Viena Vide Visiem
2022. gada 14. decembris, 05:00

Uzsauc vakariņas ziemeļbrieža Elmo saimei!

Reklāmas projekts

Tuvojoties gada aukstajam periodam, kārtīgai maltītei ziemeļbriežu dzīvē ir ļoti liela nozīme divēju iemeslu dēļ. Pirmkārt, tīri fizioloģiski, pastiprināti jāpaēd, lai uzbarotos un uzkrātu tauku rezerves, kas kalpo ne tikai kā pieliekamais kambaris nebaltām dienām, bet arī kā siltumizolācijas slānis, kas papildus sargās dzīvnieku no aukstuma. Otrkārt, tuvojoties gadu mijai, ziemeļbriežiem rodas liela papildus slodze, jo kopā ar Ziemsvētku vecīti jāapceļo ikkatra māja un jāsadala dāvanas vai nu lielajās īpašajās zeķēs vai arī jāpaslēpj zem eglītes. Un cik tālā ceļā ragaiņiem būs jādodas kārtējā naktī, to zina tikai pats Ziemassvētku vecītis. Savukārt briedim labā formā (sportiskā sagatavotībā) un labi paēdušam jābūt vienmēr!

Tuvojoties gadu mijai Rīgas Zooloģiskais dārzs izgaismojas vakara stundās, jo sākas Ziemas naktis Zoodārzā. Un šī pasākuma ietvaros apmeklētāji var noraudzīties ziemeļbriežu vakara barošanas demonstrācijās. Līdz Ziemassvētkiem (23. decembrim) šo procesu ierasti rūpīgi uzrauga arī pats Vecītis, jo neapšaubāmi grib pārliecināties, ka viņa pajūgs tiek kārtīgi pamielots. 

Tā kā zoodārza apmeklētājiem ļoti gribas pašiem barot dzīvniekus, kas protams, Rīgas Zoodārzā ir noliegta aktivitāte, tad šobrīd ir lieliska iespēja piedalīties barošanas procesā nedaudz attālinātā veidā. Proti, izmaksājot jeb uzsaucot ziemeļbriežu saimei vakariņas 20,00 € apmērā. Tieši tik izmaksā ķērpju dienas porcija, ko saņem šie dzīvnieki. Ziedojot – pārskaitot uz noteiktu kontu vai iemaksājot kasē šo summu, labdara vārds tiek ierakstīts mājaslapā – šeit ziedojumu ienākšanas secībā, lai ikviens var redzēt, kurā dienā pienāks viņa kārta un doties uz zoodārzu, lai noraudzītos barošanas procesā. Savukārt pie ziemeļbriežu aploka labdara vārds tiek ierakstīts īpaša stendā. Cikos notiek ziemeļbriežu barošana? Katru Ziemas nakšu vakaru plkst. 18.45. Ja labdaru saraksts sniegsies pāri Ziemas nakšu robežām, tad dzīvnieku barošana notiks agrāk pievakarē. 

Bez tam: līdz ar ziedojumu iespējams piedalīties prognožu spēlē un censties uzminēt, cik tad šogad svērs ziemeļbrieža Elmo ragi. (Ziedojot naudu ziemeļbriežu barošanai, maksājuma uzdevuma pamatojumā iekļaujiet arī ragu svara prognozi). Tie tāpat kā pērn ir ļoti masīvi un krāšņi, taču vai tie pārsniegs iepriekšējā gada ragu rotas svaru, to uzzināsim 29. decembrī, kad Zooloģiskajā dārzā Ziemassvētku vecīša virsvadībā notiks oficiālā ragu svēršana. Uz šo pasākumu laipni aicināti visi interesenti. 

Kas meža ziemeļbriedim Elmo un viņa saimei barības grozā?

Lielāko daudzumu barības veido siens (ziemā 1 kg dienā katram dzīvniekam) vai zāle, atkarībā no sezonas, zari un izžāvētu lapainu zaru slotiņa. Bez tam ļoti nozīmīgu vietu barības grozā ieņem speciāla kombinēta barība ziemeļbriežiem jeb granulas. Katrs dzīvnieks ziemas periodā saņem 1,3 kg granulu. Tajās ir daudz barības vielu, kas padara brieža ēdienkarti sabalansētu un pilnvērtīgu.

Bez tam dienā Elmo, Lime, Lea, Kalme un Freja saņem 200 gramus burkānu. Tomēr vislielākais prieks tiem ir par ķērpjiem (650 grami dienā katram), kurus zooloģiskais dārzs importē no Somijas. Tiesa gan, lai šie brieži tiktu pie gardās maltītes, sausie blīvi saspiestie ķērpji vispirms ir jāizmērcē, jo tikai tad iegūst mīkstu un piemērotu barību, kas tik ļoti garšo Ziemsvētku vecīša draugiem - ziemeļbriežiem. 

Lai arī Latvijas galvenais ziemeļbriedis Elmo jau ir nometis ragus, tomēr neviens vēl nezina to svaru, pat Ziemsvētku vecītis. Tādēļ līdz 28. decembrim ikviens vēl var uzsaukt vakariņas ziemeļbriežu saimei un prognozēt Elmo ragu svaru!

Priecīgus un gaišus visiem Ziemassvētkus! Arī Rīgas Zoodārza ziemeļbriežiem!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu.