteikti ieplāno arī pirmo vizīti pie vetārsta. To vislabāk darīt neilgi pēc mājdzīvnieka pārvešanas mājās. Veterinārārsts izvērtēs Tava mīluļa vispārējo veselības stāvokli, sastādīs vakcinācijas grafiku, kā arī konsultēs par pareizu mājdzīvnieka aprūpi.

Pirmais mājdzīvnieks ir ļoti nozīmīgs notikums ikviena cilvēkā dzīvē. Katra saimnieka uzdevums ir gādāt par sava mīluļa labsajūtu, kas nozīmē arī rūpēšanos par viņa drošību. Vairāk par to lasi Ondo.lv bloga rakstā “Mājdzīvnieka drošība: ko ir svarīgi par to zināt?”.