foto: Shutterstock
Vecmāmiņas slepenais ierocis etiķis: īsa pamācība, kā to izmantot uzkopšanas darbos
Dari mājās
2023. gada 14. marts, 06:32

Vecmāmiņas slepenais ierocis etiķis: īsa pamācība, kā to izmantot uzkopšanas darbos

Jauns.lv

Šķiet, ka ikviena vecmāmiņa zina etiķa teju maģiskās spējas. Uzzini, kas ir etiķa lielais noslēpums cīņā pret visa veida netīrumiem. Un kad etiķi pavisam noteikti nevajadzētu izmantot uzkopšanas darbos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ir pieejami tūkstošiem dažādu tīrīšanas līdzekļu, taču daudzi izvēlas izmantot etiķi. No taukainu virsmu tīrīšanas līdz zemeņu mazgāšanai vai kaļķa nogulšņu tīrīšanai, šķiet, nav nekā tāda, ko šī mājsaimniecības prece nevarētu notīrīt. To pievieno trauku mazgājamām mašīnām, veļas mazgājamām mašīnām, un zinātnieki to izmanto pat laboratoriju dezinfekcijai.

Kas etiķi padara par daudzpusīgo kareivi cīņā pret traipiem?

Runājot par tīrīšanu, etiķa visnoderīgākā vērtība neapšaubāmi ir tā skābums – pietiekami maigs, lai nesabojātu audumus un virsmas, bet pietiekami stiprs, lai atbrīvotos no noturīgiem traipiem un nosēdumiem. Mājsaimniecības pamatprodukta pH līmenis var būt pat 2,2 — apmēram 10 reizes skābāks par vidējo bezalkoholisko dzērienu. Savukārt mājās gatavota etiķa pH līmenis var būt aptuveni 3.

Ja etiķi pievieno traipiem, īpaši tiem, ko izraisa minerālu nogulsnes, piemēram, kaļķa nogulsnes, skābe palīdz to noārdīt. Reakcijā veidojas sāls – kalcija acetāts, kas viegli izšķīst ūdenī – un oglekļa dioksīds.

Otra etiķa priekšrocība ir tā pretmikrobu īpašības. Lai gan dažas ļoti specializētas baktērijas var izdzīvot skābā vidē, lielākajai daļai ikdienas baktēriju ir grūti izdzīvot un vairoties šādos apstākļos. Pētījumos atklāts, ka etiķis var iznīcināt patogēnus. Etiķi var izmantot protēžu tīrīšanai un pat augļu un dārzeņu dezinfekcijai. 

Tomēr universālo kareivi nevajadzētu lietot dažu akmens virsmu tīrīšanai, piemēram, kaļķakmens, travertīna vai oniksa grīdām, darba virsmām vai flīzēm. Šie akmeņi satur kalcija karbonātu, kad etiķskābe sāks darboties, jūs iegūsiet skaisti tīru virsmu ar caurumiem. To, visticamāk, jūs nevēlaties. 

Vai etiķi var izmantot elektronikas tīrīšanai?

Etiķi nav ieteicams lietot elektronisko priekšmetu iekšpuses tīrīšanai, jo tas ir skābs šķidrums, kas var korodēt metāla daļas. Tomēr atvienotu klēpjdatoru un datortehnikas ārpusi var droši noslaucīt ar destilēta ūdens un etiķa maisījumu, kas uzsmidzināts uz mikrošķiedras drānas. Varat tīrīt klēpjdatoru un tālruņu skārienekrānus. 

Etiķis ne tikai lieliski notīra dažādus traipus, tas arī neitralizē smakas, piemēram, cūku kūts odoru vai ar cigarešu dūmiem sasūkušos priekšmetu smaku.

Kā etiķis var neitralizēt smakas?

Etiķskābei ir ļoti asa un ne visai patīkama smaka. Daži tīrīšanas entuziasti iesaka katlā vai pannā uzvārīt etiķi, lai palīdzētu atbrīvoties no spēcīgām smakām, pārvēršot etiķskābi tvaikos, kas varētu neitralizēt jebkuras telpā esošās smakas. 

Taču ir jāņem vērā, ka koncentrēti etiķskābes tvaiki var kairināt elpceļus un acis. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Lai tiktu vaļā, piemēram, no spēcīgas zivju smakas, kā daudz smaržīgāku alternatīvu etiķim iesaka lietot citrona sulu, lai tiktu vaļā no odora.