foto: Shutterstock
Nelūgtie viesi virtuvē - kodes un vaboles. Padomi, kā no tām atbrīvoties pavisam
Noderīgi ikdienā
2022. gada 12. janvāris, 13:37

Nelūgtie viesi virtuvē - kodes un vaboles. Padomi, kā no tām atbrīvoties pavisam

"100 Labi Padomi"

Ja virtuvē ir silts un mitrs, tur glabātajos produktos var ieviesties gan pārtikas kodes, gan citi insekti. Turklāt standarta iebūvētajās virtuvēs produktiem nereti tiek atvēlēta vieta skapīšos virs plīts un blakus ledusskapim.

Tā dēvētie sausie produkti (auzu pārslas, rīsi, makaroni, milti, manna, kartupeļu ciete), no vienas puses, ir izdevīgi, jo ilgi glabājas, un tāpēc var turēt mājās krājumus, taču, no otras puses, tā ir lieliska barotne gan miltu kodēm, gan vabolītēm.

Bieži vien arī mūsdienās tik iecienītie graudu produkti, rieksti un žāvēti augļi pirms nonākšanas veikalā un pēc tam virtuvē tiek turēti noliktavās, kur tajos ieperinās visādi neradījumi. Tas attiecas arī uz sausajām garšvielām, kas iepriekš glabājušās lielās porcijās un pirms sūtīšanas uz veikalu sasvērtas mazās devās.

Kā labāk rīkoties?

Regulāri (vismaz reizi pāris mēnešos) izkrāmē visus plauktus un skapīšus, kur glabājas sausie produkti un garšvielas, rūpīgi iztīri ar kādu higiēnisku līdzekli visas spraudziņas, rieviņas un stūrīšus. Ja to nav iespējams izdarīt ar samitrinātu lupatiņu, ņem palīgā putekļsūcēju.

Atver visas kārbiņas un jau reiz atvērtos maisiņus, lai pārliecinātos, vai tur jau kāds nedzīvo. Ja turzas stūrī vai locījuma vietā parādījies mazs caurumiņš, tas gandrīz droši nozīmē, ka tur iekšā kāds mitinās. Šādu iepakojumu met ārā!

Tā kā rieksti un mandeles ir sevišķi iecienīti Ziemassvētku laikā – gan cepumos, gan dāvanās – un krājumi nereti tiek iegādāti jau laikus, janvāra beigās pārbaudi visu, kas nav izlietots un apēsts.

Tautas līdzekļi kukaiņu aizbiedēšanai

Lai miltos, mannā, putraimos neieviestos miltu kodes, traukos, kur šos produktus glabā, ieliec ķiploka daiviņu vai sausu apelsīna miziņu.

Ja kukaiņi jau iemitinājušies virtuves skapju plauktos, uz papīra uzber bora, cukura un sasmalcinātu ķimeņu maisījumu.

Virtuvē grīdas spraugās (ja tādas ir) un pie/zem līstītēm iekaisi maltu kanēli vai krustnagliņas.