Četras īpašas "sastāvdaļas", kas kotletes padarīs par katra tievētgribētāja sapni
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Četras īpašas "sastāvdaļas", kas kotletes padarīs par katra tievētgribētāja sapni

"Tautas Veselības Avīze"

Parasti kotletes nav labākais ēdiens, kas veicinātu notievēšanu. Sevišķi tās, kurās izmantota trekna cūkgaļa. Un, pat ja kotletes pagatavotas no liesākas gaļas, tās cepšanās procesā mēdz uzsūkt daudz tauku vai eļļas.

Arī smalki samaltā gaļa uzsūcas ātrāk par nemalto, gremošanas sistēmai ir mazāk darba un sāta sajūta ir lēnāka. Tāpēc tievētgribētāju kotletēs jāievēro vairāki principi.

  • Tām jāizmanto liesākā gaļa – vistas vai tītara fileja, teļa fileja, liesas liellopu gaļa.
  • Gaļu nemaļ, bet sakapā.
  • Kotlešu masai pievieno olu baltumus.
  • Pievieno arī maltas klijas.

Cep ar minimālo tauku daudzumu, kas iespējams, – vai nu 4g eļļas, ko vienmērīgi izsmidzina uz pannas, vai nu iesmērē pannu ar speķādiņu vai izmanto labu nepiedegošu pannu. Kotletes var cept arī pusstundu cepeškrāsnī.

Ēdot šīs kotletes, jāievēro šķīvja princips – uz 100g kotlešu ņem apmēram tikpat daudz labo, ilgspēlējošo ogļhidrātu produktu, piemēram, vārītus griķus un pusšķīvi ar dārzeņiem pēc savas gaumes.

Tev vajadzēs:

  • 800 g liesas gaļas,
  • vienu palielu sīpolu,
  • ķiploka daiviņu pēc vēlēšanās,
  • divas ēdamkarotes kliju,
  • piecu olu baltumus,
  • sāli, piparus un, ja ir vēlēšanās, citas garšvielas pēc garšas.

Gaļu ar nazi sakapā. Nevajag censties to sakapāt pārāk sīki. Sakapā sīpolu un ķiploku, klijas kafijas dzirnaviņās samaļ miltos. Sajauc visas sastāvdaļas, ieskaitot piecus olas baltumus. Veido kotletītes. Var cept pannā, bet var to darīt pusstundu cepeškrāsnī. Ēd kopā ar dārzeņiem un ilgu sātu uzturošiem ogļhidrātiem. Ēd lēnām, izbaudot ēdiena garšu, smaržu un izskatu.

Materiāls tapis sadarbībā ar "Tautas Veselības Avīzi". Izdevumu iespējams iegādāties visās lielākājas Latvijas preses tirdzniecības vietās.