
Nemet ārā! Ko iesākt ar saziedējušu, sakaltušu maizi?
Saziedējusi maize noder ne tikai sasmalcināšanai rīvmaizē, bet arī dažādu grauzdiņu un drumstalu pagatavošanai, ar ko pārbērt zupas un salātus. Brīnišķīgas garšu nianses var panākt, ja grauzdēšanas vai apcepšanas beigās pievieno sasmalcinātus garšaugus un sviestu.
Salvijas cepumiņi
- 5 tostermaizes šķēles
- 50 g sviesta
- 2 salvijas zariņi
- sāls
1. Ja maizes šķēles nav ļoti apkaltušas, tad ar mīklas rulli viegli saplacini (pavisam sakaltusi maize sadrups gabaliņos). Ar cepumu formiņu izspied nelielus aplīšus. Salvijas zariņiem noplūc lapiņas.
2. Maizes aplīšus liec sausā pannā un, vairākas reizes apgrozot, viegli apbrūnini. Pievieno sviestu un izkausē.
3. Salvijas lapiņas uzliec uz cepumiņiem un piespied. Turpini cept vēl 2–3 minūtes. Viegli pārkaisi ar sāli.
Maizes drumstalas ar timiānu
- 4 baltmaizes šķēles
- 30 g sviesta
- 4 timiāna zariņi
1. Timiānam noplūc lapiņas. Maizi sagriez gabalos un virtuves kombainā sakapā rupjās drumstalās.
2. Sakarsē pannu ar pretpiedeguma pārklājumu, ieber maizi un maisot apcep gaiši brūnu.
3. Pievieno sviestu un timiānu un maisot cep vēl pāris minūtes.
4. Uzber uz lēzena šķīvja, lai atdziest.
Plānie maizes kraukšķi
- 1 itāļu baltmaize
1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem.
2. Ar asu nazi sagriez maizi pēc iespējas plānākās šķēlītēs – tā, ka gandrīz var redzēt cauri.
3. Liec uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un cep krāsnī 8–10 minūtes.
4. Izņem no krāsns un ļauj, lai atdziest turpat uz plāts.
Maizes grauzdiņi ar rozmarīnu
- 4 lielas baltmaizes šķēles
- 30 g sviesta
- 1 liels rozmarīna zariņš
1. Maizi sagriez mazos kubiņos. Rozmarīnam noplūc lapiņas un sakapā.
2. Kubiņus ieber sausā pannā un maisot apcep zeltainus.
3. Pieber rozmarīnu, pieliec sviestu un maisot cep vēl pāris minūtes.