foto: Shutterstock
Kas ir vēlmju karte, un kā to izgatavot?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 1. janvāris, 07:50

Kas ir vēlmju karte, un kā to izgatavot?

"100 Labi Padomi"

Vēlmju karte jeb sapņu kolāža ir viens no veidiem, kā vizualizēt savus sapņus un ieceres. Tajā ar attēliem tiek izveidota sapņu un ieceru kolāža, kas kalpo kā iedvesmas un motivācijas avots.

Speciālisti noskaidrojuši, ka mūsu smadzenes īsti neatšķir, vai tas, ko redzam, notiek šobrīd vai iztēlē. Atliek tikai iedomāties, ka ēdam citronu, lai mute piepildītos ar siekalām. Līdzīgi notiek ar mūsu vēlmēm – kamēr tās ir apslēptas un noklusētas, par tām nerunājam, nedomājam, prāts neredz iespējas tās īstenot. Ja spējam paturēt acīs savas vēlmes, smadzenes tās saglabā uzmanības centrā un meklē iespējas īstenot. Tiesa gan, neviens nav kļuvis par miljonāru, skatoties uz bildi ar naudas žūksni. Tāpat no rītiem ir jāceļas, jāiet uz darbu un jāmeklē iespējas nopelnīt. Tomēr vēlmju kolāža spēj atjaunot motivāciju, kad tā zudusi, vai iedvesmot, ja sapnis šķiet nesasniedzams.

Izveido savu vēlmju karti

Lai izveidotu kolāžu, vajadzīgi žurnāli, avīzes, līme, šķēres un A4 formāta papīra lapa vai kartons, uz kura visu salīmēt. No laikrakstiem un žurnāliem izgriez attēlus, kas tevi uzrunā, ko gribētu iegūt vai kāda gribētu būt. Kurpes, mašīna, ceļojums, labāks darbs vai smaidīga seja. Izgriez un uzlīmē visu, ko sev novēli un gribi pieredzēt. Vari kolāžu papildināt ar kādu iedvesmojošu aforismu.

Gribi tici, negribi netici. Ja te nebūtu nelielas maģijas piešprices, diez vai pieauguši nopietni cilvēki liktu bildītes pie sienas. Nav mazums gadījumu, kad pēc kāda laika vēlmju karte krāj putekļus skapjaugšā, jo cilvēks ticis pie tieši tādas kleitas, somiņas vai mašīnas, par kādu sapņoja. Gada nogale ir brīnumu laiks, izmēģini! Tā tu sevi iedvesmosi arī jaunu dažādu mērķu sasniegšanai jaunajā gadā.

Ar sajūtām. Veidojot un pēc tam aplūkojot savu vēlmju karti, mēģini sajust, kā jutīsies šajā kleitā, kā smaržos jaunajā darba vietā, kāda materiāla stūre būs jaunajai mašīnai. Sajūtas paspilgtinās tavu iztēli un palīdzēs iecerēm tapt par īstenību.

Atrodi laiku. Neveido vēlmju karti steigā, izbrīvē šim darbiņam vairākas stundas. Ja trūkst iedvesmas, vari to darīt kopā ar citiem, piemēram, pārvērst kolāžas veidošanu jaukā pasākumā ar ģimeni vai draugiem. Vari veidot ne tikai savu individuālo vēlmju karti, bet, piedaloties visai ģimenei, izveidot ģimenes kolāžu.

Īstā noskaņa. Uzvelc ērtas drēbes, aizdedz sveci, uzliec patīkamu fona mūziku, proti, radi noskaņu, kas mudina pasapņot, padomāt par sevi, dzīvi un radoši izpausties.

Neslēp. Lai vēlmju karte palīdzētu, motivētu un iedvesmotu, noliec to redzamā vietā – pie sienas, spoguļa vai citviet –, lai vari tajā ieskatīties vismaz reizi dienā.