foto: Shutterstock
Kad elpa aizraujas no skaistuma! 7 iespaidīgi skatu torņi, ko vērts apmeklēt rudenī
Noderīgi ikdienā
2022. gada 4. oktobris, 06:01

Kad elpa aizraujas no skaistuma! 7 iespaidīgi skatu torņi, ko vērts apmeklēt rudenī

"100 Labi Padomi"

Pirms sākušās rudens lietavas, jāsteidz baudīt krāsaino rudeni. Šoreiz piedāvājam doties uz Lietuvu, lai uzkāptu kādā skatu tornī. Starp citu, Lietuvas skatu torņi nebūt nelīdzinās mūsējiem, jo katrs no tiem ir šedevrs pats par sevi un priecēs pat tos, kuri baidās no augstuma un šādos torņos augstāk par pāris pakāpieniem nekāpj.

Birštonas skatu tornis

foto: Shutterstock

Šī iespaidīga būve ir 55 metrus augsta un atrodas izcili ainaviskā vietā – Lietuvas lielākās upes Nemunas loku reģionālajā parkā. Lai uzkāptu pašā torņa virsotnē, kur 45 metru augstumā atrodas skatu laukums, jāpārvar 300 pakāpienu, bet, lai šis ceļš nebūtu tik nogurdinošs, tornī ir arī vairāki atpūtas laukumi, kur atvilkt elpu. Garā kāpšana ir tā vērta, jo no augšas paveras neaizmirstams skats ne tikai uz apkārtējiem mežiem un Nemumu, bet arī uz Birštonu. Skatu tornim ir savdabīgs jumtiņš, kas mūsdienīgajai būvei piešķir nedaudz vēsturisku niansi. Daudzi, kas torni redzējuši, saskata tajā līdszības ar seno koka cietokšņu torņiem. Birštonas skatu tornis atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, tāpēc piebraukt pie paša torņa ar auto nav iespējams. Mašīna jāatstāj Birštonā un tālāk 10–20 minūtes jāiet kājām.

Kirkilai skatu tornis

foto: Shutterstock

Oho! Tieši tā var raksturot šo neparastās formas skatu torni, kas dažiem atgādina mēnesi, citiem pusapli, bet vēl citiem grimstošas kanoe laivas detaļu.  Neparastumu piešķir tas, ka tornis būvēts ar mērķi, lai cilvēki tajā var ērti iekārtoties un ilgstoši vērot apkārtējo ainavu. Tornis atrodas Biržu reģionālajā parkā starp daudziem nelieliem ezeriņiem, kas izveidojušies, piepildoties karsta kritenēm. Torņa pirmajā skatu laukumā izveidots nelies amfiteātris, kur notiek dažādi pasākumi. Lieliska vieta dabas skaistuma baudīšanai!

Pastaigu taka virs koku galotnēm Anīkščos

foto: Shutterstock

Šis ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Lietuvā, un ne velti. Kur gan vēl ir iespēja 300 metru garumā iet blakus vai virs koku galotnēm? Gaisa pastaigu taka ir veidota no smalki rūtota metāla, un pat tie, kuriem bail no augstuma, šeit var droši un gandrīz bez bailēm izbaudīt dabas skaistumu. Tiesa, noiešana no pastaigu takas būs pārbaudījums ikvienam bailulim, jo lejā var tikt, tikai nokāpjot pa skatu torņa kāpnēm. Tie, kuri no augstuma nebaidās, droši kāpj tornī augstāk un ļaujas apkārtnes burvībai – aplūko plašās āres, Sventājas upi un panorāmu uz pāris kilometru attālajiem Anīkščiem. Elpu aizraujoši, neparasti un neaizmirstami! Ieeja bērniem līdz 7 gadiem bez maksas, pieaugušajiem 4 eiro.

Mindūnu skatu tornis

foto: Shutterstock

36 metrus augtais tornis atrodas Lietuvas lielākajā – Labanoras reģionālajā parka un ir otrs augstākais skatu tornis mūsu dienvidu kaimiņvalstī. Pēc vairāk nekā 200 spirālveida kāpņu pakāpienu pievarēšanas skatam paveras brīnumaina ainava – uz rezervātu, Lakaju Balto un Melno ezeru ar to daudzajām pussalām un salām.  Galvu reibinošs piedzīvojums!

Juraskalna skatu tornis

foto: Shutterstock

Tornis uzcelts Ventas ielejā, kur joprojām daba saglabājusies tāda, kā te varētu būt izskatījies pirms miljoniem gadu – Juras periodā. Tāpēc arī tornim dots tāds nosaukums. Lai arī tornis ir tikai 15 metru augsts, raugoties no tā, var iztēloties, kāda šī vieta izskatījās senatnē. 

Merķines skatu tornis

foto: Shutterstock

Tornis atrodas Dzūkijas nacionālajā parkā un ir tikai 26 metrus augsts, bet tas pārsteigs ne vienu vien apmeklētāju. Pirmkārt, tā interesantā uzbūve atgādina lielu slīdkalniņu, otrkārt, tornī ir izvietotas trīs skatu palatformas dažādos augstumos, un no katras paveras brīnumskaita ainava.

Drevernas skatu tornis

foto: Shutterstock

Tikai 15 metru augstais tornis atrodas Kuršu jomas piekrastē.  Uzkāpjot tornī, paveras romantiska ainava ne tikai uz lagūnu, bet arī Kuršu kāpu, un šķiet, ka redzēt var pašu zemes malu.

Tēmas