foto: Shutterstock
Jelgavas novads šogad Lielās talkas laikā aicina iedzīvotājus paveikt smagu un pat bīstamu uzdevumu
Noderīgi ikdienā
2023. gada 10. februāris, 06:02

Jelgavas novads šogad Lielās talkas laikā aicina iedzīvotājus paveikt smagu un pat bīstamu uzdevumu

Jauns.lv

Jelgavas novada pašvaldībā uzsākta aktīva Sosnovska latvāņa apkarošana, kas notiks 22. aprīlī Lielās talkas ietvaros. Apkarošanas talka plānota Cenu, Elejas, Platones, Lielplatones, Svētes, Vilces un Zaļenieku pagastā, ziņo Jelgavas novada pašvaldībā.

Sosnovska latvānis ir invazīva augu suga. Tas ir no 2 līdz 4 metrus augsts daudzgadīgs monokarps augs ar lapas plātni, kas var būt pat līdz 1,5 m gara. Lai neatļautu latvāņiem izplatīties tālāk, nepieciešams nogriezt  ziedkopas un tās sadedzināt. 
  
Jelgavas pašvaldība šogad, Lielās talkas ietvaros, kas notiks 22.aprīlī, plāno veikt latvāņu apkarošanu pašvaldībai piederošajos īpašumos.

Latvāņu apkarošana tiks veikta pielietojot mehānisko apkarošanas metodi – ar lāpstu izdurot latvāņa sakni, kas tiek uzskatīta par visefektīvāko metodi.

Izdurtās auga saknes atstājamas uz vietas izžūšanai, vai ja iespējams salikt tās krautnē un apklāt ar melnu plēvi. Latvānis nevairojas ar spraudeņiem vai saknēm. Tāpat tiek aicināti talkot arī privāto teritoriju īpašnieki, kuru teritorijas invadētas ar Sosnovska latvāni.
 
Darbs jāveic ļoti uzmanīgi, lai auga daļas nesaskartos ar ādu. Noteikti jālieto gumijas cimdi un gumijas zābaki, lai šūnsula nenonāktu uz ādas pat caur apģērbu. Jāpadomā arī par garajām biksēm, kuras varētu pārvilkt pāri gumijas zābakiem, lai indīgā augu sula nenokļūtu uz ādas.

Veicot latvāņa mehānisko iznīcināšanu talkotājiem katrā talkošanas vietā būtu nepieciešams nodrošināt ūdeni, gadījumā, ja latvāņa sula nokļuvusi uz ādas.

Latvāņa sula var apdedzināt arī, ja nejauši ar kādu apģērbu, piemēram darba cimdiem, pieskaras sejai vai kādai citai atkailinātai ķermeņa daļai. Jāatceras, ka apdegums nerodas uzreiz, tikai pēc laika, bet tajā pašā dienā, tādēļ svarīgi ir noskalot to ķermeņa skarto vietu, kur nokļuvusi latvāņa sula. Gadījumā, ja tomēr izveidojies apdegums, noteikti jāvēršas pie ārsta!
 
Jelgavas novada pašvaldība atgādina, ka zemes īpašniekam  – gan pašvaldībai, gan juridiskām un fiziskām personām, kura apsaimniekotajās zemēs konstatēta latvāņu izplatība, saskaņā ar 2008.gada 14.jūlija Ministru kabineta noteikumiem Nr.559 “Invazīvo augu sugas – Sosnovska latvāņa – izplatības ierobežošanas noteikumi” ir pienākums veikt latvāņu apkarošanas pasākumus.

Tādēļ Pašvaldība aicina visus Jelgavas novada teritorijā esošo zemju īpašniekus, kuru īpašumos sastopams invazīvais augs - Sosnovska latvānis uzsākt tā apkarošanu un līdz 2023.gada 1.jūlijam iesniegt iesniegumu Valsts augu aizsardzības dienestā informāciju par teritorijām, kas invadētas ar Sosnovska latvāni, un izvēlētajām metodēm, ko paredzēts izmantot tā ierobežošanai. 

Saskaņā ar Valsts augu aizsardzības dienesta informāciju Jelgavas novada teritorijā ir ap 107 ha zemes (no kurām 6,658 ha ir pašvaldības īpašumā), kas ir invadētas ar invazīvo augu sugu Sosnovska latvāni.

Lai cīnītos ar latvāņiem Jelgavas novadā, izveidota Invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanas ekspertu darba grupa septiņu locekļu sastāvā, kuras mērķis ir veicināt invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanas pasākumu veikšanu, kā arī organizēt un koordinēt latvāņu ierobežošanas pasākumus saskaņā ar Latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu organizatorisko plānu Jelgavas novadā 2023. – 2028.gadam.

Lielās Talkas ietalkošanas pasākums Esplanādē

gallery icon
26

"Lielā Talka" 2020. gada 16. maijā

Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, kuras iedzīvotāji ir tik apzinīgi, ka pat vīrusa drauda apstākļos ir gatavi sakopt un labiekārtot ...

gallery icon
45