Informācija tiem, kuri pārdod bērzu sulas nelielos apjomos, kā arī tiem, kas tās pērk
foto: LETA
Bērzu sulas tecināšana.
Noderīgi ikdienā

Informācija tiem, kuri pārdod bērzu sulas nelielos apjomos, kā arī tiem, kas tās pērk

Jauns.lv

Bērzu un kļavu sulu tecināšanas laikā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina, ka bērzu un kļavu sulas, ja tās tiek izplatītas nelielos apjomos, drīkst tirgot bez reģistrēšanās PVD.

Bērzu un kļavu sula ir svaiga nepasterizēta sula, kurai var būt pievienotas rozīnes, augu daļas, cukurs un medus. Bērzu un kļavu sulu iegūšanu (ražošanu) un tirdzniecību nelielos apjomos regulē Ministru kabineta 2010. gada 1. jūnija noteikumi Nr. 499 "Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā".

Noteikumos noteiktas higiēnas prasības sulu iegūšanai, sulu daudzuma uzskaites, iepakošanas un marķēšanas prasības, kā arī pielikumā norādīts sulu piegādes apjoms – 300 kg gadā.

Sulu ražotājam:

  • jānodrošina pārdotās sulas uzskaite, dokumentējot informāciju par produkta apjomu, ieguves vietu un laiku;
  • sulas jāiepilda vienreizlietojamā iepakojumā, kurš atļauts saskarei ar pārtiku, vai tīros stikla traukos;
  • marķējuma etiķetē jānorāda tirdzniecības nosaukums "Bērzu sula" vai "Kļavu sula", pievienotās sastāvdaļas, tilpums, derīguma termiņš ("Izlietot līdz"), uzglabāšanas apstākļi un produkta ražotāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese. 

Mazumtirdzniecības uzņēmums, pieņemot produktus izplatīšanai:

  • reģistrē informāciju par produktu, tā apjomu, ieguves vietu, piegādes datumu un produktu ražotāju.
  • PVD nekontrolē sulu ražošanu nelielos apjomos, bet aizdomu un sūdzību gadījumos tirdzniecības vietās drīkst pieprasīt informāciju par sulu ražotāju un sulu uzskaites dokumentus.