foto: Shutterstock
Krāsa nav labākais indikators. Kad patiesībā vajadzētu novākt tomātu ražu?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 30. jūlijs, 06:58

Krāsa nav labākais indikators. Kad patiesībā vajadzētu novākt tomātu ražu?

Jauns.lv

Tomātus vislabāk novākt vasaras beigās, atkarībā no tā, kad tie iestādīti. Lai gan lielveikalu svaigi tomāti bieži vien ir spilgti sarkanā krāsā, eksperti brīdina, ka tas nav labs rādītājs tam, ka dārzeņi ir gatavi novākšanai, vēsta portāls “Express”. 

Kā norāda dārzkopības eksperte Eimoja Granta, tomāti ir ļoti viltīgi dārzeņi. "Mēs esam pieraduši pārtikas veikalos iegādāties koši sarkanus tomātus, bet patiesībā šī krāsa nav labs rādītājs tam, kad tomātus vajadzētu novākt,” teic Granta. 

Patiesībā, gaidot laiku, kad tomāti kļūst vienmērīgi sarkani, var izrādīties, ka tos novācat pārāk vēlu. Eksperti uzskata, ka tomātu ražas novākšanas laiks ir tad, kad tie ir nobriedušā zaļā krāsā. Pēc tam tomātiem jādod laiks nogatavoties mājas apstākļos. 

Pilnībā nobriedušos zaļos tomātos veidojas etilēna gāze. Tomātiem nogatavojoties, mainās divi augšanas hormoni, kas izraisa etilēna veidošanos, un augļi iegūst sarkanu nokrāsu. 

"Etilēns palielina karotinoīdu (sarkanā un dzeltenā krāsa) daudzumu un samazina hlorofila (zaļā krāsa) daudzumu. Ļaujot tomātiem turpināt nogatavoties, kad tie jau norauti no stāda, var uzlabot tomātu garšu un pat palīdzēt pašam augam,” uzsver Granta. 

Jo sarkanāki tomāti paliek karājamies stādos, jo vairāk kaitēkļus tie piesaista. Tomātu novākšana, pirms tie kļūst sarkani, var arī palīdzēt ierobežot tomātu stāda svaru. Ja augs kļūst pārāk smags, tas var izraisīt zaru sašķelšanos un lūšanu.

Ja gribi tomātus nogatavināt straujāk, tiem ir piemērota diezgan silta vieta – ap 20 grādiem. Ja gribi, lai zaļie tomāti ilgāk uzglabājas un lēnāk krāsojas, tos ieteicams turēt 13–14 grādu temperatūrā (bet ne zemākā).