Kraukšķīgi marinētie gurķīši - recepte
Kā iemarinēt gurķus, lai tie būtu ne vien gardi, bet arī kraukšķīgi? Noslēpums ir laba marināde.
Sastāvdaļas
1. Lauru lapa
2. Ķiploka daiviņas 2 - 3 gab
3. Ķiršu vai upeņu lapas sauja
4. Nelieli gurķi 2 kg
5. Ūdens 1 1/2 l
6. Etiķis 5% 2/3 - 1 glāze
7. Sāls 3 ēdamk.
8. Cukurs 1 1/2 ēdamk.
9. Nobriedušas dilles 5 gab
10. 1 mārrutku lapa vai nātru lapas
11. Melnie un smaržīgie pipari 6 graudi
(3 l burkai)
Gatavošana
Izvēlies mazus, stingrus, nesen nolasītus gurķus. Katru gurķi rūpīgi nomazgā. Gurķus vismaz divas stundas mērcē sālsūdenī. Sālsūdeni nolej, gurķiem nogriez galus un kātiņus.
Burkas dibenā liec diļļu ziedus, mārrutku vai nātru lapas. Pārāk daudz zaļumu burkā neliec, jo tie aizņem vietu. Tīros gurķus blīvi sapildi burkās. Virspusē uzliec vēl kādu diļļu ziedu un ķiploka daiviņas.
Vāri marinādi. Lielā katlā liec sagrieztus diļļu kātus, ķiršu un upeņu lapas, piparu graudus, sāli, cukuru un visu uzvāri. Kad ūdens uzvārījies un cukurs un sāls izkusuši, pievieno etiķi un nogriez uguni.
Karstu marinādi lej burkā uz gurķiem. Uzliec, bet neaizspied vāciņu. Burku liec ūdens peldē katlā un karsē, līdz marināde sakarsusi līdz 70 grādiem, turpini karsēt vēl 12 - 15 minūtes. Tad burku izcel no ūdens un uzspied plastmasas vai pievalcē metāla vāku. Burku apgāz otrādi un pavēro, vai netek marināde. Lai gurķi būtu kraukšķīgi, burkas ātri jāatdzesē - jāliek uz klona grīdas vai jātur zem auksta ūdens (tikai uzmanīgi, lai burka nesaplīst)
Pasterizēšanas vietā vari izvēlēties divreizēju karsto marinādes pārliešanu. Kad pirmo reizi uzlieta verdošā marināde atdzisusi, to uzmanīgi nolej no gurķiem katlā. Marinādi vēlreiz uzvāri, verdošu pārlej gurķiem un nekavējoties uzspied vai aizvalcē vāciņu.