Receptes no agrākiem laikiem - salāti ziemai ar bietēm, tomātiem, burkāniem, āboliem
Burkānu ikri ir ļoti garšīga un universāla uzkoda – gan pie gaļas un zivīm, gan uz maizes. Labi noder kā jau gatava sastāvdaļa ziemas zupām. Savukārt biešu un ābolu salāti ir klasiska recepte universālai lietošanai.
Burkānu ikri
2 kg tomātu
1 kg burkānu
500 g paprikas
2 čili pākstis
1 ķiploka galviņa
200 ml eļļas
150 g cukura
100 ml 9 % etiķa
2 lauru lapas
1 tējk. malta koriandra
1. Nomizotus burkānus sarīvē rupjās skaidiņās, iztīrītas paprikas pākstis sagriez mazos gabaliņos, tomātus samal gaļasmašīnā. Ķiplokus un čili pākstis smalki sakapā.
2. Katlā ar biezu dibenu pildi burkānus, papriku un tomātus, pievieno sāli, cukuru un koriandru, kā arī eļļu. Uzvāri un uz lēnas uguns sautē aptuveni 2,5 stundas.
3. Pievieno ķiplokus, čili un lauru lapas. Sautē vēl 10 minūtes.
4. Pielej etiķi, samaisi un karstu pildi burkās. Aizvāko un uzglabā vēsumā.
Biešu un ābolu salāti
Klasiska recepte universālai lietošanai – pirmkārt, salāti ir gardi paši par sevi, otrkārt, tos var pievienot gan zupām, gan sautējumiem tad, kad ir maz laika biešu vārīšanai vai sautēšanai.
1 ½ kg sarkano biešu
500 g skābu ābolu
250 g sīpolu
250 ml eļļas
125 ml 9 % etiķa
100 g cukura
sāls pēc garšas
1. Bietes izvāri gandrīz mīkstas, atdzesē, nomizo un sarīvē rupjās skaidiņās.
2. Sīpolus sagriez smalkos salmiņos, ābolus sarīvē rupjās skaidiņās.
3. Lielā bļodā samaisi visus produktus un atstāj uz 20–30 minūtēm.
4. Kopā ar šķidrumu, kas pa šo laiku būs izdalījies, pildi burkās. Uzliec vāciņus un sterilizē 40 minūtes (puslitra burkas). Aizvāko.