Noderīgi ikdienā
2021. gada 27. aprīlis, 19:19

Ziedputekšņu, ogu, sauļošanās krēmu un citi traipi uz apģērba - kā tos iztīrīt?

"100 Labi Padomi"

Daži padomi, kā tikt galā ar tipiskajiem pavasara un vasaras sezonas traipiem uz apģērba.  

Ziedputekšņu traipi

Daudziem ziedputekšņiem piemīt apbrīnojamas spējas ieēsties audumā un atstāt pat neiztīrāmus traipus, īpaši, ja ziedputekšņi ir tumšā krāsā. Ja gadījies, ka, piemēram, lilijas zieds ir uzbirdinājis putekšņus uz gaiša apģērba, necenties to izberzēt – tā padarīsi traipu neizmazgājamu. Vispirms ziedputekšņus nopurini vai nopūt nost; ja pie rokas ir fēns, tad ņem talkā arī to, tikai raugies, lai ar pārāk spēcīgu gaisa plūsmu neizšķaidītu putekšņus vēl lielākā platībā. Pēc tam vari mēģināt atlikumu iztīrīt ar viegli atšķaidītu spirtu.

Karija un kurkumas traipi

Šīs divas garšvielas pavasarī un vasarā bieži vien tiek izmantotas pikniku un dārza svētku ēdienos. Zināšanai – ar koši dzelteno, pat oranžo krāsvielu, kas ietilpst kurkumas sastāvā, jau kopš seniem laikiem tiek krāsoti audumi – tieši tāpēc, ka šo krāsvielu tikpat kā nevar izmazgāt. Ja gadījies ar šīm garšvielām vai produktiem, kuros tie ietilpst, notraipīt apģērbu, rīkojies zibenīgi – vispirms izskalo remdenā ūdenī, pēc tam notraipīto apģērba gabalu iemērc glicerīna šķīdumā (attiecībā 1:1 ar ūdeni). Pēc pusstundas izmazgā.

foto: Shutterstock.com

Ogu un augļu traipi

Jo tumšāka ogu sula, jo grūtāk to iztīrīt. Notraipīto vietu iemērc paniņās, kam pievienots nedaudz citrona sulas, un atstāj uz 8–10 stundām. Pēc tam izskalo un izmazgā. Agrākos laikos ar šādu paņēmienu mēdza balināt lina audeklus.

Sauļošanās krēmu un eļļu traipi

Taukainos traipus, ko atstāj šie produkti, samērā labi var likvidēt ar trauku mazgāšanas līdzekli. Uz notraipītās vietas uzpilini pāris pilīšu, ar pirkstiem viegli iepliķē audumā un atstāj, lai kādu brīdi iedarbojas. Pēc tam izmazgā.

Zāles traipi

Ja zaļums audumā nav pamatīgi ieēdies, to diezgan viegli var izmazgāt ar parasto veļas pulveri. Ja tomēr neizdodas, ņem talkā ziepes, kas paredzētas traipu tīrīšanai un nopērkamas jebkurā saimniecības preču veikalā. Ja arī tad traips vēl nepazūd, vari mēģināt iztīrīt ar vieglu spirta šķīdumu.