Noderīgi ikdienā
2021. gada 13. aprīlis, 06:24

Kā izvēlēties elektriskās kafijas dzirnaviņas: praktiski padomi

"100 Labi Padomi"

Lai mājās tiktu pie kafijas, kas garšos un smaržos kā profesionāla baristas taisītā, vajag ne tikai automātu, bet arī dzirnaviņas. Ir rotācijas (ar asmeņiem) vai dzirnakmeņu tipa dzirnaviņas, kas atšķiras pēc jaudas, tilpuma un papildu aprīkojuma.

Kā darbojas rotācijas tipa kafijas dzirnaviņas?

Asmeņu dzirnaviņas sasmalcina pupiņas pēc blendera principa – ierīces tilpnē lielā ātrumā griežas asmeņi, kas sacērt produktus. Jo ilgāk darbojas ierīce, jo smalkāks malums; diemžēl ne vienāda lieluma gabaliņos – daļa var tikt samalta putekļos, citi paliks lielāki. Neviendabīgs malums neietekmē dzēriena kvalitāti, ja kafiju aplej krūzē vai vāra džezvā – turku kafijas kannā, taču geizera tipa kafijas vārītājam vai kafijas automātam nepieciešams viendabīgs malums.

Stacionārajām rotācijas tipa kafijas dzirnaviņām  var iestatīt maluma pakāpi, lai sanāktu viendabīgāka kafijas masa. Vairums asmeņu tipa kafijas dzirnaviņu ir aprīkotas ar vienu nazi, taču ir arī modeļi ar diviem asmeņiem. Tās darbojas ātrāk un sasmalcina kafiju kvalitatīvāk, taču var pārkarst.

Rotācijas kafijas dzirnavas darbojas ar ļoti lielu ātrumu, pupiņas uzkarst un izdala ēteriskās eļļas, tāpēc kafija var pārdegt, un tad garša nebūs laba.

Kā darbojas kafijas dzirnaviņas ar dzirnakmeņiem?

Šīs kafijas dzirnaviņas darbojas pēc dzirnavu principa – pupiņas, iekļūstot starp dzirnakmeņiem, tiek sadrupinātas un sīki saberztas. Dzirnaviņās ar dzirnakmeņiem ir maluma pakāpes regulators. Dzirnakmeņi dzirnavās mēdz būt plakani un koniski. Plakanie ir divas ripas ar ierobiem, kas atrodas viens virs otra; pupiņai iekļūstot starp tiem, ripas saskaras un to saberž. Koniskajos modeļos viens dzirnakmens iekļauts otrā.

Ārējais ir nekustīgs, iekšējais nepārtraukti griežas, pupiņas iekļūst starp konusiem, kustas pa spirāli uz leju un pakāpeniski sasmalcinās. Kafijas dzirnaviņas ar plakaniem dzirnakmeņiem ir skaļākas, taču darbojas ātrāk nekā dzirnaviņas ar koniskajiem dzirnakmeņiem. Sastopamas arī hibrīda dzirnakmeņu dzirnavas – plakano un konisko apvienojums.

Kādas dzirnaviņas izvēlēties, tas ir gaumes jautājums. Galvenais ir zināt, ka jebkurām kvalitatīvām kafijas dzirnavām jābūt aprīkotām ar salīdzinoši liela diametra dzirnakmeņiem – no 38 mm koniskajiem modeļiem un no 48 mm plakanajiem. Tādi dzirnakmeņi ļauj ātri samalt pupiņas, tās nepārkarsējot.

Parasti dzirnakmeņus elektriskajām dzirnaviņām izgatavo no tērauda un keramikas. Tērauda dzirnakmeņi ir ļoti izturīgi un neuzsūc aromātus, ilgākam mūžam tos vēl pārklāj ar titānu vai kādu līdzvērtīgu izturīgu matriālu. Tas, protams, paaugstina dzirnaviņu cenu.

Keramiskie dzirnakmeņi ir lētāki par tērauda, nepārkarsē pupiņas pat ilgas, smalkas malšanas laikā, turklāt darbojoties ir klusāki. Keramikas mīnuss ir trauslums –  ja dzirnavās iekļūst, piemēram, akmens, keramiskie dzirnakmeņi var ieplīst. Tomēr šie dzirnakmeņi ilgi ir asi un samaļ kafiju labāk nekā no tērauda ražotie.

Atceries, ka tērauda dzirnakmeņi paredzēti ir vidēji 250–500 kg kafijas, bet keramikas – 1000 kg.

Izvēloties kafijas dzirnaviņas, jāņem vērā arī to tīrīšanas iespējas, jo tīrīšana katram modelim var atšķirties un būt arī apgrūtinoša. Par to jāpārliecinās, jau iegādājoties ierīci.

Kafijas dzirnaviņu tilpums

Kafijas dzirnaviņas ražo tilpumam no 28 g līdz 2 kg. Kompaktās elektriskās dzirnaviņas parasti ir tilpumā  no 50 līdz 100 g. Lielie stacionārie modeļi aprīkoti ar 200 g līdz 2 kg ietilpīgiem kausiem.

Mazajām rotācijas kafijas dzirnaviņām tilpumam līdz 75 g parasti nav dozēšanas sistēmas – ierīce samaļ tik daudz pupiņu, cik tajā ieber. Stacionārajām kafijas dzirnavām var būt dozēšanas sistēma – automātiska vai ar roku darbināma. Dzirnakmeņu kafijas dzirnavas tiek ražotas ar maltās kafijas dozatoru, tajā var iebērt, piemēram, 200 g kafijas pupiņu, bet samalt tikai vienai vai divām kafijas krūzītēm.

Ko ietekmē kafijas dzirnaviņu jauda?

Jo lielāka kafijas dzirnavu jauda, jo ātrāk griežas asmeņi un pupiņas ātrāk tiek samaltas. Tiem, kas dzer kafiju laiku pa laikam, derēs kafijas dzirnaviņas ar jaudu 90–200 W. Kafijas mīļotājiem nepieciešams jaudīgāks modelis – 250–350 W. Profesionālo modeļu jauda var sasniegt pat 800 W.

Jaudas rezerves dzirnaviņām vajag, lai ierīce spētu vienā reizē samalt vairāk pupiņu un kalpot ilgāk. Tomēr pārāk jaudīgas ierīces kafiju var sadedzināt, un dzēriens sanāks rūgts.

Kafijas dzirnaviņu papildu funkcijas

*Impulsu režīms kafijas dzirnaviņās nodrošina vienmērīgāku malumu. Ierīces ar impulsu režīmu nepārkarst, tāpēc kalpo ilgāk.  

*Tiek ražotas asmeņu dzirnaviņas ar blendera uzgali, kas var malt riekstus un ledu.

*Ierīce vada uztīšanai; ja kafijas dzirnaviņas izmanto reizi pa reizei un pēc izmantošanas ieliek plauktā, tā ir noderīga lieta.

*Iebūvētā aizsardzība pret pārkaršanu izslēdz dzirnaviņas pēc maksimāli pieļaujamās temperatūras sasniegšanas.

*Automātiskās atslēgšanās funkcija dzirnakmeņu kafijas dzirnavās nostrādā, ja tur iekļuvis svešķermenis.

*Kafijas dzirnaviņas, kas aprīkotas ar bloķēšanas funkciju, kamēr vāciņš nav uzlikts, neļauj dzirnavām darboties, līdz nav nostrādājis aizvēršanas signāls.