foto: Pixabay.com
11 knifi, kas palīdz samazināt elektrības patēriņu
Noderīgi ikdienā
2022. gada 21. oktobris, 09:20

11 knifi, kas palīdz samazināt elektrības patēriņu

Reklāmas projekts

Tikai retais spēj iztēloties, ka, skatoties iecienīto seriālu, vārot ikrīta kafiju vai cepot pīrāgus, nepārtraukti tiek tērēta elektrība, par kuru nāksies maksāt. Ko darīt, lai elektrības rēķini būtu mazāki? Lūk, daži ieteikumi, kas ļaus efektīvi samazināt elektrības patēriņu.

* Izvēlies sev piemērotāko elektrības piegādātāju. Dzīvojam brīvā tirgus laikmetā, tāpēc atvēli laiku, lai izpētītu, kādi ir energokompāniju piedāvājumi. Ne vienmēr tas, kura pakalpojumus izmanto jau gadu desmitiem, ir arī izdevīgākais. Iespējams, ir pienācis laiks apsvērt alternatīvas elektrības ieguves iespējas, piemēram, saules paneļus. 

* Pielūko, lai mājās nebūtu “ēdelīgo” spuldzīšu, un to vietā izvēlies ekonomiskās spuldzes. Tiesa, tās maksā dārgāk, bet elektrības ietaupījums atsvērs šo spuldzīšu cenu. Ja kādam mājinieka ir niķis neizslēgt gaismu tualetē, koridorā, priekštelpā vai pagalmā, ekonomiski izdevīgi ir aprīkot gaismas avotus ar kustību sensoru. Šādi izvairīsies no stundām ilgas nevajadzīgas elektrības tērēšanas. 

* Ja katru dienu nepatērē milzum daudz karstā ūdens, ejot vannā un mazgājot trauku kaudzes, ir vērts padomāt par regulāru siltā ūdens boilera atslēgšanu no elektrības. Lai boilers strādātu pēc iespējas efektīvāk, ļoti svarīgi ir uzturēt to labā kārtībā, tāpēc vismaz reizi gadā veic apkopi – izskalo iekšpusi un notīri sildelementu. Lai uzsildītais ūdens neatdzistu pirms izlietošanas, nosiltini gan pašu boileri, gan caurules, pa kurām karstais ūdens plūst no tā līdz krānam.  

* Pievērs uzmanību ledusskapim, jo neapdomīgi noregulēta temperatūra un pārāk apsalusi saldētava ļoti palielina elektrības patēriņu. Ideāla temperatūra ir +5 grādi ledusskapī un -18 grādi saldētavā, un katrs grāds zemāk patērē par 5 % vairāk enerģijas. Vismazāk elektrības ledusskapis patērē, ja tas ir piepildīts aptuveni par 60 % un netiek virināts ik pēc neilga laika. Pēc durvju atvēršanas ļoti svarīgi ir tās cieši aizvērt pēc iespējas ātrāk, lai siltums netiek iekšā un aukstums ārā. Lai ledusskapis strādātu vēl energoefektīvāk, neizmirsti notīrīt restītes, kas atrodas tā aizmugurē, un nenovieto šo ierīci pārāk tuvu sienai.  

* Tējkannā vāri tikai tik daudz ūdens, cik nepieciešams. Ja tomēr ielēji un uzvārīji pārāk daudz, sagatavo tēju vai kafiju termosā – vēlāk varēsi izdzert. Neaizmirsti arī regulāri atkaļķot tējkannu, jo viena milimetra apkaļķojuma slānis patērē aptuveni par 10 % vairāk enerģijas. 

* Veļasmašīna visvairāk elektrības un līdz ar to naudas iztērē ūdens uzsildīšanas laikā, tāpēc ir vērts mazgāt drēbes pēc iespējas zemākā temperatūrā. Piemēram, ja norādīta 60 grādu temperatūra, tad ikdienā valkātā, ne pārāk netīrās drēbes labi var izmazgāt arī 40 un pat 30 grādos, šādi pat uz pusi samazinot patērētās elektrības daudzumu. Pievērs uzmanību tam, cik kilogramu veļas drīkst likt tavā veļasmašīnā, jo optimāls daudzums ieekonomēs elektrības patēriņu. 

* Ja mājās ir elektriskā plīts, ēst gatavošanā nāksies ieviest stratēģisko plānošanu, piemēram, cepeškrāsnī negatavot tikai vienu ēdienu, bet uzreiz vairākus. Šādi iespējams pagatavot maltīti vairākām dienām, kas ne tikai palīdzēs samazināt elektrības rēķinus, bet arī atvieglos ikdienas soli. Gatavojot uz plīts, liec katliem un pannām vākus, lai siltums paliek trauka iekšpusē, nevis izplūst pa visu telpu. 

*Ja rodas nepieciešamība iegādāties jaunu sadzīves tehniku, pērc tikai visenergoefektīvākās preces, kaut arī pirmajā mirklī tās šķiet krietni dārgākas par citām. Ar laiku šāds lēmums pavisam noteikti atmaksāsies. Ņem vērā, ka vēl nesen energoefektivitātes klases tika iedalītas septiņās pakāpēs, no A+++ līdz D, bet tagad no A līdz G. 

* Izslēdz televizoru! Bieži vien televizors kalpo tikai fona troksnim, jo neviens mājinieks to neskatās, bet elektrība televizora darbības laikā tiek patērēta, un par to būs jāmaksā. Turklāt, jo lielāks televizora ekrāns, jo lielāks elektrības rēķins. Ja nespēj iztikt bez fona trokšņa, labāk izvēlies klausīties neliela izmēra pavisam vienkāršu radio.

* Pievērs uzmanību iekārtām, kas tiek atstātas miega režīmā un kurām nepārtraukti spīd gaismiņas, jo arī tās patērē elektrību. Vienā dienā patēriņš ir niecīgs, bet gada laikā var būt ap 70 kilovatstundām. 

* Padomā un saskaiti, cik daudz gaismu un elektroierīču ir ieslēgts, kad visa ģimene ir mājās. Elektrības rēķins krietni samazināsies, ja regulāri iziesiet no mājām. Brīvdienās ar ģimeni un draugiem dodieties pārgājienā, izstaigājat bezmaksas muzejus, dodieties vērot bezmaksas sporta spēles, pavadiet laiku parkos, rotaļu laukumos, bibliotēkās.